Bağımsız denetimde önemlilik ve risk modellemesi
Materials and risk modeling in independent auditing
- Tez No: 1015815
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEDET İĞDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, Finansal raporlama, Mesleki yargı, Independent audit, Financial reporting, Professional judgment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bağımsız denetimde önemlilik kavramını teorik çerçevede ele alarak, uygulamada karşılaşılan zorlukları ve çözüm önerilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Önemlilik, denetçilerin finansal tablolarda yer alan yanlışlıkları değerlendirirken kullandıkları temel bir kavramdır. Bağımsız Denetim Standartları'nda (BDS 320 ve BDS 450) önemliliğe ilişkin açıklamalar yapılmakla birlikte, bu standartlarda belirli bir hesaplama yöntemi sunulmamaktadır. Bu durum, denetçilerin mesleki yargısını ön plana çıkarmakta ve uygulamada farklı değerlendirme yaklaşımlarına neden olmaktadır. Araştırmada, Türkiye'deki bağımsız denetim uygulamaları ile uluslararası uygulamalar arasında bir karşılaştırma yapılmış ve önemlilik düzeyinin belirlenmesinde izlenen yöntemler detaylı olarak ele alınmıştır. Finansal raporlamada önemliliğin belirlenmesi sırasında dikkate alınması gereken nicel ve nitel faktörler incelenmiş, özellikle finansal tablo kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda bu kavramın nasıl şekillendiği vurgulanmıştır. Araştırma sonucunda, denetçilerin önemlilik düzeyini belirlerken sektörel farklılıkları ve işletmenin finansal yapısını dikkate almalarının büyük önem taşıdığı görülmüştür. Ayrıca, mesleki yargının doğru ve tutarlı bir şekilde uygulanması, denetim kalitesinin artırılmasına ve finansal raporların güvenilirliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, ABC İnşaat ve Sanayi A.Ş. bağımsız denetime tabi bir işletme olarak vaka çalışması kapsamında incelenmiştir. Şirketin finansal verileri üzerinden önemlilik ve denetim riski değerlendirilmiş olup, çalışma benzer işletmeler için karşılaştırmalı analizlere imkân sağlayacak niteliktedir. Bağımsız denetim uygulamalarına ışık tutması ve gelecekteki çalışmalara rehberlik etmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the concept of materiality in independent auditing from a theoretical perspective, while also addressing the practical challenges and offering solutions. Materiality is a fundamental concept that auditors use to assess misstatements in financial statements. Although materiality is discussed in the International Standards on Auditing (ISA 320 and ISA 450), there is no specific calculation method provided. This lack of a standardized approach emphasizes the importance of auditors' professional judgment and leads to varying evaluation methods in practice. The research compares the independent auditing practices in Turkey with international practices and provides a detailed analysis of the methods used to determine the level of materiality. Both quantitative and qualitative factors that should be considered during the assessment of materiality in financial reporting are thoroughly examined. Particular attention is given to how this concept is shaped based on the needs of financial statement users. The findings of the study reveal that auditors should carefully consider sectoral differences and the financial structure of the audited entity when determining the level of materiality. Furthermore, the accurate and consistent application of professional judgment significantly improves audit quality and ensures the reliability of financial reports. This study examines ABC Construction and Industry Inc. as a case study within the framework of an audited entity. Materiality and audit risk are assessed based on the company's financial data, and the study is designed to facilitate comparative analyses for similar companies. It aims to shed light on independent audit practices and guide future studies.