Farklı konsantrasyonlarda sodyum hipoklorit irrigasyonunun başarısız kök kanal tedavili dişlerde periapikal lezyon iyileşmesine etkisi: Klinik çalışma
Impact of different concentrations of sodium hypochlorite irrigation on the healing of periapical lesions in teeth with failed root canal therapy: A clinical study
- Tez No: 1016154
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN DUMANİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: NaOCl, irrigasyon, NaOCl konsantrasyonu, periapikal iyileşme, retreatment, PAI, NaOCl, Irrigation, NaOCl Concentration, Periapical Healing, Retreatment, PAI
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, retreatment sırasında %1 ve %5 NaOCl kullanımının 24 aya kadar periapikal iyileşmeye etkisini radyografik olarak karşılaştırmaktır. Çalışma, prospektif, tek merkezli, tek kör, randomize kontrollü ve paralel tasarımla yürütülmüştür. Çalışmaya, 18–65 yaş arası, tek köklü ve başarısız kök kanal tedavili, periapikal lezyonlu (2<PAI≤5) hastalar arasından kriterlere uyan 100 birey dahil edilmiştir. Hastalar bilgisayar destekli blok randomizasyonla %1 veya %5 NaOCl gruplarına atanmıştır. Rubberdam izolasyonu altında mevcut kök kanal dolguları Remover eğeler (Micro-Mega, Besançon, Fransa) ile uzaklaştırıldıktan sonra kök kanalları Reciproc Blue (#40 ve #50) döner sistem eğeler ile şekillendirilmiş ve kanal şekillendirilmesi sırasında yandan delikli enjektörler (NaviTips, 30 gauge; Ultradent Products, Inc., South Jordan, UT, ABD) kullanılarak %1 konsantrasyon grubu (n=42) ve %5 konsantrasyon grubunda (n=40) NaOCl 10 ml hacimde kullanılarak irrigasyon konvansiyonel olarak uygulanmıştır. Ardından her iki grup da 5 ml %17 EDTA ile irrige edilip serum fizyolojik uygulanmıştır. Daha sonra kanallar %2 CHX ile irrige edilip kurutulmuştur. Kök kanal dolumu AH Plus kanal patı ve gutta perkalarla soğuk lateral kondenzasyon yöntemi ile standardize edilmiştir. Altı hasta tedavi sonrası hamilelik, sistemik hastalık ve medikament kullanımı gibi sebeplerden takipten çıkarılmıştır. Doksan dört hasta 6, 12, 18 ve 24. aylarda radyografik ve klinik muayene için geri çağırılmıştır. On iki hasta kontrol randevularına gelmediği için çalışma dışı bırakılmıştır. Tedavi öncesi ve 24. ay PAI skorları karşılaştırılmıştır ve dişler 'sağlıklı' (2≥PAI) veya 'başarısız' (3≤PAI) olarak değerlendirilmiştir. PAI'daki değişimler ve başarı durumları karşılaştırılarak, %1 ile %5 NaOCl'nin iyileşme hız ve düzeyine etkisi değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler Independent Samples t testi, Ki-kare testi, Mann–Whitney U testi ve Friedman testi ile yürütülmüştür (α=0.05). Tedaviden 24 ay sonra 82 hasta değerlendirilmiştir. Seksen iki dişin 71'inde PAI skorunda istatistiksel açıdan anlamlı bir düşüş görülmüştür. %1 NaOCl grubunda 42 dişin 38'inde (%91); %5 NaOCl grubunda ise 40 dişin 33'ünde (%83) radyolusensi azalmış veya kaybolmuştur. %1 NaOCl grubunda 1 dişin, %5 NaOCl grubunda ise 2 dişin PAI skorunda değişiklik görülmemiştir. Periapikal iyileşmenin 24 aylık takibi sonunda, %1 ve %5 NaOCl grupları PAI skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p=.134).
Özet (Çeviri)
This study aimed to radiographically compare the effect of %1 and %5 NaOCl used during retreatment on periapical healing up to 24 months. The trial was conducted as a prospective, single-center, single-blind, randomized, controlled, parallel-group study. A total of 100 eligible individuals (18-65 years), each with a single-rooted tooth exhibiting failed root canal treatment and a periapical lesion (2<PAI≤5), were enrolled. Participants were allocated to the %1 or %5 NaOCl groups using computer-assisted block randomization. Under rubber dam isolation, after removal of the existing root canal fillings using Remover files (Micro-Mega, Besançon, France), the root canals were prepared with Reciproc Blue instruments (#40 and #50), and during canal preparation, conventional irrigation was performed using a side-vented needle (NaviTips, 30-gauge; Ultradent Products, Inc., South Jordan, UT, USA) with 10 mL NaOCl in the 1% concentration group (n = 42) and the 5% concentration group (n = 40). Subsequently, both groups received 5 mL of %17 EDTA followed by saline. Canals were then irrigated with %2 CHX and dried. Root canal fillings were standardized using AH Plus sealer and gutta-percha with the cold lateral compaction technique. Six patients were withdrawn from follow-up due to reasons such as pregnancy, systemic disease, or medication use. Ninety-four patients were recalled for radiographic and clinical examinations at 6, 12, 18, and 24 months; twelve were excluded due to missed follow-up visits. Pre-treatment and 24-month PAI scores were compared, and teeth were categorized as“healthy”(2≥PAI) or“failure”(3≤PAI). Changes in PAI and success status were analyzed to evaluate the impact of %1 versus %5 NaOCl on the rate and extent of healing. Statistical analyses were performed using the Independent Samples t-test, chi-square test, Mann–Whitney U test, and Friedman test (α=0.05). Eighty-two patients were evaluated 24 months after treatment. A statistically significant decrease in PAI scores was observed in 71 of the 82 teeth. Radiolucency decreased or resolved in 38 of 42 teeth (91%) in the 1% NaOCl group and in 33 of 40 teeth (83%) in the 5% NaOCl group. One tooth in the 1% NaOCl group and two teeth in the 5% NaOCl group remained unhealed, with no change in PAI score. At the end of the 24-month follow-up period assessing periapical healing, no statistically significant difference in PAI scores was observed between the 1% and 5% NaOCl groups (p = 0.134).