BİLSEM'de öğrenim gören özel yetenekli öğrencilerde müzik eğitim süreçlerinin; öğrenci, veli ve öğretmen görüşleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of music education processes in gifted students studying at BILSEM (Science and Art Centers for Gifted Students) from the perspectives of students, parents and teachers
- Tez No: 1016194
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTÜRK ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, BİLSEM, Sanat, Eğitim, Müzik Eğitimi, Özel Yetenek, Erzurum, BİLSEM, Art, Education, Music Education, Special Ability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Erzurum Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) yürütülen müzik eğitimi süreçlerini öğrenci, veli ve öğretmen görüşleri doğrultusunda incelemeyi amaçlayan bir durum tespiti (case study) çalışmasıdır. Türkiye'de özel yetenekli bireylerin eğitimi, Enderun Mektebi'nden başlayarak 1416 sayılı Kanun, 5245 ve 6660 sayılı kanun düzenlemeleri ile günümüzdeki BİLSEM modeline kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Bu süreç içerisinde müzik eğitimi, özel yetenekli bireylerin estetik duyarlılık, yaratıcı düşünme ve sosyal gelişimlerini destekleyen önemli kurumsal yapılardan biri olarak öne çıkmaktadır. Araştırma kapsamında durum tespiti (case study) yaklaşımı doğrultusunda, söz konusu tarihsel birikimden hareketle BİLSEM'lerde yürütülen müzik eğitimi süreçleri öğrenci, veli ve öğretmen görüşleri doğrultusunda incelenmiş; eğitim sürecinde öne çıkan deneyimler, karşılaşılan sorunlar ve ihtiyaçlar değerlendirilmiştir. Araştırma, Erzurum ilinin Yakutiye, Palandöken, Aziziye ve Oltu ilçelerinde bulunan BİLSEM'lerde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında 15 öğrenci, 15 veli ve 6 müzik öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş; ayrıca gözlem ve doküman incelemesi yoluyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş, araştırmanın güvenirliğini artırmak amacıyla üye kontrolü, uzun süreli gözlem ve farklı veri kaynaklarından yararlanma gibi süreçlere başvurulmuştur. Araştırmada, BİLSEM'lerde yürütülen müzik eğitimi süreçlerinin öğrenci, veli ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi; eğitim sürecinde karşılaşılan sorunların ve öne çıkan ihtiyaçların belirlenmesi ele alınmıştır. Araştırma verileri, BİLSEM'lerde yürütülen müzik eğitiminin yalnızca müzikal becerilerin gelişimine değil, öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerine de katkı sağladığını göstermektedir. Öğrencilerin %86,6'sı müzik eğitiminin duygusal rahatlama sağladığını, %73,33'ü kendini ifade becerilerinin geliştiğini ve %66,6'sı akranları ile iş birliği becerilerinin arttığını belirtmiştir. Bu veriler, müzik eğitiminin öğrencilerin sosyal ilişkilerini ve kendilerini ifade etme becerilerini desteklediğini göstermektedir. Dolayısıyla öğrencilerin kendilerini daha çok çalışkanlık, disiplin, hırs ve başarı gibi özelliklerle tanımlamaları; öğretmenlerin ise empati, paylaşım ve sosyal uyum gibi özellikleri öne çıkarmaları, öğrencilerin kendilerini değerlendirme biçimleri ile öğretmen gözlemleri arasında farklılıklar bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, özel yetenekli öğrencilerin kendilerini tanımlarken başarı ve performansa ilişkin unsurlara daha fazla vurgu yaptıklarını göstermektedir. Bu çerçevede elde edilen verilere bağlı kalarak veli görüşleri, BİLSEM'lerin akademik başarıyı destekleyen (%93,33) ve öğrencilerin özgüven gelişimine katkı sağlayan (%80) kurumlar olarak değerlendirildiğini göstermektedir. Öte yandan bazı veliler, BİLSEM'lerin öğrencilerin sahip oldukları imkânları geliştirmelerine ve farklı eğitim olanaklarına erişmelerine katkı sağladığını ifade etmiştir. Buna karşın öğretmen görüşleri, müzik eğitimi müfredatında yer alan ders içeriklerinin mevcut koşullar nedeniyle tam olarak hayata geçirilemediğine işaret etmektedir. Çalgı yetersizlikleri, dijital altyapı eksiklikleri, ders sürelerinin sınırlı olması ve öğrencilerin sahip oldukları imkânlar arasındaki farklılıklar, eğitim sürecini etkileyen başlıca sorunlar arasında yer almaktadır. Bu veriler, programın hedefleri ile uygulama koşulları arasında bazı farklılıkların yaşandığını göstermektedir. Bu bağlamda araştırma, BİLSEM'lerde yürütülen müzik eğitiminin özel yetenekli öğrencilerin estetik duyarlılık, yaratıcı düşünme, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağladığını; buna karşın fiziki altyapı, teknolojik olanaklar ve eğitim sürecinin işleyişine ilişkin bazı sorunların devam ettiğini göstermektedir. Araştırma, özel yetenekli bireylerin müzik eğitimini tarihsel gelişimi ve BİLSEM'lerde yürütülen eğitim süreçleri çerçevesinde, öğrenci, veli ve öğretmen görüşleri doğrultusunda ele alınarak, ulusal bağlamdan hareketle uluslararası“gifted arts education”literatürüne kuramsal ve eğitim sürecine ilişkin bir katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a case study aimed at examining the music education processes implemented in Science and Art Centers (BİLSEMs) in Erzurum through the perspectives of students, parents, and teachers. The education of gifted individuals in Türkiye has a long-established history, extending from the Enderun School to the enactment of Law No. 1416, the regulations introduced through Laws No. 5245 and No. 6660, and ultimately to the contemporary BİLSEM model. Within this historical trajectory, music education has emerged as one of the significant institutional structures supporting the aesthetic sensitivity, creative thinking, and social development of gifted individuals. Drawing upon this historical background, the present study employed a case study approach to examine the music education processes carried out in BİLSEMs through the views of students, parents, and teachers. In addition, the experiences that emerged during the educational process, as well as the challenges encountered and the needs identified, were evaluated. The study was conducted in Science and Art Centers (BİLSEMs) located in the districts of Yakutiye, Palandöken, Aziziye, and Oltu in Erzurum, Türkiye. Data were collected through semi-structured interviews with 15 students, 15 parents, and 6 music teachers, as well as through observations and document analysis. The data were analyzed using thematic analysis. To enhance the trustworthiness of the study, several strategies were employed, including member checking, prolonged engagement, and the use of multiple data sources. The study examined music education processes implemented in BİLSEMs through the perspectives of students, parents, and teachers, with particular attention to the challenges encountered and the emerging needs identified within the educational process. The findings indicate that music education implemented in BILSEMs contributes not only to the development of musical competencies but also to students' social and emotional growth. A substantial proportion of the students (86.6%) reported that music education provided emotional relief, while 73.33% stated that it enhanced their self-expression skills and 66.6% indicated that it improved their ability to collaborate with peers. These findings suggest that music education plays a significant role in fostering students' interpersonal relationships and communicative capacities. Furthermore, while students tended to describe themselves in terms of attributes such as diligence, discipline, ambition, and achievement, teachers more frequently emphasized characteristics related to empathy, sharing, and social adaptation. This discrepancy points to differences between students' self-perceptions and teachers' observations. Such a pattern may indicate that gifted students place greater emphasis on achievement- and performance-oriented aspects when constructing their self-identities. Within this framework, the findings derived from parental perspectives indicate that BILSEMs are largely regarded as institutions that support academic achievement (93.33%) and contribute to students' self-confidence development (80%). In addition, some parents emphasized that BILSEMs provide opportunities for students to further develop their existing potential and gain access to diverse educational experiences. However, teachers' perspectives suggest that the content prescribed in the music education curriculum cannot always be implemented in its entirety under current conditions. Insufficient musical instruments, limitations in digital infrastructure, restricted instructional time, and disparities in the resources available to students were identified as major factors affecting the educational process. These findings indicate the existence of certain discrepancies between the intended objectives of the program and the conditions under which it is implemented. In this regard, the findings demonstrate that music education practices implemented in BILSEMs make meaningful contributions to the aesthetic sensitivity, creative thinking, and social-emotional development of gifted students. Nevertheless, several challenges related to physical infrastructure, technological resources, and the overall functioning of the educational process continue to persist. By examining the music education of gifted individuals within the context of its historical development and the educational practices carried out in BILSEMs, and by drawing upon the perspectives of students, parents, and teachers, this study is expected to contribute both theoretically and pedagogically to the international literature on gifted arts education from a nationally grounded perspective.