Primer biliyer kolanjitli hastalarda MASLD sıklığı ve primer biliyer kolanjit seyri üzerine etkisi
Prevalence of masld and its impact on disease course in patients with primary biliary cholangitis
  1. Tez No: 1016025
  2. Yazar: AYŞENUR KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GUPSE ADALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer Biliyer Kolanjit, MASLD, Steatoz, Sağkalım, Paris II Kriterleri, Primary Biliary Cholangitis, MASLD, Steatosis, Survival, Paris II Criteria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Primer Biliyer Kolanjit (PBK), kronik seyirli otoimmün kolestatik bir karaciğer hastalığıdır. Son yıllarda Metabolik Disfonksiyonla İlişkili Steatotik Karaciğer Hastalığı (MASLD) ile birlikteliği, hastalığın yönetimi ve prognozu açısından yeni bir odak noktası haline gelmiştir. Bu çalışmada, PBK tanılı hastalarda güncel kriterlere göre MASLD prevalansını saptamak ve bu birlikteliğin biyokimyasal tedavi yanıtı ile transplantasyonsuz sağkalım üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde takip edilen 143 PBK hastası çalışmaya dahil edildi. MASLD tanısı Mayıs 2023 güncel terminolojisine göre konuldu. Hastaların başlangıç demografik, biyokimyasal (ALP, GGT, ALT, lipid profili), görüntüleme ve histopatolojik verileri ile Paris, Barcelona, Rotterdam tedavi yanıt kriterleri ve 132 aylık sağkalım verileri retrospektif olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışma popülasyonunun medyan yaşı 59.0 yıl olup, %87.3'ü kadındı. Tanı anında medyan VKİ 28.1 kg/m² olarak saptandı. Başlangıç ultrasonografisinde hastaların %50.7'sinde steatoz izlenirken, MASLD prevalansı %21.7 (n=31) olarak belirlendi. Paris II kriterlerine göre UDCA tedavisine yanıtsızlık oranı %47.2 gibi yüksek bir düzeyde bulundu. 132 aylık takip süresince yapılan Kaplan-Meier analizinde, MASLD varlığı ile transplantsız sağkalım arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0.32). Sonuç: PBK ve MASLD birlikteliğinin PBK hastalarında uzun dönem transplantsız sağkalım üzerine etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Primary Biliary Cholangitis (PBC) is a chronic autoimmune cholestatic liver disease. Recently, its association with Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease (MASLD) has emerged as a key factor in disease management. This study aimed to determine the prevalence of MASLD in PBC patients according to current criteria and to investigate its impact on biochemical treatment response and transplant-free survival. Methods: 143 patients with PBC followed at the SBÜ Ümraniye Training and Research Hospital were included. MASLD was diagnosed based on the May 2023 nomenclature. Initial demographic, biochemical (ALP, GGT, ALT, lipid profile), imaging, and histopathological data, along with treatment response criteria (Paris, Barcelona, Rotterdam) and 132-month survival data, were retrospectively analyzed. Results: The median age was 59.0 years (87.3% female). The median initial BMI was 28.1 kg/m². While initial ultrasonography showed steatosis in 50.7% of patients, the prevalence of MASLD was 21.7% (n=31). The non-response rate to UDCA therapy according to Paris II criteria was remarkably high at 47.2%. KaplanMeier analysis over a 132-month follow-up showed no statistically significant difference in event-free survival between groups (p=0.32). Conclusion: The presence of both PBC and MASLD has no effect on long term transplant-free survival in patients with PBC.