Yabancılara Türkçe öğretiminde A1-A2 düzeyi öğrencilerinin yazılı anlatım hatalarının çözümlenmesi
An analysis of written expression errors of A1–A2 level learners in teaching Turkish to foreigners
- Tez No: 1015761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Hata çözümlemesi, biçimbilimsel hatalar, sözcüksel-anlamsal hatalar, Error analysis, morphological errors, lexical-semantic errors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen A1 ve A2 düzeyi öğrencilere ait yazılı metinlerdeki hataların çözümlenip sınıflandırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin dil merkezindeki toplam 76 öğrencinin kur sınavlarında yazdığı yazılı metinler, doküman inceleme yöntemiyle betimlenmiştir. Betimleme sonucunda metinlerdeki hatalar, biçimbilimsel ve sözcüksel-anlamsal hatalar olarak iki ana ulamda sınıflandırılmıştır. Bu ana ulamlar da alt ulamlara ayrılarak daha detaylı çözümlemeler yapılmıştır. Çözümlemeler sonucunda toplam 766 hata tespit edilmiş, bu hataların 374'ünün A1; 392'sinin ise A2 düzeyindeki öğrencilere ait olduğu belirlenmiştir. Her iki düzeyde de sözcüksel-anlamsal hataların, biçimbilimsel hatalara göre daha yüksek oranda olduğu görülmüştür. Dil düzeyi yükseldikçe biçimbilimsel hatalarda sınırlı bir azalma görülürken, sözcüksel-anlamsal hatalarda ise artış olduğu gözlemlenmiştir. Verilerin çözümlenmesi sonucunda Türkçenin yabancı dil olarak öğreniminde hatalı kullanımlar üzerinden öğrencilerin sözvarlığını pekiştirmesi ve bu sayede üretim becerilerilerinin (yazma ve konuşma) geliştirilmesinde destekleyici olması için veri tabanında hem hatalı kullanımlar hem de bu hataların düzeltilmiş biçimlerine yer verilmiş ek olarak, verilerdeki seviye üstü kullanımlar için“sadeleştirilmiş cümlelere”de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze and classify the errors found in written texts produced by A1- and A2-level learners of Turkish as a foreign language. With this aim, written exam papers produced by a total of 76 students enrolled in a language center at a state university in Turkey were examined through document analysis. Based on the analysis, the errors identified in the texts were categorized into two main groups; morphological errors and lexical-semantic errors. These main categories were further divided into subcategories to allow for a more detailed analysis. In total, 766 errors were identified, of which 374 were produced by A1-level students and 392 by A2-level students. The findings revealed that lexical-semantic errors were more frequent than morphological errors at both proficiency levels. While a limited decrease was observed in morphological errors as proficiency level increased, an increase in lexical-semantic errors was noted. As a result of the analysis, a database was developed that includes both erroneous forms and their corrected versions in order to support learners in reinforcing their vocabulary through error-based learning. Additionally,“simplified sentences”were incorporated to address instances of above-level language use, thereby contributing to the development of productive skills, particularly writing and speaking.