Aile sağlığı merkezine başvuran kadınlarda human papilloma virüs (HPV) sıklığının ve etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of prevalence and affecting factors of human papilloma virus (HPV) in women admitted to family health center
- Tez No: 566765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Mikrobiyoloji, Obstetrics and Gynecology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virus (HPV) DNA, Serviks kanseri, Pap smear test, HPV-DNA test, Human Papilloma Virus (HPV) DNA, Cervical cancer, Pap smear test, HPV-DNA test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Erken tanı koyulabilen kanserlerden biri olan servikal kanserin, erken tanı koyulamadığında mortalitesi oldukça yüksektir. Serviks kanseri ile HPV arasındaki ilişki, akciğer kanseri ile sigara arasındaki ilişkiden daha sıkı bir ilişkidir. HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon etkeni olup ülkemizde ve tüm dünyada görülmektedir. Erken tanıda sıklıkla kullanılan yöntemler Pap smear testi ve HPV-DNA testleridir. İlk cinsel ilişki yaşı, sigara kullanımı, oral kontraseptif kullanımı, kondon kullanımı, parite sayısı, cinsel partner sayısı, sosyo ekonomik durum gibi faktörler ile HPV enfeksiyonu arasında ilişki bulunmaktadır. Bu çalışma Bağlar Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran kadınlardan alınan servikal sürüntü örneklerinde HPV DNA varlığının ve etkileyen faktörlerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden 30- 65 yaş arası cinsel aktif ve klinik olarak asemptomatik 50 kadın oluşturmuştur. Araştırma verileri ve örnekler 01 Ekim 2018-31 Mart 2019 tarihleri arasında, Bağlar Aile Sağlığı Merkezinde toplanmıştır. Çalışmaya katılan kadınların, eğitim durumu, ekonomik durum, medeni hal, meslek, gebelik sayısı, koit yaşı, menstrual döngü, korunma yöntemi gibi demografik ve kişisel bilgileri kaydedilmiştir. Çalışma sonucunda HPV-DNA sıklığı %6 (3/50) olarak tespit edilmiş olup iki örnek HPV 16; bir örnek HPV 31 olarak tiplendirilmiştir. HPV-DNA pozitifliğini etkileyen faktörler incelendiğinde; ilk koit yaşı, gebelik sayısı ve korunma yöntemi ile HPV-DNA pozitifliği arasında ilişki bulunmuştur. Bu çalışma ile servikal örneklerde HPV DNA sıklığı ile ilgili Karabük ilinden ilk kez veri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mortality of cervical cancer, one of the cancers that can be diagnosed early, is quite high when not diagnosed early. The relationship between cervical cancer and HPV is tighter than the relationship between lung cancer and smoking. HPV is a sexually transmitted infection agent and is seen in our country and all over the world. Pap smear test and HPV-DNA tests are frequently used in early diagnosis. HPV infection is associated with factors such as age at first sexual intercourse, smoking, oral contraceptive use, condon use, parity, number of sexual partners, socioeconomic status. The aim of this study was to c investigate the presence of HPV-DNA in the cervical samples and the factors affecting it in women who applied to Bağlar Family Health Center. The sample of the study consisted of 50 sexually active and clinically asymptomatic women aged 30-65 years who agreed to participate in the study. The research data and samples were collected between 01 October 2018-31 March 2019 at Bağlar Family Health Center. The demographic and personal information of the women participating in the study, such as educational status, economic status, marital status, occupation, number of pregnancies, age of coit, menstrual cycle, prevention method were recorded. As a result of the study, the frequency of HPV-DNA was determined as 6% (3/50). Two sample is typed as HPV 16 and one sample is typed as HPV 31. When the factors affecting HPV-DNA positivity were examined; HPV-DNA positivity was found between age of first coit, number of pregnancies and prevention method. With this study, the data about the frequency of HPV-DNA in cervical specimens were obtained from Karabük province for the first time.