Anne ve yenidoğan bebeklerin 2D:4D oranlarının morfolojik ve kişisel özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the morphological and personal characteristics of mothers and newborn infants and their 2D:4D ratios
- Tez No: 1016244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE BAĞCI UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: 2D:4D oranı, anne ve yenidoğan, antropometri, beslenme tutumu, kişilik, 2D:4D ratio, mother and newborn, anthropometry, nutritional attitude, personality traits
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
İkinci ve dördüncü parmak uzunluğu oranı (2D:4D), prenatal (rahim içi) hormonlara maruz kalmanın olası etkilerini araştırmak amacıyla dolaylı bir yöntem olarak kullanılmıştır. Bu oranın erkeklerde kadınlara göre daha düşük olduğu belirtilmiştir. Parmak uzunluğu oranı prenatal östrojen ve androjen dengesi bu cinsiyet farklılığı ile ilişkilendirilmiştir. Bu sebeple anne karnındaki hormon düzeyi ve bebeğin morfometrisi arasında bu ilişki gelecek nesiller açısından büyük bir önem arz etmektedir. Amaç, anne ve yenidoğan bebeklerde 2D:4D parmak uzunluğu oranı ile morfolojik özellikler, kişilik özellikleri ve beslenme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca 2D:4D oranının antropometrik ölçümler ve el kavrama kuvveti ile olan ilişkisi de değerlendirilmiştir. Çalışma, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Lohusa ve Sezaryen Servisi'nde 01.09.2025–01.01.2026 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya 80 anne ve 80 yenidoğan bebek olmak üzere toplam 160 birey dahil edilmiştir. Annelere ait sosyodemografik veriler, kişilik özellikleri (Beş Faktörlü Kişilik Envanteri) ve beslenme tutumları (Beslenme Tutum Ölçeği) ile değerlendirilmiştir. Anne ve bebeklerin boy ve kilo ölçümleri boy ölçüm skalası ve baskül ile, baş çevresi ölçümleri mezura ile yapılmıştır. İşaret ve yüzük parmak uzunlukları ise dijital kaliper kullanılarak ölçülmüş ve bu ölçümlerden 2D:4D oranları hesaplanmıştır. Annelerde el kavrama kuvveti dijital dinamometre ile değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Annenin ailesinde (p=0.026) ve annedeki (p=0.006) psikiyatrik rahatsızlık öyküsü ile sol el 2D:4D arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yenidoğan bebeklerin sağ el 2D:4D oranı ile kan grubu dağılımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0.009). Ayrıca bebeğin babasının eğitim durumu ile bebeğin sol el 2D:4D oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0.028). Sonuç olarak, elde edilen bulgular, anne ve yenidoğanlarda 2D:4D oranının biyolojik ve davranışsal özelliklerle ilişkisini ortaya koymak açısından literatüre katkı sağlayabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The second-to-fourth digit ratio (2D:4D) has been used as an indirect method to investigate the potential effects of exposure to prenatal (intrauterine) hormones. It has been noted that this rate is lower in men than in women. The digit ratio has been associated with the prenatal balance of estrogen and androgen, which is thought to underlie this sex difference. Therefore, the relationship between hormonal levels in the womb and neonatal morphometry is considered important for future generations. The aim of this study was to examine the relationship between the 2D:4D digit ratio in mothers and newborns and morphological characteristics, personal characteristics, personality traits, and nutritional attitudes. In addition, the relationship between the 2D:4D ratio and anthropometric measurements and handgrip strength was also evaluated. The study was conducted at the Postpartum and Cesarean Units of Malatya Training and Research Hospital between 01.09.2025 and 01.01.2026. A total of 160 individuals, including 80 mothers and 80 newborns, were included in the study. Sociodemographic data of mothers, personality traits (Big Five Personality Inventory), and nutritional attitudes (Nutritional Attitude Scale) were assessed. Height and weight measurements of mothers and newborns were taken using a stadiometer and scale, and head circumference measurements were taken using a measuring tape. Index and ring finger lengths were measured using a digital caliper, and 2D:4D ratios were calculated from these measurements. Handgrip strength in mothers was assessed using a digital dynamometer. Statistical analysis of the data was performed using SPSS software. A statistically significant relationship was found between family history of psychiatric disorders in the mother (p = 0.026) and maternal psychiatric history (p = 0.006) with left-hand 2D:4D. A statistically significant relationship was found between the 2D:4D ratio of the newborn's right hand and blood group distribution (p = 0.009). In addition, a statistically significant relationship was found between the father's educational level and the newborn's left-hand 2D:4D ratio (p = 0.028). In conclusion, these findings can contribute to the literature by revealing the relationship between the 2D:4D ratio in mothers and newborns and biological and behavioral characteristics.