Androgenetik alopesi tanılı hastalarda serum ST2 düzeylerinin değerlendirilmesi: Androgenetik alopesili hastaların sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması
Evaluation of serum ST2 levels in patients diagnosed with androgenetic alopecia: Comparison of patients with androgenetic alopecia and a healthy control group
  1. Tez No: 1015843
  2. Yazar: GAMZE KIRATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR ÖZAYDIN YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Androgenetik alopesi, ST2, sST2, inflamasyon, biyobelirteç, Androgenetic alopecia, ST2, sST2, inflammation, biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, androgenetik alopesili erkek hastalarda serum ST2 düzeylerini değerlendirmek, sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve serum ST2 düzeyleri ile hastalık şiddeti, klinik özellikler ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya androgenetik alopesi tanısı bulunan 80 erkek hasta ile 80 sağlıklı erkek kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, klinik bulguları ve biyokimyasal parametreleri kaydedildi. Hastalık şiddeti Hamilton- Norwood sınıflamasına göre değerlendirildi. Serum ST2 düzeyleri ölçülerek hasta ve kontrol grupları arasında karşılaştırıldı. Ayrıca ST2 düzeyleri ile klinik ve laboratuvar değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi, lineer regresyon, genelleştirilmiş lineer model ve ROC analizi kullanılarak incelendi. Bulgular: Serum ST2 düzeyleri androgenetik alopesi grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. ROC analizinde serum ST2 düzeylerinin androgenetik alopesi hastalarını sağlıklı bireylerden ayırt etmede yüksek performans gösterdiği saptandı. Serum ST2 düzeyleri ile Norwood evresi, aile öyküsü, sigara kullanımı ve sebore varlığı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Yaş, VKİ ve hastalık süresi ile ST2 düzeyleri arasında tek değişkenli analizlerde anlamlı ilişkiler bulundu. Açlık glukoz düzeyi ile serum ST2 düzeyleri arasındaki negatif ilişkinin çok değişkenli analizde de anlamlı kaldığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızda androgenetik alopesili erkek hastalarda serum ST2 düzeylerinin arttığı gösterilmiştir. Elde edilen bulgular, ST2'nin androgenetik alopeside inflamatuvar ve sistemik süreçlerle ilişkili olabileceğini ve bu hastalıkta potansiyel bir biyobelirteç adayı olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Ancak ST2'nin klinik kullanım değerinin ortaya konabilmesi için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate serum ST2 levels in male patients with androgenetic alopecia, to compare these levels with those of a healthy control group, and to investigate the relationship between serum ST2 levels and disease severity, clinical characteristics, and biochemical parameters. Materials and Methods: This study included 80 male patients diagnosed with androgenetic alopecia and 80 healthy male controls. Demographic characteristics, clinical findings, and biochemical parameters of the participants were recorded. Disease severity was assessed according to the Hamilton-Norwood classification. Serum ST2 levels were measured and compared between the patient and control groups. In addition, the relationships between ST2 levels and clinical and laboratory variables were analyzed using correlation analysis, linear regression, generalized linear model, and ROC analysis. Results: Serum ST2 levels were significantly higher in the androgenetic alopecia group than in the control group. ROC analysis showed that serum ST2 levels had high performance in distinguishing patients with androgenetic alopecia from healthy individuals. No significant association was found between serum ST2 levels and Norwood stage, family history, smoking status, or the presence of seborrhea. Significant associations were observed between ST2 levels and age, BMI, and disease duration in univariate analyses. The negative association between fasting glucose level and serum ST2 levels remained significant in the multivariate analysis. Conclusion: This study demonstrated increased serum ST2 levels in male patients with androgenetic alopecia. The findings suggest that ST2 may be associated with inflammatory and systemic processes in androgenetic alopecia and may be considered a potential biomarker candidate in this disease. However, larger-scale and prospective studies are needed to clarify the clinical value of ST2.