مسائل الاستحسان في تحفة الفقهاء لعلاء الدين السمرقندي جمعا ودراسة
Alâeddin es-Semerkandi'nin Tuhfetü'l-Fukaha'sındaki istihsan meselelerinin incelenmesi
- Tez No: 1015817
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BOYNUKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Alaeddin es-Semerkandi, Tuhfetül-Fukaha, İstihsan, Ala al-Din Samarkandi, Tuhfat al-Fuqaha, Istihsan
- Yıl: 2026
- Dil: Arapça
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri (arapça) Bilim Dalı
Özet
Özet Bu çalışma, İslam hukuk usulünün temel meselelerinden biri olan ve ikincil bir teşrî kaynağı olarak kabul edilen“istihsan”kavramını ele almaktadır. Araştırma, Alâüddîn es-Semerkandî'nin Tuhfetü'l-Fukahâ adlı eserinde istihsana başvurulan meseleleri sistematik biçimde derleyip incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmacı, müellifin istihsan ile delil getirdiği bütün meseleleri bir araya getirerek istihsan türlerini ve dayandığı delilleri tahlil etmektedir. Çalışmada ayrıca istihsan ile kıyas arasındaki ilişki mercek altına alınmakta; müellifin kıyastan istihsana ya da istihsandan kıyasa geçişinin ardındaki gerekçeler aydınlatılmakta ve istihsan ile istidlal yöntemi çok yönlü biçimde ortaya konulmaktadır. Buna ek olarak, müellifin hayatı, ilmî birikimi ve içinde yetiştiği entelektüel ve toplumsal çevre hakkında özlü bilgi sunulmaktadır. Bu çalışma, Tuhfetü'l-Fukahâ özelinde istihsana odaklanan ilk akademik araştırma niteliğini taşımakta olup İslam hukukunun kolaylaştırıcı boyutunu ve çağımızdaki uygulanabilirliğini gözler önüne sermek açısından özgün bir katkı sunmaktadır. Bunun yanı sıra araştırmacılara, istihsan delilini ve fıkhî sonuçlarını kavramayı kolaylaştıracak somut ve uygulamalı örnekler sağlamaktadır. Tuhfetü'l-Fukahâ'nın şerhi mahiyetindeki Kâsânî'ye ait Bedâiu's-Sanâî'nin şöhret bakımından asıl eserin önüne geçmiş olmasına rağmen, Tuhfetü'l-Fukahâ Hanefî fıkhında köklü ve belirleyici bir konuma sahiptir; bu durum söz konusu kıymetli eserin akademik araştırmalara konu edilmesini zorunlu kılmıştır. Çalışmada aynı zamanda bu alanda daha önce yapılmış herhangi bir araştırmanın bulunmaması ve müellifin pek çok meselede istihsanın gerekçesini (vechi) açıkça belirtmemesi gibi metodolojik güçlüklere de değinilmektedir. Çalışma bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında müellifin biyografisi ve ilmî hizmetleri ele alınmaktadır. Birinci bölüm istihsanın teorik temellerine, ikinci bölüm meselelerin uygulamalı incelenmesine, üçüncü bölüm ise müellifin izlediği yönteme ayrılmıştır. Sonuç kısmında ise temel bulgular ve öneriler bir araya getirilmiştir. Çalışmada bilimsel verilerin toplanmasında tümevarım (istikrâî) yöntemi, terimlerin tanımlanmasında betimleyici (vasfî) yöntem ve istihsan vecihlerinin ile delillerinin ortaya konulmasında ise istinbatî (analitik/çıkarımsal) yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines a pivotal concept in the principles of Islamic jurisprudence (Uṣūl al-Fiqh): al-Istiḥsān (juridical preference), which is classified as one of the secondary sources of Islamic legislation. The study systematically collects and analyzes all legal issues in Tuḥfat al-Fuqahāʾ by ʿAlāʾ al-Dīn al-Samarqandī in which the author employs Istiḥsān as a mode of legal reasoning, with the aim of classifying its types and clarifying the evidential bases upon which it rests. The research further investigates the relationship between Istiḥsān and Qiyās (analogical reasoning), elucidating the grounds upon which the author departs from analogy in favor of juridical preference or vice versa, while illuminating his methodological approach to inference from multiple perspectives. In addition, the study provides a concise account of the author's biography, scholarly contributions, and the intellectual and social milieu in which he flourished. This research constitutes the first dedicated academic inquiry into Istiḥsān within Tuḥfat al-Fuqahāʾ. It makes a significant contribution to demonstrating the accommodating and facilitative character of Islamic law and the viability of its application in contemporary contexts. It also furnishes researchers with concrete practical applications that facilitate a more nuanced understanding of Istiḥsān and its jurisprudential implications. Although Badāʾiʿ al-Ṣanāʾiʿ by al-Kāsānī—a commentary on Tuḥfat al-Fuqahāʾ—has eclipsed the original work in terms of scholarly recognition, Tuḥfat al-Fuqahāʾ remains a foundational text in Ḥanafī jurisprudence, which rendered the opening of this work to systematic academic study both necessary and timely. The study also acknowledges the methodological difficulties inherent in this analysis, arising primarily from the absence of prior research in this area and the author's frequent omission of explicit articulation of the rationale (wajh) underlying his recourse to Istiḥsān. The study is organized into an introduction, three chapters, and a conclusion. The introduction addresses the author's biography and scholarly legacy. The first chapter establishes the theoretical foundations of Istiḥsān; the second chapter undertakes a practical analysis of specific jurisprudential issues; and the third chapter examines the author's methodology. The conclusion presents the principal findings and recommendations. Methodologically, the study employs the inductive method for data collection, the descriptive method for terminological definition, and the deductive method for the explication of the nuances and evidential grounds of Istiḥsān.