Anormal uterin kanama ile başvuran adolesanlarda koagülopati yapan hastalıkların araştırılması
Investigation of coagulopathic conditions in adolescents presenting with abnormal uterine bleeding
- Tez No: 1016035
- Danışmanlar: Doç. Dr. BARBAROS ŞAHİN KARAGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, adolesan, koagülopati, Von Willebrand Hastalığı, tanı gecikmesi, Abnormal uterine bleeding, adolescents, coagulopathy, Von Willebrand Disease, diagnostic delay
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ana Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, anormal uterin kanama ile başvuran adolesan hastalarda koagülopati yapan hastalıkların sıklığını araştırmak, özellikle Von Willebrand Hastalığının tanısındaki güçlükleri ortaya koymak; tanı alan ve almayan hastalar arasındaki klinik başvuru süresi, kanama özellikleri ve laboratuvar bulgularını karşılaştırmak, tanı gecikmesinin bireyin günlük yaşamı, okul devamsızlığı ve tedavi gereksinimleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya anormal uterin kanama nedeniyle başvuran toplam 106 adolesan hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, kanama özellikleri ve laboratuvar parametreleri retrospektif olarak incelendi. Von Willebrand Hastalığı tanısı alan ve almayan hastalar klinik ve laboratuvar bulgular açısından karşılaştırıldı. Verilerin özetlenmesinde kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak, sayısal ölçümler ortalama ve standart sapma olarak gerekli yerlerde ortanca ve çeyrekler arası uzaklık (Inter Quartile Range: IQR) değerleri verilerek özetlendi. Sayısal ölçümlerin normal dağılım varsayımını sağlayıp sağlamadığı Shapiro Wilk testi ile test edildi. Kategorik ölçümlerin Von Willebrand Hasta grupları arasında karşılaştırılmasında Ki Kare testleri kullanıldı. Beklenen değer problemi olmayan durumlarda Pearson Ki Kare testi, beklenen değer problemi olan durumlarda ise Fisher Exact testi kullanıldı; p <0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 14,2 ± 1,6 yıl, ortalama menarş yaşı 12,3 ± 0,7 yıl olarak saptandı. Başvuruya kadar geçen sürenin medyan değeri 24 ay (IQR: 1– 60) idi. Hastaların %81'inde düzensiz siklus mevcuttu. Demir replasman tedavisi gereksinimi %81 oranında olup, hastaların %25'i kan transfüzyonu almıştı. Okula devamsızlık oranı %75 olarak bulundu. Von Willebrand Hastalığı tanısı olan hastalarda başvuruya kadar geçen süre, Von Willebrand Hastalığı tanısı olmayanlara göre anlamlı olarak daha uzundu (medyan 36 aya karşı 24 ay, p = 0,021). Ayrıca Von Willebrand Hastalığı tanısı olan hastalarda okula gidemediği gün sayısı anlamlı olarak daha fazlaydı (medyan 25 güne karşı 7 gün, p = 0,002). Rutin koagülasyon testleri (PT, aPTT, INR) ve hemogram parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p >0,05). VWH tanısı olan hastalarda VWF düzeyi ve VWF: RCo aktivitesi anlamlı olarak daha düşük bulundu (p <0,001 ve p = 0,001). Ayrıca Faktör VIII, Faktör IX ve Faktör XI düzeyleri Von Willebrand Hastalığı tanısı olan grupta istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü (tümü için p <0,05). Vitamin B12, tiroid fonksiyon testleri, demir ve ferritin düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Anormal uterin kanama ile başvuran adolesanlarda koagülopati, özellikle Von Willebrand Hastalığı, önemli bir altta yatan neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Von Willebrand Hastalığı tanısı olan hastalarda başvuru süresinin daha geç olması ve okul devamsızlığının daha fazla olması, tanı gecikmesinin klinik ve sosyal sonuçlarını göstermektedir. Bu nedenle anormal uterin kanama ile başvuran adolesanlarda ayrıntılı öykü ve hedefe yönelik koagülasyon incelemeleri erken dönemde yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the frequency of coagulopathy-causing disorders in adolescents presenting with abnormal uterine bleeding, to emphasize the diagnostic challenges particularly in Von Willebrand Disease and to compare clinical presentation characteristics and laboratory findings between patients with and without a diagnosis. Additionally, the impact of diagnostic delay on daily life, school absenteeism, and treatment requirements was evaluated. Materials and Methods: A total of 106 adolescent patients admitted for Abnormal uterine bleeding were included in the study. Demographic characteristics, clinical findings, bleeding characteristics, and laboratory parameters of the patients were retrospectively analyzed. Patients diagnosed with Von Willebrand Disease and those who did not were compared in terms of clinical and laboratory findings. In summarizing the data, categorical measurements were summarized by giving numerical measurements as numbers and percentages, median, interquartile distance (IQR) values as mean, standard deviation where necessary. Whether the numerical measurements satisfied the assumption of normal distribution was tested with the Shapiro Wilk test. Chi-Square tests were used to compare categorical measures among Von Willebrand Disease groups. Pearson Chi-Square test was used in cases without expected value problems, and Fisher Exact test was used in cases with expected value problems; p <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the patients was 14.2 ± 1.6 years, and the mean age at menarche was 12.3 ± 0.7 years. The median time from symptom onset to clinical presentation was 24 months. Patients diagnosed with Von Willebrand Disease had a significantly longer delay in presentation compared to those without the diagnosis. Additionally, school absenteeism was significantly higher in patients with Von Willebrand Disease. Routine coagulation tests and complete blood count parameters did not differ significantly between groups. However, Von Willebrand Factor levels, Ristocetin cofactor activity, and Factor VIII, IX, and XI levels were significantly lower in patients diagnosed with Von Willebrand Disease. Conclusion: Coagulopathy-causing disorders, particularly Von Willebrand Disease, constitute an important underlying cause of abnormal uterine bleeding in adolescents. Diagnostic delays may lead to prolonged symptoms and significant negative effects on educational and daily life activities. Therefore, early and targeted evaluation for bleeding disorders should be considered in adolescents presenting with abnormal uterine bleeding.