Aksiller brakiyal pleksus blokajı ile el ve önkol cerrahisi geçiren hastalarda deksametazon ve ibuprofenin postoperatif analjeziye olan etkileri
The effects of dexamethasone and ibuprofen on postoperative analgesia in patients undergoing hand and forearm surgery with axillary brachial plexus block
  1. Tez No: 1015844
  2. Yazar: BURAK ÇAĞRI ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL BİLEN, DR. SALİM TANER GÖZÜKIZIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Aksiller Brakiyal Pleksus Blokajı, El ve Önkol Cerrahisi, Deksametazon, İbuprofen, Postoperatif Analjezi, Axillary Brachial Plexus Block, Hand and Forearm Surgery, Dexamethasone, Ibuprofen, Postoperative Analgesia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, ultrasonografi kılavuzluğunda aksiller brakiyal pleksus blokajı uygulanarak el ve önkol cerrahisi geçiren hastalarda intravenöz deksametazon ve intravenöz ibuprofenin postoperative analjezi süresi üzerine etkilerinin karşılaştırılması planlandı. Ayrıca postoperatif bulantı ve kusma sıklığı üzerindeki etkileri değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel olarak planlanan çalışmaya 79 hasta dahil edildi. 4 hasta çalışma dışı bırakıldı. Hastalar üç gruba ayrıldı: deksametazon (Grup D, n=25), ibuprofen (Grup İ, n=25) ve kontrol (Grup K, n=25). Tüm hastalara operasyon öncesi aksiller brakiyal pleksus blokajı uygulandı. Grup D'ye 8 mg IV deksametazon, Grup İ'ye 400 mg IV ibuprofen verildi. Primer sonlanım noktası analjezi süresi, sekonder sonlanım noktaları POBK sıklığı ve ağrı skorlarıydı. Bulgular: Ortalama analjezi süresi Grup D'de 465,1±91,2 dk, Grup İ'de 312,6±89,7 dk ve Grup K'de 281,6±71,1 dk olarak bulundu (p<0,001). Deksametazon grubunda analjezi süresi diğer iki gruba göre anlamlı olarak daha uzundu. İbuprofen ile kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. Hiçbir grupta ağrı başlangıcındaki NRS skorları arasında anlamlı fark yoktu. POBK yalnızca kontrol grubunda (%8) gözlendi, ancak gruplar arasında istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Sonuç: İntravenöz deksametazon, aksiller brakiyal pleksus blokajı sonrası analjezi süresini anlamlı ve klinik olarak önemli düzeyde uzatmaktadır. Buna karşın tek doz intravenöz ibuprofen analjezi süresi üzerinde belirgin bir katkı sağlamamıştır. Deksametazon, multimodal analjezi yaklaşımında etkili bir sistemik adjuvan olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: This study aimed to compare the effects of intravenous dexamethasone and intravenous ibuprofen on postoperative analgesia duration in patients undergoing hand and forearm surgery with ultrasound-guided axillary brachial plexus block. Additionally, their effects on postoperative nausea and vomiting (PONV) were evaluated. Materials and Methods: A total of 79 patients were enrolled in this prospectively designed observational study, and 4 patients were excluded. The patients were divided into three groups: dexamethasone (Group D, n=25), ibuprofen (Group I, n=25), and control (Group K, n=25). All patients underwent an axillary brachial plexus block prior to surgery. Group D received 8 mg IV dexamethasone, and Group I received 400 mg IV ibuprofen. The primary outcome was the duration of analgesia, while the secondary outcomes were the incidence of postoperative nausea and vomiting (PONV) and pain scores. Results: The mean analgesia duration was 465.1±91.2 minutes in Group D, 312.6±89.7 minutes in Group I, and 281.6±71.1 minutes in Group K (p<0.001). Analgesia duration was significantly longer in the dexamethasone group compared to the other groups. No significant difference was observed between the ibuprofen and control groups. Pain scores at onset were similar among groups. PONV occurred only in the control group (8%), but the difference was not statistically significant. Conclusion: Intravenous dexamethasone significantly prolongs postoperative analgesia duration after axillary brachial plexus block. In contrast, a single dose of intravenous ibuprofen does not provide a significant prolongation of analgesia. Dexamethasone may be considered an effective systemic adjuvant in multimodal analgesia strategies.