İç hastalıkları servisinde yatan hastalarda monosit/lenfosit oranının mortalitedeki prognostik değeri
Prognostic value of the monocyte/lymphocyte ratio regarding mortality in patients hospitalized in the internal medicine ward
- Tez No: 1016153
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Monosit/Lenfosit Oranı, Mortalite, Prognostik Belirteç, Monocyte-to-Lymphocyte Ratio, Mortality, Prognostic Marker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hastanede yatan hastalarda ölüm riskinin zamanında ve doğru tahmini klinik uygulamada kritik bir zorluk olmaya devam etmektedir. Monosit/lenfosit oranı (MLR), sistemik inflamasyonun kolayca ölçülebilen hematolojik göstergelerinden biridir ve son yıllarda çeşitli klinik durumlarda prognostik bir belirteç olarak araştırılmaktadır. Bu retrospektif çalışmanın amacı, hastanede yatan erişkin hastalarda MLR'nin mortalite öngörüsündeki prognostik değerini değerlendirmek ve iç hastalıkları pratiğinde risk sınıflamasına katkısını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Ocak 2025 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'nde yatarak takip edilen 623 erişkin hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri ve başvuru ile taburculuk dönemindeki laboratuvar parametreleri incelenmiş; MLR, NLR ve PLR oranları hesaplanmıştır. İstatistiksel analizlerde ROC eğrisi, univariate ve multivariate lojistik regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada mortalite oranı %11,6 olarak saptanmıştır. Exitus grubunda yaş anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş, kronik karaciğer hastalığı, serebrovasküler olay, demans/Alzheimer ve malignite mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Laboratuvar analizlerinde MLR, NLR ve PLR değerleri exitus grubunda anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. ROC analizinde MLR'nin mortaliteyi öngörmede anlamlı bir ayırt edici güce sahip olduğu gösterilmiş; multivariate lojistik regresyon analizinde ise yaş, MLR, RDW ve albümin düzeyleri bağımsız prognostik faktörler olarak saptanmıştır. Sonuç: Monosit/lenfosit oranı, dahiliye servisinde yatan hastalarda mortaliteyi öngörmede kullanılabilecek basit, ucuz ve erişilebilir bir biyobelirteçtir. Klinik uygulamada risk sınıflaması için değerli bir parametre olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Timely and accurate prediction of mortality risk in hospitalized patients remains a critical challenge in clinical practice. The monocyte-to- lymphocyte ratio (MLR) is one of the easily measurable hematological indicators of systemic inflammation and has recently been investigated as a prognostic marker in various clinical conditions. The aim of this retrospective study was to evaluate the prognostic value of MLR in predicting mortality among hospitalized adult patients and to determine its contribution to risk stratification in internal medicine practice. Materials and Methods: A total of 623 adult patients who were hospitalized and followed up in the Internal Medicine Department of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital between January 1, 2025, and December 31, 2025, were included in the study. Demographic characteristics, comorbidities, and laboratory parameters at admission and discharge were examined, and MLR, NLR, and PLR values were calculated. Statistical analyses included ROC curve analysis, univariate logistic regression, and multivariate logistic regression methods. Results: The mortality rate in the study was found to be 11.6%. The exitus group was significantly older, and chronic liver disease, cerebrovascular events, dementia/Alzheimer's disease, and malignancy were found to be associated with mortality. Laboratory analyses showed that MLR, NLR, and PLR values were significantly higher in the exitus group. ROC analysis showed that MLR had a significant discriminatory ability for predicting mortality, while multivariate logistic regression identified age, MLR, RDW, and albumin levels as independent prognostic factors. Conclusion: The monocyte-to-lymphocyte ratio is a simple, inexpensive, and accessible biomarker that may be used to predict mortality in patients hospitalized in internal medicine wards. It may be considered a valuable parameter for risk stratification in clinical practice.