Sağlıklı ratlarda mandibular sağ santral dişin çekimi sonrası oluşan yara yüzeylerinin antibiyotik emdirilmiş süturla ve ilaç ilavesiz süturla dikilmesinin yara iyileşmesine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of antibiotic-impregnated sutures and non-medicated sutures on wound healing after extraction of the right mandibular central incisor in healthy rats
- Tez No: 1016282
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MAVİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Amoksisilin, Biyofilmler, Diş çekimi, Ratlar, Yara iyileşmesi, Amoxicillin, Biofilms, Tooth extraction, Wound healing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, amoksisilin kaplı cerrahi ipek süturların sağlıklı rat diş çekim soketlerindeki mikrobiyolojik kolonizasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve yara iyileşmesi sürecine etkisini biyokimyasal belirteçler aracılığıyla ortaya koymaktır. Amoksisilin (AMX) kaplı süturlar, sodyum aljinat (NaAlg) kullanılarak vakum destekli sol çöktürme (VSD) yöntemiyle hazırlanmış ve FT-IR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) analizleriyle karakterize edilmiştir. Çalışmada toplam 22 adet erkek Wistar Albino rat kullanıldı ve hayvanlar deney ve kontrol gruplarına ayrıldı. Sham grubu 2 adet deney hayvanından oluşturuldu. Deney grubunda amoksisilin kaplı 3/0 ipek süturlar, kontrol grubunda ise antibiyotik içermeyen 3/0 ipek süturlar kullanıldı. Diş çekimi sonrası elde edilen süturlar 3. ve 7. günlerde alınarak taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile bakteriyel kolonizasyon açısından değerlendirildi. Ayrıca antibakteriyel etkinlik; Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Enterococcus faecalis ve Candida albicans üzerinde koloni oluşturan birim (CFU) analizi ile incelendi. Operasyon sonrası 3. ve 7. günlerde alınan kardiyak kan örneklerinde yara iyileşmesinin biyokimyasal değerlendirilmesi amacıyla TNF-α, IL-10, VEGF ve FGF-1 düzeyleri analiz edildi. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programında istatistiksel olarak değerlendirildi. v Çalışma sonuçlarında, amoksisilin kaplı süturların S. mutans, S. salivarius ve E. faecalis üzerinde tam inhibisyon sağladığı, C. albicans düzeylerinde ise yaklaşık bir logaritmik azalma oluşturduğu belirlendi. SEM incelemelerinde deney grubunda daha düşük bakteriyel adezyon ve sınırlı biyofilm oluşumu gözlenirken, kontrol grubunda yoğun bakteriyel kümelenmeler ve organize biyofilm yapıları saptandı. TNF-α düzeylerinin özellikle 7. günde deney grubunda daha düşük olduğu belirlendi. Kontrol grubunda IL-10 düzeylerinin daha yüksek seyretmesi, artmış inflamatuar yüke karşı gelişen düzenleyici yanıt olarak değerlendirildi. Ayrıca antibiyotik salınım analizlerinde amoksisilinin sütur yüzeyinden kontrollü ve kademeli olarak salındığı, FT-IR analizlerinde ise antibiyotiğin sütur yüzeyine başarılı şekilde bağlandığı gösterildi. Sonuç olarak, amoksisilin kaplı süturların bakteriyel kolonizasyonu azaltarak inflamatuar yanıtı düzenlediği, biyofilm oluşumunu baskıladığı ve yara iyileşmesini olumlu yönde etkilediği düşünülmektedir. Bu yaklaşımın oral cerrahide lokal enfeksiyon kontrolü açısından umut verici bir alternatif olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of amoxicillin-coated surgical silk sutures on microbial colonization in healthy rat tooth extraction sockets and to investigate their effects on wound healing through biochemical markers. Amoxicillin (AMX)-coated sutures were prepared using sodium alginate (NaAlg) by the vacuum-supported deposition (VSD) method and characterized by FT-IR analyses. A total of 22 male Wistar Albino rats were included in the study and divided into experimental and control groups. The day-0 control group consisted of 2 experimental animals. In the experimental group, amoxicillin-coated 3/0 silk sutures were used, whereas non-antibiotic 3/0 silk sutures were used in the control group. Sutures obtained after tooth extraction were collected on postoperative days 3 and 7 and evaluated for bacterial colonization using scanning electron microscopy (SEM). In addition, antibacterial activity was assessed by colony-forming unit (CFU) analysis against Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Enterococcus faecalis, and Candida albicans. Cardiac blood samples collected on postoperative days 3 and 7 were analyzed for TNF-α, IL-10, VEGF, and FGF-1 levels to biochemically evaluate wound healing. Statistical analyses were performed using SPSS 23.0 software. The results demonstrated that amoxicillin-coated sutures achieved complete inhibition against S. mutans, S. salivarius, and E. faecalis, while approximately a one-log reduction was observed in C. albicans levels. SEM analyses revealed lower bacterial adhesion and limited biofilm formation in the experimental group, whereas dense vii bacterial aggregates and organized biofilm structures were detected in the control group. TNF-α levels were found to be lower in the experimental group, particularly on postoperative day 7. Higher IL-10 levels in the control group were interpreted as a compensatory regulatory response to increased inflammatory burden. Furthermore, antibiotic release analyses demonstrated that amoxicillin was released from the suture surface in a controlled and gradual manner, while FT-IR analyses confirmed successful binding of the antibiotic onto the suture surface. In conclusion, amoxicillin-coated sutures appear to reduce bacterial colonization, regulate the inflammatory response, suppress biofilm formation, and positively affect wound healing. This approach may represent a promising alternative for local infection control in oral surgery.