Kaygı düzeyi yüksek kadınların ergoterapi temelli yaratıcı hareket ve dans müdahalesi eşliğinde SLC6A4 geni promotor L/S polimorfizmi açısından incelenmesi
Investigation of women with high anxiety levels in terms of SLC6A4 gene promotor L/S polymorphism accompanied by occupational the-rapy-based creative movement and dance intervention
- Tez No: 853868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL, PROF. DR. KORKUT ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Ergoterapi, yaratıcı hareket ve dans terapisi, kaygıyla başa çıkma, SLC6A4 geni, Occupational Therapy, creative movement and dance therapy, coping with anxiety, SLC6A4 gene
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ergoterapi destekli Yaratıcı Hareket ve Dans Terapisi'nin kaygı düzeyi yüksek kadınlar üzerindeki etkilerini ve genetik etmenlerin bu süreçteki rolünü araştırmaktadır. Multidisipliner bir yaklaşım benimseyen çalışma, Ergoterapi'nin günlük yaşam aktivitelerinde bireyin bağımsızlığını destekleme ve Sanat Terapisi'nin bireylerin yaratıcılığını artırma yoluyla beden-zihin birlikteliğini güçlendirme potansiyelini birleştirmektedir. Araştırma, özellikle SLC6A4 geni gibi genetik faktörlerin kaygı yönetimi üzerindeki etkilerini de içermekte olup, bu genin serotonin düzeyleriyle ve dolayısıyla kaygı ve stres tepkileriyle ilişkili olduğu bilinmektedir. Ölçekler ve genetik testlerle desteklenen altı haftalık bir müdahale sürecinin ardından, katılımcıların kaygı skorlarında anlamlı bir düşüş gözlemlenmiştir. Ayrıca, Ergoterapi ve Sanat Terapisi'nin, katılımcıların stresle başa çıkma becerilerini geliştirme ve grup içi iletişimi güçlendirme konusunda önemli faydalar sağladığı bulgulanmıştır. Grup atölyelerinin, katılımcılara sanatsal ifade ve takım çalışması konusunda yeni perspektifler sunarak, yaratıcı ve eleştirel düşünce becerilerini geliştirme konusunda destek verdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte, çalışmanın genetik örneklem büyüklüğünün sınırlı olması ve kısa süreli müdahale süresi gibi metodolojik sınırlılıkları bulunmaktadır. Bu sınırlılıklar, sonuçların genel geçerliğini sınırlamakta ve gelecekteki araştırmalar için daha uzun süreli ve geniş örneklemli çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu tez, Ergoterapi ve Sanat Terapisi'nin, özellikle dans ve yaratıcı hareketin, bireylerin duygusal ve fiziksel refahına ve kaygı düzeylerinin azaltılmasına katkı sağladığına dair önemli kanıtlar sunmaktadır. Bu bulgular, sağlık profesyonellerinin, birey merkezli ve yaratıcı terapi müdahalelerini, özellikle kaygı yönetimi ve grup dinamiklerini iyileştirme konusunda daha sık kullanmalarını teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis summary explores the impact of Occupational Therapy-supported Creative Movement and Dance Therapy on women with high levels of anxiety and the role of genetic factors in this process. The study adopts a multidisciplinary approach that integrates the potential of Occupational Therapy to support independence in daily life activities and Art Therapy to enhance individual creativity, thereby strengthening the body-mind connection. The research particularly examines the influence of genetic factors, such as the SLC6A4 gene, known to be associated with serotonin levels and, consequently, with anxiety and stress responses. Following a six-week intervention supported by scales and genetic testing, a significant reduction in anxiety scores among participants has been observed. Moreover, it has been found that Occupational and Art Therapies significantly benefit participants in improving stress coping skills and enhancing group communication. Group workshops have provided new perspectives on artistic expression and teamwork, fostering the development of creative and critical thinking skills. However, the study has methodological limitations, such as the limited size of the genetic sample and the short duration of the intervention. These limitations restrict the generalizability of the findings and highlight the need for more extended and larger-scale studies in the future. In conclusion, this thesis presents substantial evidence that Occupational Therapy and Art Therapy, particularly through dance and creative movement, contribute to enhancing emotional and physical well-being and reducing anxiety levels. These findings encourage health professionals to more frequently utilize person-centered and creative therapeutic interventions, especially for anxiety management and improving group dynamics.