Algılanan Ebeveyn Mükemmeliyetçiliği Ölçeği'nin geliştirilmesi
Development of The Perceived Parental Perfectionism Scale
  1. Tez No: 1015799
  2. Yazar: YAĞMUR KARADAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveyn mükemmeliyetçiliği, geçerlik, güvenirlik, ölçek geliştirme, mükemmeliyetçilik, Psikolojik ölçekler, Perceived parental perfectionism, validity, reliability, scale development, perfectionism, Psychological scales
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenler için Algılanan Ebeveyn Mükemmeliyetçiliği Ölçeği (AEMÖ)'nin geliştirilmesi ve geçerlik-güvenirlik çalışmalarının yapılmasıdır. Yapılan araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş Algılanan Ebeveyn Mükemmeliyetçiliği Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ölçek geliştirme süreci iki aşamalı olarak yürütülmüştür. İlk aşamada, algılanan ebeveyn mükemmeliyetçiliği kavramını ergenlerin bakış açısından ortaya koymak amacıyla 11. ve 12. sınıf öğrencileriyle nitel görüşmeler yapılmış, elde edilen bulgular doğrultusunda madde havuzu oluşturulmuştur. Uzman görüşleri sonrasında düzenlenen deneme formu ile nicel veri toplama sürecine geçilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi (AFA) için Türkiye İstatistik Kurumu'nun İBBS-1 sınıflamasına göre farklı coğrafi bölgeleri temsil eden 12 ilden toplam 936 öğrenciden veri toplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ise İzmir ilinde öğrenim gören 741 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. AFA öncesinde verilerin faktör analizine uygunluğu incelenmiş, KMO değeri .978 ve Bartlett Küresellik Testi anlamlı bulunmuştur (p<.001). AFA sonucunda ölçeğin tek faktörlü bir yapı sergilediği ve bu faktörün toplam varyansın %57.77'sini açıkladığı belirlenmiştir. Uzman değerlendirmeleri ve istatistiksel analizler sonucunda ölçek 18 maddelik, 5'li Likert tipinde tek boyutlu bir yapı kazanmıştır. DFA bulguları modelin kabul edilebilir düzeyde uyum gösterdiğini ortaya koymuştur (χ²(152)=1118.51, CFI=.890, TLI=.876, RMSEA=.093, SRMR=.046). Maddelerin faktör yükleri anlamlı bulunmuş, yakınsak geçerliğin sağlandığı görülmüştür (AVE=.502). Ölçeğin iç tutarlık katsayıları yüksek düzeydedir (Cronbach α=.949). Elde edilen bulgular, AEMÖ'nün ergenlerin algıladıkları ebeveyn mükemmeliyetçiliğini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to develop the Perceived Parental Perfectionism Scale (PPPS) for adolescents and to examine its validity and reliability. The Perceived Parental Perfectionism Scale developed by the researcher and a Personal Information Form were used as data collection tools. The scale development process was carried out in two stages. In the first stage, qualitative interviews were conducted with 11th and 12th grade students to explore the concept of perceived parental perfectionism from adolescents' perspectives, and an item pool was created based on the findings. Following expert review, the pilot form was revised and the quantitative data collection phase was initiated. For the exploratory factor analysis (EFA), data were collected from a total of 936 students studying in 12 provinces representing different geographical regions according to the NUTS-1 classification of the Turkish Statistical Institute. Confirmatory factor analysis (CFA) was conducted with 741 students studying in İzmir. Prior to EFA, the suitability of the data for factor analysis was examined, and the KMO value was found to be .978, while Bartlett's Test of Sphericity was significant (p < .001). EFA results indicated that the scale had a single-factor structure explaining 57.77% of the total variance. Based on expert evaluations and statistical analyses, the final scale consisted of 18 items in a single-factor, 5-point Likert-type format. CFA findings demonstrated that the model showed an acceptable level of fit (χ²(152) = 1118.51, CFI = .890, TLI = .876, RMSEA = .093, SRMR = .046). Factor loadings were significant, and convergent validity was supported (AVE = .502). The scale demonstrated high internal consistency (Cronbach's α = .949). The findings indicate that the PPPS is a valid and reliable instrument for assessing adolescents' perceived parental perfectionism.