İzotretinoin tedavisi altındaki hastalarda uygulanan akne skarı tedavisinde i-PRF ve dekspantenol mezoterapisi etkinliğinin karşılaştırılması: Retrospektif gözlemsel çalışma
Comparison of the efficacy of i-PRF and dexpanthenol mesotherapy in the treatment of acne scars in patients undergoing isotretinoin therapy: A retrospective observational study
  1. Tez No: 1016019
  2. Yazar: MUSA SENCER DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Skar, İzotretinoin, Trombositten Zengin Fibrin, Mezoterapi, Yara İyileşmesi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sistemik izotretinoin tedavisi alan hastalarda atrofik akne skarlarının tedavisi, skar oluşumu riskine dair geleneksel endişeler nedeniyle klinik bir zorluk oluşturmaktadır. Bu çalışmada eş zamanlı izotretinoin kullanımı sırasında uygulanan intradermal enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (i-PRF) ile dekspantenol mezoterapisinin etkinliği; objektif evreleme sistemleri, klinik anlamlılık eşikleri ve hasta temelli çıktılar üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif gözlemsel bu çalışmaya sistemik izotretinoin (0,2–0,5 mg/kg/gün) altında birer ay arayla üç seans i-PRF (n=17) veya dekspantenol (n=17) uygulanan 34 hasta dahil edilmiştir. Primer sonlanım noktası Goodman–Baron kantitatif ve kalitatif skorları; sekonder sonlanım noktaları hasta memnuniyeti ve dış gözlemci fotoğraf skorudur. Tedavi başarısı, dağılım tabanlı MCID responder analizi (0,5 SD eşiği) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplar bazal özellikler açısından homojendir (p>0,05). Her iki grupta Goodman–Baron kantitatif skorlarında anlamlı azalma saptanmıştır (her ikisi p<0,001, r=0,87). MCID analizinde i-PRF grubunun tamamında (%100) klinik olarak anlamlı düzelme gözlenirken, dekspantenol grubunda bu oran %64,7 olarak bulunmuştur (p=0,018). Son vizitte gruplar arası kantitatif skor (p=0,677), dış gözlemci fotoğraf skoru (p=0,725; p=0,985) ve hasta memnuniyeti (p=0,194) farkları anlamsızdır. Objektif skor değişimi ile hasta memnuniyeti arasında korelasyon bulunmamıştır (ρ=−0,01; p=0,961). Sonuç: İzotretinoin tedavisiyle eş zamanlı uygulanan i-PRF ve dekspantenol mezoterapisi, düşük yan etki profilleriyle güvenli ve etkin tedavi seçenekleridir. Genel skor karşılaştırmalarında gruplar arasında istatistiksel üstünlük saptanmasa da i-PRF, MCID responder analizinde anlamlı düzeyde daha yüksek bireysel klinik yanıt oranı sergilemiştir. Her iki yöntem de izotretinoin tedavisi süresince akne skarı yönetiminde uygulanabilir, maliyet-etkin alternatifler olarak klinik pratiğe katkı sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The treatment of atrophic acne scars in patients receiving systemic isotretinoin therapy poses a clinical challenge due to traditional concerns regarding the risk of scar formation. This study comparatively evaluated the efficacy of intradermal injectable platelet-rich fibrin (i-PRF) and dexpanthenol mesotherapy administered concurrently with isotretinoin, based on objective grading systems, clinical significance thresholds, and patient-reported outcomes. Materials and Methods: This retrospective observational study included 34 patients receiving systemic isotretinoin (0.2–0.5 mg/kg/day) who underwent three sessions of either i-PRF (n=17) or dexpanthenol (n=17) mesotherapy at one-month intervals. The primary outcome measures were the Goodman–Baron quantitative and qualitative scores; secondary outcome measures were patient satisfaction and external observer photographic scores. Treatment success was evaluated using a distribution-based MCID (Minimal Clinically Important Difference) responder analysis with a 0.5 SD threshold. Results: The groups were homogeneous with respect to baseline characteristics (p>0.05). A statistically significant reduction in Goodman–Baron quantitative scores was observed in both groups (both p<0.001, r=0.87). In the MCID analysis, all patients in the i-PRF group (100%) demonstrated clinically meaningful improvement, whereas this rate was 64.7% in the dexpanthenol group (p=0.018). At the final visit, between-group differences in quantitative scores (p=0.677), external observer photographic scores (p=0.725; p=0.985), and patient satisfaction (p=0.194) were not statistically significant. No correlation was found between the change in objective scores and patient satisfaction (ρ=−0.01; p=0.961). Conclusion: i-PRF and dexpanthenol mesotherapy concurrent with isotretinoin are safe, effective options with low side-effect profiles. Although no statistical superiority emerged in general comparisons, i-PRF showed significantly higher individual response rates in MCID responder analysis. Both methods offer cost-effective alternatives for managing acne scars during isotretinoin treatment.