Bir üniversite hastanesinde anti-TNF ve anti-CD20 monoklonal antikor tedavisi başlanan erişkin hastaların Hepatit B reaktivasyon gelişimi, profilaksi ve aşılama durumlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of Hepatitis B reactivation,prophylaxis and vaccination status in adult patients receiving anti-TNF and anti-CD20 monoclonal antibody therapy at a university hospital
  1. Tez No: 1015724
  2. Yazar: BEYZA ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antitümör nekroz faktörleri, Hepatit B virüsü, Antitumor necrosis factors, Hepatitis B virus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda anti-TNF ve anti-CD20 monoklonal antikor tedavisi başlanan hastaların Hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonu açısından taranma, Hepatit B reaktivasyonu (HBVr) açısından takip edilme, antiviral profilaksi (AVP) başlanma, HBVr gelişme, HBV'ye karşı aşılama ve antikor gelişimi durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 01.01.2017-01.01.2022 tarihleri arasında anti-TNF veya rituksimab kullanan 1247 hasta dahil edilmiş, malignite ve solid organ nakil öyküsü olan hastalar dışlanmıştır. Rehber önerileri doğrultusunda yapılan tanımlar dikkate alınarak retrospektif olarak toplanan veriler Jamovi 2.5.3 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Hastaların %67,9'unun HBV enfeksiyonu açısından uygun tarandığı, 224 hastada HBVr riski olduğu ve bunların %5'inde HBVr geliştiği saptanmıştır. Yüksek, orta ve düşük risk grubunda sırasıyla %9,6 (n=7), %2,4 (n=3) ve %3,7 (n=1) HBVr gelişmiştir. AVP başlanma oranı yüksek risk grubunda %82,1, orta risk grubunda %45,9, düşük risk grubunda %37'dir. HBVr açısından izlem oranları yüksek, orta, düşük grupta sırası ile %17, %20,1, %22,2 saptanmıştır. HBVr riski olup AVP başlanmayanlardan ise yüksek risk grubundakilerden hiçbirinin, orta risk grubunda %91'inin, düşük risk grubunda %94'ünün HBVr açısından izlenmedikleri gözlemlenmiştir. Hastaların %46,4'ünün (n=579) hepatit B aşı endikasyonu olduğu, bunlardan %19,0'una aşı önerildiği, %17'sine en az 1 doz aşı uygulandığı gözlemlenmiştir. Hastaların %96'sına aşı biyolojik ajan kullanırken yapılmıştır. Aşılananların %71'inde 3 dozun tamamlandığı, 3. doz sonrası antikor titresi bakılan 64 hastanın %50'sinde antikor yanıtının alınmadığı, son dozdan 1 yıl sonra antikor titresi bakılanların %21'inde (n=5) ise antikor yanıtının kaybolduğu gözlemlenmiştir (anti-HBs <10 mIU/mL).
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate hepatitis B virus (HBV) screening, monitoring for HBV reactivation (HBVr), antiviral prophylaxis (AVP) use, HBVr occurrence, HBV vaccination, and antibody response in patients receiving anti-TNF or anti-CD20 monoclonal antibody therapy. A total of 1,247 patients who received anti-TNF agents or rituximab between January 2017 and January 2022 were included. Patients with a history of malignancy or solid organ transplantation were excluded. Retrospectively collected data were analyzed using Jamovi 2.5.3 according to guideline-based definitions. Appropriate HBV screening was performed in 67.9% of patients. HBVr risk was identified in 224 patients, of whom 5% developed HBVr. HBVr occurred in 9.6% (n=7), 2.4% (n=3), and 3.7% (n=1) of high-, intermediate-, and low-risk groups, respectively. AVP initiation rates were 82.1%, 45.9%, and 37.0%, while HBVr monitoring rates were 17.0%, 20.1%, and 22.2% in the high-, intermediate-, and low-risk groups, respectively. Among patients at risk who did not receive AVP, none in the high-risk group, 91% in the intermediate-risk group, and 94% in the low-risk group were monitored for HBVr. HBV vaccination was indicated in 46.4% (n=579) of patients; however, vaccination was recommended in only 19.0%, and at least one vaccine dose was administered in 17.0%. Vaccination was performed during biologic therapy in 96% of vaccinated patients. Three-dose vaccination was completed in 71% of vaccinated individuals. Among 64 patients with post-vaccination serology, 50% failed to develop protective antibodies, while antibody loss (anti-HBs <10 mIU/mL) was observed in 21% (n=5) of those tested one year after the final vaccine dose.