Farklı doz ve yöntemlerle uygulanan çinkonun makarnalık buğday ve arpanın verim ve verim unsurlarına etlkileri
The Effect of different doses and application method of zinc containing fertilizers on yield and yield component of durum wheat and barley
- Tez No: 106510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN DORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çinko, Makarnalık Buğday, Arpa, Verim, Zinc, Durum Wheat, Barley, Yield
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
FARKLİ DOZ VE YÖNTEMLERLE UYGULANAN ÇİNKONUN MAKARNALIK BUĞDAY VE ARPANIN VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİLERİ Suphiye MUNGAN 2001/ Sayfa 33 ÖZ Bu çalışma farklı yöntem ve dozlarda uygulanan çinko içerikli gübrelerin makarnalık buğday ve arpanın verim ve verim unsurlarına etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, farklı çinko uygulamalarının verim ve verim unsurlarını değişik seviyelerde etkilediği belirlenmiştir. Çinkonun II. doz uygulaması buğday bitki boyunu % 9, başaktaki tane sayısını % 18, başak tane ağırlığını % 19, tane verimini % 24, 1000 tane ağırlığını %3 ve protein miktarını % 4 artırırken arpada tane verimini %21 ve protein miktarını % 7 artırmıştır. IH doz uygulaması buğday başak uzunluğunu %18 ve başakçık sayısını % 1 arttırırken arpada 1000 tane ağırlığını % 9 artırmıştır.
Özet (Çeviri)
VT THE EFFECT OF DIFFERENT DOSES AND APPLICATION METHOD OF ZINC CONTAINING FERTILIZERS ON YIELD AND YIELD COMPONENT OF DURUM WHEAT AND BARLEY Suphiye MUNGAN 2001 /Page 33 ABSTRACT This investigation was made to determine the effects of diferent dose and application methods of zinc in yield and yield components of durum wheat and barley In investigation, diferent zinc application effected yield and yield components of variance, n.dose application in wheat remlted 9 % increase in plant heigh, 18 % increase in grain number per spike, 19 %, increase in grain weight,, 24 % increase in grain yield, 3 % increase thousand grain weight and 4 % increase in protein content; in barley 21% increase in grain yield and 7 % increase in protein content. 111. dose application in wheat remlted 18 % increased spike length ve 1 % increase in number of spikelet per spike; in barley 9 % increase thousand grain weight.