Whistleblowing (bilgi uçurma) davranışına öğretmenlerin bakışı: Bir fenomenoloji çalışması
The perspecti̇ves of teachers on whi̇stleblowi̇ngbehavi̇or: A phenomenologi̇cal study
- Tez No: 1015863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET İBRAHİM AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Branş öğretmenleri, Etik, Etik değerler, Etik dışı davranış, Etik kurullar, Lise öğretmenleri, Okul müdürleri, Branch teachers, Ethics, Ethical values, Unethical behaviour, Ethics committees, High schools teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada amaç Türkiye'deki devlet liselerinde görev yapan öğretmenlerin whistleblowing eyleminin varlığına ilişkin algı ve deneyimlerini nasıl anlamlandırdıklarını ortaya koymaktır. Bu araştırma nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Olgubilim (fenomenoloji) çalışması olan bu çalışmanın veri analizi içerik analiziyle yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin whistleblowing terimini bilmedikleri bilen küçük bir kısmın terim hakkında yanlış algılara sahip olduğunu göstermiştir. Whistleblowing nedenlerine bakıldığında bireylerin içten gelen ahlak algıları kaygılarla bu eylemi gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Türkiye' de whistleblowing eylemini gerçekleştirilme düzeyleri incelendiğinde birçok katılımcı ortak olarak yönetsel ve yasal düzenlemelerin eksikliğinden, okul yöneticilerinin liyakatli etik lider özellilkleri taşıması gerektiğinden, öğretmenlerin whistleblowing konusundaki terim ve algı eksikliklerinin olduğundan bahsettikleri saptanmıştır. Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri öğretmenlere whistleblowing süreci ile ilgili hizmet içi eğitimler, whistleblowing konusunda yasal düzenlemeler yapılabilir gibi önermelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal how teachers working in public high schools in Türkiye conceptualize and make sense of their perceptions and experiences regarding the existence of whistleblowing activities. This study was conducted using the qualitative research method. A semi-structured interview form was utilized as the data collection tool in the research. The data analysis of this study, which is designed as a phenomenological research, was performed through content analysis. The findings obtained showed that teachers generally do not know the term“whistleblowing”, and a small minority who do know it possess misconceptions about the concept. When the implementation levels of whistleblowing in Türkiye were examined, many participants commonly emphasized the lack of administrative and legal regulations, the necessity for school administrators to possess meritorious and ethical leadership qualities, and the teachers' lack of conceptual knowledge and perception regarding whistleblowing. In terms of solution proposals for these issues, recommendations such as providing in-service training for teachers regarding the whistleblowing process and establishing legal regulations on whistleblowing were put forward.