Polikistik over sendromlu hastalarda serum anti-müllerian hormon düzeylerinin metabolik sendrom ve insülin direnci ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum anti-müllerian hormone levels, metabolic syndrome, and insulin resistance in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 1016036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ANIK İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, anti-Müllerian hormon, insülin direnci, metabolik sendrom, biyobelirteçler, Polycystic ovary syndrome, anti-Müllerian hormone, insulin resistance, metabolic syndrome, biomarkers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda serum anti-Müllerian hormon (AMH) düzeylerinin; metabolik sendrom bileşenleri, insülin direnci (HOMA-IR) ve aterojenik dislipidemi indeksleri ile olan ilişkisini incelemek ve AMH'nin metabolik risk öngörüsündeki önemini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, Şubat 2025 - Nisan 2026 tarihleri arasında 2023 Uluslararası PKOS Kılavuzu kriterlerine göre tanı alan 120 hasta dahil edildi. Katılımcıların antropometrik ölçümleri, modifiye Ferriman-Gallwey skorları (mFG) ve bazal hormonal/biyokimyasal parametreleri kaydedildi. İnsülin direnci (İD) HOMA-IR ≥ 2.5, metabolik sendrom (MetS) ise IDF kriterlerine göre tanımlandı. Bu parametrelere göre gruplar belirlendi (ID var/yok ; MetS var/yok). Gruplar arasında klinik, metabolik ve hormonal parametreler ile AMH düzeyleri karşılaştırıldı. AMH düzeyleri ile insülin direnci ve metabolik parametreler arasındaki korelasyon analiz edildi. Bulgular: Çalışma grubunda İD prevalansı %35, MetS prevalansı %26,6 olarak saptandı. İnsülin direnci olan grupta serum AMH düzeyleri, insülin direnci olmayan gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu (p:0,007). Korelasyon analizinde AMH ile açlık insülini (p:0,024), HOMA-IR (p:0,024) ve TG/HDL-K oranı (p:0,048) arasında negatif; HDL-kolesterol (p:0,010) ve QUICKI (p:0,027) ile pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı. MetS olan ve olmayan gruplar arasında AMH düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p:0,532). Sonuç: PKOS olgularında serum AMH düzeyleri ile insülin direnci arasında anlamlı negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Metabolik sendrom ve AMH düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmamış olmakla beraber metabolik sendrom komponentlerinden HDL kolesterol ile anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu bakımdan çalışmamız AMH'nin, PKOS için metabolik parametreler açısından önemli bir belirteç olarak değerlendirilebileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between serum anti-Müllerian hormone (AMH) levels and metabolic syndrome components, insulin resistance measured by HOMA-IR, and atherogenic dyslipidemia indices in patients with polycystic ovary syndrome (PCOS), and to evaluate the potential role of AMH in predicting metabolic risk. Materials and Methods: This cross-sectional study included 120 patients diagnosed with PCOS according to the 2023 International Evidence-based Guideline for the Assessment and Management of PCOS between February 2025 and April 2026. Anthropometric measurements, modified Ferriman–Gallwey (mFG) scores, and basal hormonal and biochemical parameters were recorded. Insulin resistance (IR) was defined as HOMA-IR ≥ 2.5, while metabolic syndrome (MetS) was defined according to the IDF criteria. Patients were grouped accordingly as with or without IR and with or without MetS. Clinical, metabolic, and hormonal parameters, as well as AMH levels, were compared between the groups. Correlations between AMH levels, insulin resistance, and metabolic parameters were analyzed. Results: The prevalence of insulin resistance (IR) was 35%, and the prevalence of metabolic syndrome (MetS) was 26.6% in the study population. Serum AMH levels were significantly lower in the group with insulin resistance compared with the group without insulin resistance (p = 0.007). Correlation analysis showed that AMH levels were negatively correlated with fasting insulin (p = 0.024), HOMA-IR (p = 0.024), and the TG/HDL-C ratio (p = 0.048), whereas they were positively correlated with HDL cholesterol (p = 0.010) and QUICKI (p = 0.027). No significant difference was observed in AMH levels between patients with and without MetS (p = 0.532). Conclusion: A significant negative association was found between serum AMH levels and insulin resistance in patients with PCOS. Although no significant association was observed between metabolic syndrome and AMH levels, a significant relationship was detected between AMH and HDL cholesterol, one of the components of metabolic syndrome. In this respect, our study suggests that AMH may be considered an important biomarker for evaluating metabolic parameters in PCOS.