Sabit ortodontik tedavinin seviyeleme aşamasının periodontal fenotip ve periodontal parametreler üzerine etkisinin ultrasonografik analizi
Ultrasonographic analysis of the effect of the levelling stage of fixed orthodontic treatment on periodontal phenotype and periodontal parameters
- Tez No: 1015800
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA İLERİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA AYDINDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveoler kemik kalınlığı, Dişeti kalınlığı, Ortodontik diş hareketi, Periodontal fenotip, Ultrasonografi, Alveolar bone thickness, Gingival thickness, Orthodontic tooth movement, Periodontal phenotype, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sabit ortodontik tedavinin seviyeleme aşamasının mandibular anterior bölgedeki dişeti ve bukkal alveoler kemik kalınlığı üzerindeki etkilerinin ultrasonografi (USG) ile, klinik periodontal parametreler üzerindeki etkilerinin ise prospektif bir yaklaşımla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda halihazırda tedavisi devam eden, çekimsiz sabit ortodontik tedavi endikasyonu konulmuş 25 hasta dahil edilmiştir. Hastaların seviyeleme öncesi (T0) ve seviyeleme sonrası (T1) kayıtları alınmıştır. Dişlerin sagittal yöndeki konum ve eğim değişiklikleri lateral sefalometrik radyografiler üzerinden (IMPA ve L1-NB) ölçülmüştür. Periodontal doku değişimleri 18 MHz yüksek frekanslı USG probu ile nicel olarak ölçülmüştür. Ayrıca gingival indeks, plak indeksi, sondalamada kanama indeksi ve sondalanabilir cep derinliği gibi klinik parametreler kaydedilmiştir. Verilerin analizinde Wilcoxon ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Seviyeleme aşaması sonunda, dişlerin öne doğru hareket ettiği proklinasyon ve protrüzyon gruplarında bukkal kemik kalınlığı (BKK) ve marjinal dişeti kalınlığında (DK1, DK2) anlamlı azalmalar saptanmıştır (p<0,05). Marjinal kemik seviyesi (MKS), retroklinasyon ve protrüzyon gruplarında anlamlı artış göstermiştir (p<0,01). Keratinize dişeti genişliği ise yalnızca proklinasyon grubunda anlamlı düzeyde artmıştır (p=0,020). Klinik periodontal parametreler seviyeleme boyunca stabil kalmış ve anlamlı bir değişim göstermemiştir (p>0,05). Sabit ortodontik tedavinin seviyeleme aşaması, özellikle dişlerin öne yönlü hareketlerinde periodontal dokularda biyomekanik değişimlere yol açmaktadır. Klinik parametrelerin stabil kalması, USG ile saptanan bu değişimlerin inflamasyondan ziyade ortodontik diş hareketine bağlı doku yanıtı olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to prospectively evaluate the effects of the levelling stage of fixed orthodontic treatment on gingival and buccal alveolar bone thickness in the mandibular anterior region using ultrasonography (USG), as well as its effects on clinical periodontal parameters. A total of 25 patients undergoing treatment at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Selçuk University, who had an indication for non-extraction fixed orthodontic treatment, were included in the study. Records were obtained before levelling (T0) and after levelling (T1). Sagittal changes in tooth position and inclination were measured on lateral cephalometric radiographs using IMPA and L1-NB. Periodontal tissue changes were quantitatively assessed using an 18 MHz highfrequency USG probe. In addition, clinical parameters including gingival index, plaque index, bleeding on probing, and probing depth were recorded. Wilcoxon and Spearman correlation tests were used for statistical analysis. At the end of the levelling stage, significant decreases were observed in buccal alveolar bone thickness (BBT) and marginal gingival thickness (GT1, GT2) in the proclination and protrusion groups, where the teeth moved anteriorly (p<0.05). Marginal bone level (MBL) showed a significant increase in the retroclination and protrusion groups (p<0.01). Keratinized gingival width showed a significant increase only in the proclination group (p=0.020). Clinical periodontal parameters remained stable throughout the levelling stage and showed no statistically significant changes (p>0.05). The levelling stage of fixed orthodontic treatment induces biomechanical changes in periodontal tissues, particularly during anterior tooth movement. The stability of clinical periodontal parameters supports that the changes detected by USG are related to tissue response to orthodontic tooth movement rather than inflammation.