Kadın odaklı reklamcılık bağlamında beden olumlama: Tüketiciler üzerine bir alımlama analizi
Body positivity in the context of femvertising: A reception analysis on consumers
- Tez No: 1015811
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Reklamcılık, Public relations, Advertising
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kadın odaklı reklamcılık (femvertising) uygulamalarında sıkça karşımıza çıkan“beden olumlama”söylemlerinin tüketiciler tarafından nasıl anlaşıldığını ve bu mesajların ne kadar samimi ve inandırıcı bulunduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada feminizmin tarihsel gelişimi ve reklamcılıkta kadın temsilinin değişimi; postfeminist tüketim kültürü, Stephen Franzoi'nin“nesne olarak beden”ile“süreç olarak beden”ayrımını temel alan beden kavramsallaştırma teorisi ve bireyi sürekli kendini geliştirmeye zorlayan neoliberal yaklaşımlar ışığında incelenmiştir. Çalışmanın kuramsal çatısını, Michel Foucault'nun beden üzerindeki denetim mekanizmaları, Jean Baudrillard'ın tüketim toplumu kuramı ve Rosalind Gill'in postfeminist medya kültürü üzerine çalışmaları oluşturmaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden“alımlama analizi”ile kurgulanmıştır. Çalışmanın en önemli özelliklerinden biri, Kimberlé Crenshaw'un kesişimsellik yaklaşımı doğrultusunda örnekleme dâhil edilen engelli kadın katılımcıların bedensel deneyimlerine odaklanmasıdır. Y ve Z kuşaklarından toplam 16 kadınla yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen veriler, MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılarak tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, tüketicilerin reklam mesajlarını pasif bir şekilde kabullenmediğini; markaların“güçlenme”ve“bedensel çeşitlilik”vaatlerini, postfeminist tüketim kültürünün dayattığı öz-denetim baskısı ve bireysel başarı zorunluluğu ekseninde sürekli tartıştıklarını göstermektedir. Çalışma, reklam sektörünün beden olumlamayı toplumsal bir hak mücadelesinden ziyade, bedeni bir“tüketim projesi”ve“gösterge”olarak pazarlayan ticari bir stratejiye dönüştürdüğünü; katılımcıların ise bu sürece karşı mesafeli, eleştirel ve şüpheci bir duruş sergilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how body positivity discourses used in femvertising practices are perceived by consumers and to what extent these messages are evaluated as sincere and credible. The research critically analyzes the historical development of feminism, the transformation of female representation in advertising, and the body positivity movement within the framework of postfeminist consumer culture, Stephen Franzoi's body conceptualization theory, and neoliberal subject construction. The theoretical framework is grounded in Michel Foucault's disciplinary mechanisms, Jean Baudrillard's theory of consumer society, and Rosalind Gill's approach to postfeminist media culture. The research is designed using a qualitative reception analysis approach. A significant and unique aspect of the study is the inclusion of female participants with disabilities, analyzed through Kimberlé Crenshaw's intersectionality framework. Data obtained through in-depth interviews with 16 female participants from Gen Y and Gen Z were processed using the qualitative data analysis software MAXQDA and examined via thematic analysis. The findings indicate that consumers do not passively accept advertising messages; rather, they constantly negotiate brands'“empowerment”and“body positivity”claims through the lens of postfeminist consumption and neoliberal self-optimization imperatives. The study reveals that the advertising industry transforms body positivity from a pursuit of social justice into a commercial strategy that redefines the body as a“consumption Project”and a“signifier,”while participants maintain a critical and skeptical stance toward these discourses.