Violet Evergarden anime serisinde mekan karakter ve zaman ilişkisi
The relationship between setting characters and time in the Violet Evergarden anime series
  1. Tez No: 1015795
  2. Yazar: SİLİ DENİZ AY
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET KORKUT ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Violet Evergarden, anime, mekân tasarımı, karakter tasarımı, zaman, tiyatro sahne tasarımı, Violet Evergarden, anime, setting design, character design, time, theather stage design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Anime kavramı, günden güne gelişen ve evrilen bir yapıya sahiptir. Animelerin yaratım sürecinde birden fazla etmen etkili olmaktadır. Anime, farklı alanların birleşimi sonucunda ortaya çıkan bir anlatı türüdür. Animenin anlattığı hikâye, hikâyede yer alan karakterlerin anlatıyla ilişkilendirilmesi, animede yer alan mekânların anlatının geçtiği dönemle ilişkisi ve karakterlerin mekân ile uyumu gibi etmenler, animenin oluşum sürecini etkilemektedir. Animede anlatılmak istenen hikâye, ilk olarak ana ve yan karakterler aracılığıyla izleyiciye aktarılmaktadır. Karakter tasarımları sayesinde bu karakterlerin hikâye içerisindeki özellikleri, duyguları ve yapıları şekillendirilmektedir. Karakterler kadar hikâyenin geçtiği mekânlar da anlatılmak istenenin izleyiciye doğru şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Mekânların sahip olduğu stil, renk ve doku gibi özellikler yalnızca izleyiciye estetik bir seyir deneyimi sunmakla kalmamakta, aynı zamanda animenin atmosferinin canlanmasına da katkı sağlamaktadır. Zaman kavramı ise hikâyenin tamamlayıcı unsurlarından biri olarak değerlendirilebilir. Hikâyenin geçtiği zaman dilimi, karakterlerin tasarımlarını, düşünce yapılarını ve kişiliklerini; mekânların ise gelişimini, stilini ve tarzını etkilemektedir. Violet Evergarden, hem karakter tasarımı hem mekân tasarımı hem de hikâye anlatımının uyumunu başarılı biçimde yansıtan animelerden biridir. Karakterlerin tasarımında yaşadıkları olaylar, duyguları ve kişilikleri aktarım aracı olarak kullanılmaktadır. Mekânlar, hikâyede yaşanan olayların çevre üzerindeki etkilerini yansıtırken aynı zamanda dönemin özelliklerini de taşımaktadır. Zaman açısından ise 1940'lı yıllar ve sonrasının savaş ile olan ilişkisini izleyiciye aktarabilen bir anime niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada, Violet Evergarden anime serisinde mekân tasarımı, karakter tasarımı ve zaman kavramının nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Çalışmada genel olarak animelerde mekân, karakter ve zaman kavramlarının kullanım biçimleri açıklanmış, ardından Violet Evergarden anime serisinin bu kavramları nasıl ilişkilendirdiği ele alınmıştır. Uygulama bölümünde ise Violet Evergarden anime serisinin onuncu bölümünün bir tiyatro oyunu olarak sahnelenmesine yönelik sahne tasarımı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of anime possesses a structure that continuously develops and evolves over time. Multiple factors play a role in the creation process of anime. Anime is a narrative form that emerges through the combination of various disciplines. Factors such as the story conveyed by the anime, the relationship between the characters and the narrative, the connection between the settings and the period in which the narrative takes place, and the harmony between the characters and the settings influence the formation process of anime. The story intended to be conveyed in anime is primarily communicated to the audience through the main and supporting characters. Through character design, the characteristics, emotions, and personalities of these characters within the narrative are shaped. In addition to the characters, the settings in which the story takes place also ensure the accurate transmission of the intended message to the audience. The stylistic elements of the settings, such as style, color, and texture, not only provide the audience with an aesthetic viewing experience but also contribute to bringing the atmosphere of the anime to life. The concept of time can be considered one of the complementary elements of the narrative. The time period in which the story takes place influences the designs, mindsets, and personalities of the characters, while also affecting the development, style, and characteristics of the settings. Violet Evergarden is one of the anime series that successfully reflects the harmony between character design, setting design, and storytelling. In the design of the characters, the events they experience, their emotions, and their personalities are used as means of expression. While the settings reflect the impact of the events occurring in the story on the environment, they also carry the characteristics of the historical period. In terms of time, the anime effectively conveys the relationship between the 1940s and the post-war period to the audience. This study examines how setting design, character design, and the concept of time are used in Violet Evergarden. The study first explains the general use of setting, character, and time in anime and then discusses how Violet Evergarden relates these concepts to one another. In the practical section of the study, a stage design was prepared for the adaptation of episode ten of Violet Evergarden as a theatrical performance.