Denetim risk modeli ve denetim sürecine etkisi
The audit risk model and its effect on the process of the inspection
- Tez No: 516949
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜROL DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Denetim Riski, Önemlilik, Independent Audit, Risk of Audit, Materiality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde işletmelerin finansal tablolarıyla ilgilenen çıkar gruplarının farklılaşması ile finansal tablolara duyulan güvenilirlik ihtiyacının artması, tabloların bağımsız uzman bir denetçi tarafından denetlenmesine olan ihtiyacı da artırmıştır. Bağımsız denetim sürecinde denetimde müşterinin seçimi ve işin kabulünden denetim raporunun hazırlanmasına kadar olan süreçte uygulanacak olan denetim prosedürlerinin belirlenmesinde, denetim riskleri büyük öneme sahiptir. Denetçi risk düzeylerini denetimin planlanma aşamasında belirleyerek, denetimin yürütülmesi sırasında hangi denetim tekniklerini uygulaması gerektiğini ve denetlenecek olan işlemede hangi iş süreçlerine ne kadar zaman ayrılması gerektiğini belirler. Finansal tablolardaki hata ve hilelerin doğru tespit edilememesi denetim kuruluşlarını denetim riski ile karşı karşıya bırakmaktadır. Nitekim denetim kuruluşları veya denetçiler denetimini yapmış oldukları finansal tablolara makul bir güvence vermek amacıyla denetim raporunu hazırlar ve ilgililere bildirirler. Denetim süresince denetçinin işletmenin gerçekleştirilen faaliyetlerine ve finansal tablolarına mesleki yargı içerinde yaklaşması önemli hataların tespit edilmesinde ve risklere bağlı olarak toplanacak yeterli ve uygun denetim kanıtının tespitinde son derece önemlidir. Bu çalışmada bağımsız denetim faaliyetinin yürütülmesi sürecinde denetim risk modelinin ve unsurlarının taşıdığı önem aktarılmış ve bağımsız denetim kuruluşlarının denetim risk modelini tespit ederken önem derecesi yüksek faktörleri tespit edebilmek için bir anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the increase of the need for reliability in financial statements, due to the differentiation of interest groups dealing with financial statements of companies, has also increased the need for financial statements to be audited by an independent expert auditor. During an independent audit process, audit risks are of great importance in determining the audit procedures to be performed from choosing client and accepting the job to preparing the final audit report. The auditor assesses the risk levels in the planning stage of the audit and determines which techniques should be applied and how much time should be allocated for each procedure in a company to be audited. Audit committees face with audit risk when the mistakes and fraud in financial statements are misidentified. To this respect, audit committees or auditors prepare audit reports and informs the interested parties in order to provide reasonable assurance for the audited financial statements. During the audit, it is extremely important for the auditor to approach company's activities and financial statements in compliance with their professional judgement when identifying significant mistakes and determining sufficient and appropriate audit evidence to be collected based on the risks. In this study, the significance of audit risk model and its elements were conveyed with regard to the execution of independent audit procedures and a survey study is conducted to determine which factors are more important for independent auditors while assessing the levels of audit risk.