Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Kahire'deki sarayları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentindeki benzerleriyle karşılaştırılması
Mohamed Ali Pasha's palaces in Cairo and their comparison with their counterparts in the capital of the Ottoman Empire
- Tez No: 1015813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE BELGİN DEMİRSAR ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl, Barok, İstanbul, Kahire, Saray Mimarisi, Nineteenth Century, Baroque, Istanbul, Cairo, Palace Architecture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZ KAVALALI MEHMET ALİ PAŞA'NIN KAHİRE'DEKİ SARAYLARI VE OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN BAŞKENTİNDEKİ BENZERLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI Sara MOHY ABDELLAH MOAWAD BOGHDADY Bu çalışma, Kahire'deki Mehmet Ali Paşa saraylarını İstanbul'daki Osmanlı sultan sarayları ile karşılaştırmalı bir perspektifle incelemektedir. Araştırmada, Şubra Sarayı, Cevhere Sarayı ve Harem Sarayı ile 19. yüzyılın ilk yarısında hem Kahire'de hem de İstanbul'daki günümüze ulaşmış ya da yok olmuş önemli saraylar tespit edilerek tarihi ve mimari bağlamda analiz edilmiştir. Mısır sarayları, İstanbul'da özellikle Beykoz'daki Mecidiye Kasrı ve Dolmabahçe Sarayı ile karşılaştırılmaktadır. Çalışmanın temel amacı, siyasi otorite, kültürel etkileşim ve mimari üslup arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu bağlamda sarayların mekânsal düzeni, mimari ve süsleme özellikleri incelenmiş; Mehmet Ali Paşa dönemi saraylarının yerel Mısır mimari geleneklerini Osmanlı ve Avrupa etkileriyle nasıl harmanladığı gösterilmiştir. Osmanlı sarayları ise imparatorluk ihtişamını, törensel işlevleri ve sembolik gösterişi ön plana çıkaran yapılar olarak ele alınmıştır. Özellikle dekoratif unsurların hem estetik hem de politik amaçlarla nasıl gösterildiğine değinilmiştir. Etkileşimin önemli boyutunu, Mehmet Ali Paşa ile Osmanlı Sultanları arasındaki siyasi ilişkiler oluşturur. Araştırma, mimari tercihler üzerinden otoriteye bağlılık ve özerklik arayışının yansımalarını tartışmaktadır. Bazı tasarım ve süsleme unsurları, güç ve prestij mücadelesi çerçevesinde siyasi bir söylem olarak okunabilmektedir. Metodolojik olarak betimleyici, analitik ve karşılaştırmalı bir yaklaşım benimseyen çalışma; mimari belgeler, görsel analizler ve tarihi kaynakları birleştirerek bütüncül bir sentez sunmaktadır. Sonuç olarak, mimari dekoratif ve tarihsel analizlerin bütünleşik bir şekilde ele alınması, bu çalışmayı Orta Doğu ve Osmanlı dünyasında 19. yüzyıl saray mimarlığını anlamak için kapsamlı ve özgün bir katkı haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOHAMED ALI PASHA'S PALACES IN CAIRO AND THEIR COMPARISON WITH THEIR COUNTERPARTS IN THE CAPITAL OF THE OTTOMAN EMPIRE. SARA MOHY ABDELLAH MOAWAD BOGHDADY This study examines the palaces of Muhammad Ali Pasha in Cairo from a comparative perspective with the Ottoman sultan palaces in Istanbul. The research identifies and analyzes significant palaces from the first half of the 19th century specifically the Shubra, Al-Gawhara, and Al-Haram Palaces whether extant or no longer standing, within their historical and architectural contexts. The Egyptian palaces are compared primarily with the Mecidiye Pavilion in Beykoz and Dolmabahçe Palace in Istanbul. The primary objective of the study is to reveal the relationship between political authority, cultural interaction, and architectural style. In this context, the spatial arrangements, architectural features, and decorative elements of the palaces are examined, demonstrating how palaces of the Muhammad Ali Pasha era blended local Egyptian architectural traditions with Ottoman and European influences. Ottoman palaces, on the other hand, are addressed as structures that prioritize imperial grandeur, ceremonial functions, and symbolic display. Particular attention is given to how decorative elements were utilized for both aesthetic and political purposes. A significant dimension of this interaction is formed by the political relations between Muhammad Ali Pasha and the Ottoman Sultans. The research discusses how architectural preferences reflect both loyalty to authority and the pursuit of autonomy. Certain design and ornamental elements can be interpreted as a form of political discourse within the framework of power and prestige struggles. Adopting a descriptive, analytical, and comparative methodology, the study provides a holistic synthesis by combining architectural documents, visual analyses, and historical sources. In conclusion, the integrated treatment of architectural, decorative, and historical analyses makes this study a comprehensive and original contribution to understanding nineteenth-century palace architecture in the Middle East and the Ottoman world.