Laparaskopik kolesistektomi cerrahisi uygulanan hastalarda perioperatif susuzluk hissinin susuzluk rahatsızlığı, ağrı, kaygı ve huzursuzluk üzerine etkisi: Kesitsel çalışma
The effect of perioperative thirst sensation on thirst discomfort, pain, anxiety, and restlessness in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy surgery: A cross-sectional study
  1. Tez No: 1016219
  2. Yazar: ZÜLAL GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kolesistektomi, Laparoskopi, Perioperatif hemşirelik, Susuzluk, Pain, Cholecystectomy, Laparoscopy, Perioperative nursing, Thirst
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Perioperatif dönemde susuzluk hissinin hastaların iyilik hali üzerindeki çok boyutlu etkileri konusunda kanıtlar sınırlıdır. Bu çalışma, laparoskopik kolesistektomi cerrahisi uygulanan hastalarda perioperatif susuzluk hissinin susuzluk rahatsızlığı, ağrı, kaygı ve huzursuzluk üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmaya başlanmadan önce etik onay alındı. Çalışma, Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Servisi'nde 114 hasta ile yürütülen tek merkezli, kesitsel bir araştırmadır. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) ve Susuzluk Rahatsızlığı Ölçeği (SRÖ) kullanılarak ameliyattan bir saat önce (T0) ile ameliyat sonrası 2., 4., 6., 8. ve 10. saatlerde (T1–T5) olmak üzere altı farklı zaman noktasında araştırmacı tarafından toplandı. Verilerin analizinde Friedman testi, Spearman korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanıldı. Araştırmada p<0,05 değeri istatistiksel anlamlılık kriteri olarak kabul edildi. Hastaların büyük çoğunluğunun kadın (%86,8) ve orta yaş grubunda (ort: 40,59±12,29 yıl) olduğu belirlendi. Susuzluk hissinin ameliyat sonrası dönemde kademeli olarak artarak ameliyattan sekiz saat sonra (T4) en yüksek düzeye ulaştığı (7,13±1,75) ve susuzluk rahatsızlığının da paralel bir seyir izlediği saptandı (T4: 38,63±8,02). Ağrı düzeyinin erken postoperatif dönemde (T1) belirgin biçimde yükseldiği, kaygı ve huzursuzluğun ise ameliyat öncesinde en yüksek değerlere ulaştığı ve postoperatif süreçte giderek azaldığı görüldü. Susuzluk hissinin tüm zaman noktalarında susuzluk rahatsızlığını (p<0,001), T1, T2 ve T4'te ağrıyı (p<0,05), ameliyat sonrası dönemin tamamında (T1–T5) ise kaygı ve huzursuzluğu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı belirlendi (p<0,05). Sonuç olarak, perioperatif susuzluk hissi hastaların susuzluk rahatsızlığı, ağrı, kaygı ve huzursuzluk düzeylerini olumsuz yönde etkileyen çok boyutlu bir semptom olarak değerlendirilmelidir. Susuzluğun rutin hasta değerlendirme süreçlerine dahil edilmesi ve ağız bakımı, dudak nemlendirme ile uygun sıvı yönetimi gibi destekleyici uygulamaların standart hemşirelik bakım protokollerine eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Evidence is limited regarding the multifaceted effects of thirst sensation on patient well-being during the perioperative period. This study was conducted to examine the effect of perioperative thirst on thirst distress, pain, anxiety, and restlessness in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Ethical approval was obtained before the study commenced. This is a single-center, cross-sectional study conducted with 114 patients at the General Surgery Ward of Gaziantep 25 Aralık State Hospital. Data were collected by the researcher at six time points—one hour before surgery (T0) and at 2, 4, 6, 8, and 10 hours postoperatively (T1–T5)—using a Descriptive Information Form, a Visual Analog Scale (VAS), and the Thirst Distress Scale (TDS). Friedman test, Spearman correlation analysis, and simple linear regression analysis were used for data analysis. A p-value of <0.05 was accepted as the criterion for statistical significance. The majority of patients were female (86.8%) with a mean age of 40.59±12.29 years. Thirst intensity was found to increase progressively in the postoperative period, reaching its highest level eight hours after surgery (T4: 7.13±1.75), with thirst distress following a parallel course (T4: 38.63±8.02). Pain levels increased markedly in the early postoperative period (T1), whereas anxiety and restlessness were highest in the preoperative period and declined progressively throughout the postoperative course. Thirst significantly predicted thirst distress at all time points (p<0.001), pain at T1, T2, and T4 (p<0.05), and both anxiety and restlessness throughout the entire postoperative period (T1–T5) (p<0.05). In conclusion, perioperative thirst should be regarded as a multidimensional symptom that adversely affects patients' thirst distress, pain, anxiety, and restlessness levels. It is recommended that thirst be incorporated into routine patient assessment processes and that supportive interventions such as oral care, lip moisturization, and appropriate fluid management be integrated into standard nursing care protocols.