Prematüre retinopatisinde tedavi gereksiniminin DIGIROP modeli ile değerlendirilmesi
Evaluation of the need for treatment inretinopathy of prematurity using the DIGIROP model
- Tez No: 1015725
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ FAHRİ OVALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bebek-prematür, Neonatal tarama, Prematüre retinopatisi, Retinal neovaskülarizasyon, Infant-premature, Neonatal screening, Retinopathy of prematurity, Rretinal neovascularization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Prematüre retinopatisi, erken tanı ve tedavi ile önlenebilir çocukluk çağı körlüklerinin başlıca nedenlerinden biridir. Erken evrelerde klinik bulgu vermediğinden risk altındaki prematüre bebekler standart bir protokole göre taranmaktadır. Mevcut tarama kriterleri gestasyonel yaş ve doğum ağırlığı eşiklerine dayanmakta; bu da klinik açıdan önemli bir muayene yüküne yol açmaktadır. Tekrarlayan tarama muayeneleri bebeklerde ağrı, oksijen desatürasyonu, bradikardi ve apne gibi olumsuz fizyolojik yanıtlara neden olabilmektedir. Bu doğrultuda bireysel risk öngörüsüne dayanan tarama modelleri öne çıkmaktadır. DIGIROP modeli; doğum anında uygulanan DIGIROP-Birth ve postnatal izlem sürecinde farklı zaman noktalarında uygulanan DIGIROP-Screen olmak üzere iki bileşenden oluşur. Tedavi gerektiren prematüre retinopatisini gözden kaçırmaksızın düşük riskli bebekleri tarama programının dışında tutmayı amaçlayan bir klinik karar destek aracıdır. Bu çalışmanın amacı, DIGIROP-Birth ve DIGIROP-Screen modellerinin tedavi gerektiren prematüre retinopatisini öngörmedeki tanısal performansını ve tarama yükünü azaltma potansiyelini değerlendirmektir. Bu retrospektif çalışmada, Ocak 2020 – Aralık 2025 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde izlenen ve gestasyonel yaşı 24+0/7 ile 30+6/7 hafta arasında olan 168 prematüre bebek değerlendirilmiştir. Çalışma popülasyonunun ortalama gestasyonel yaşı yaklaşık 28+3 hafta (199,14 ± 12,81 gün), ortalama doğum tartısı ise 1134,93 ± 326,81 gram olarak bulunmuştur. İzlem süresince 8 bebek (%4,76) tedavi gerektiren prematüre retinopatisi tanısı almıştır. DIGIROP-Birth modeli tedavi gerektiren olguların tamamını yüksek riskli olarak doğru sınıflandırmıştır; duyarlılık ve negatif kestirim değeri %100,00, özgüllük %56,25 ve pozitif kestirim değeri %10,26 olarak hesaplanmıştır. Model doğum anında kohortun %53,57'sini güvenle tarama dışına çıkarabilmiştir. DIGIROP-Screen modeli de tedavi gerektiren olguların tamamını doğru sınıflandırmıştır; kümülatif duyarlılık ve negatif kestirim değeri %100,00, kümülatif özgüllük %76,25 ve pozitif kestirim değeri %17,39 olarak bulunmuştur. İki bileşenin ardışık entegre kullanımı ile bebeklerin %72,62'si izlem süresince güvenle tarama dışına çıkarılabilmiştir. DIGIROP-Birth modeli kullanılarak bebek başına ortalama tarama muayene sayısında %42,27 oranında teorik azalma sağlanabileceği, modelin iki bileşeninin kullanımı ile bu azalmanın %49,33 oranına ulaşabileceği saptanmıştır. (her iki senaryo için p<0,001). Sonuç olarak çalışmamızın bulguları, DIGIROP modelinin merkezimizdeki prematüre bebek kohortunda tedavi gerektiren olguları atlamadan tarama yükünü azaltma potansiyeli taşıdığını ortaya koymaktadır. Modelin Türkiye'deki klinik uygulamadaki yerinin netleşmesi için çok merkezli ve prospektif validasyon çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Retinopathy of prematurity is one of the leading causes of preventable childhood blindness, in which vision loss can be averted by early diagnosis and timely treatment. Because the disease is asymptomatic in early stages, preterm infants at risk are screened with a standardized protocol. Current screening criteria are based on gestational age and birth weight thresholds, which leads to a substantial clinical examination burden. Repeated screening examinations may provoke adverse physiological responses, including pain, oxygen desaturation, bradycardia, and apnea. In this context, screening models based on individualized risk prediction have gained attention. The DIGIROP model consists of two components: DIGIROP-Birth, applied at birth, and DIGIROP-Screen, applied at different time points during postnatal follow-up. It is a clinical decision support tool designed to exclude low-risk infants from screening without missing treatment-requiring retinopathy of prematurity. This study aimed to evaluate the diagnostic performance of DIGIROP-Birth and DIGIROP-Screen in predicting treatment-requiring retinopathy of prematurity and their potential to reduce screening burden. In this retrospective study, 168 preterm infants with a gestational age between 24+0/7 and 30+6/7 weeks followed in the Neonatal Intensive Care Unit of İstanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between January 2020 and December 2025 were evaluated. Mean gestational age was approximately 28+3 weeks (199.14 ± 12.81 days), and mean birth weight was 1134.93 ± 326.81 grams. During follow-up, 8 infants (4.76%) were diagnosed with treatment-requiring retinopathy of prematurity. The DIGIROP-Birth model correctly classified all treatment-requiring cases as high-risk, yielding a sensitivity and negative predictive value of 100.00%, a specificity of 56.25%, and a positive predictive value of 10.26%. At birth, the model safely released 53.57% of the cohort from screening. The DIGIROP-Screen model also correctly classified all treatment-requiring cases, with a cumulative sensitivity and negative predictive value of 100.00%, a cumulative specificity of 76.25%, and a positive predictive value of 17.39%. With the sequential integrated use of both components, 72.62% of the infants could be safely released from screening during follow-up. DIGIROP-Birth alone was estimated to reduce the mean number of screening examinations per infant by 42.27%, while the sequential integrated use of both components increased this reduction to 49.33% (p<0.001 for both scenarios). In conclusion, the findings indicate that the DIGIROP model has the potential to reduce screening burden without missing treatment-requiring cases. Multicenter and prospective validation studies are needed to clarify the role of the model in clinical practice in Turkey.