Yeni ibuprofen/1,2,4-triazol hibritlerinin tasarımı, sentezi ve COX inhibitör aktivite ile antiproliferatif etkilerinin değerlendirilmesi
Design, synthesis and evaluation of COX inhibitory activity and antiproliferative effects of novel ibuprofen/1,2,4-triazole hybrids
- Tez No: 1016321
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TOZKOPARAN KÖPRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Farmasötik kimya, Chemistry-pharmaceutical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada moleküler hibridizasyon yaklaşımıyla tasarlanan 2-[(3-(1-(4-izobütilfenil)etil)-1,2,4-triazol-5-il)tiyo]-N-(sübstitüe fenil)asetamit yapısında toplam 26 adet yeni hibrit bileşik sentezlenmiştir. Hedef bileşiklerin erime noktaları belirlenmiş ve yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR, HSQC ve HRMS spektral analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Bileşiklerin siklooksijenaz enzim inhibisyon aktivitesi in vitro olarak değerlendirilmiş ve sonuçlar referans bileşik ibuprofen (COX-2/IC50 = 5,326 ± 0,218 µM), selekoksib (COX-2/IC50 = 0,132 ± 0,005 µM) ve nimesulid (COX-2/IC50 = 1,684 ± 0,079 µM) ile karşılaştırılmıştır. 5a5 (2-NO2, IC50 = 1,921 ± 0,086 µM), 5a14 (4-OCH3, IC50 = 0,240 ± 0,010 µM), 5a15 (4-Cl, IC50 = 2,881 ± 0,136 µM), 5a16 (4-NO2, IC50 = 0,169 ± 0,007 µM) ve 5a26'nın (2,5-OCH3-4-NO2-, IC50 = 0,326 ± 0,014 µM) dikkat çekici COX-2 inhibitör aktivite gösterdiği ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra 5a5 (Selektivite Oranı >100) ve 5a15'in (Selektivite Oranı >100) COX-2 enzimine karşı güçlü selektivite profili sergilediği belirlenmiştir. Ayrıca hedef bileşiklerin antiproliferatif aktiviteleri MCF-7, HT29, HepG2, C6 ve NIH3T3 hücre hatlarında MTT yöntemi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar 5a5, 5a15 ve 5a26'nın kanser hücre hatlarında doksorubisine benzer sitotoksik aktivite sergilediğini, buna karşın sağlıklı NIH3T3 hücre hattında daha düşük sitoksisite gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle selektif COX-2 inhibitör aktiviteye sahip bu bileşiklerin çeşitli kanser hücre hatlarında dikkat çekici antiproliferatif etki göstermesi, söz konusu yapıların hem antiinflamatuvar hem de antikanser özellikleri bir arada taşıyan, terapötik açıdan umut vadeden dual etkili aday moleküller olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of 26 novel hybrid compounds with the structure of 2-[(3-(1-(4-isobutylphenyl)ethyl)-1,2,4-triazol-5-yl)thio]-N-(substituted phenyl)acetamide were synthesized using the molecular hybridization approach. The melting points of the target compounds were determined, and their structures were elucidated using IR, 1H-NMR, 13C-NMR, HSQC, and HRMS spectral analysis techniques. The cyclooxygenase enzyme inhibition activities of the compounds were evaluated in vitro, and the results were compared with those of the reference compounds ibuprofen (COX-2/IC50 = 5,326 ± 0,218 µM), celecoxib (COX-2/IC50 = 0,132 ± 0,005 µM) and nimesulide (COX-2/IC50 = 1,684 ± 0,079 µM). Compounds 5a5 (2-NO2, IC50 = 1,921 ± 0,086 µM), 5a14 (4-OCH3, IC50 = 0,240 ± 0,010 µM), 5a15 (4-Cl, IC50 = 2,881 ± 0,136 µM), 5a16 (4-NO2, IC50 = 0,169 ± 0,007 µM) and 5a26 (2,5-OCH3-4-NO2, IC50 = 0,326 ± 0,014 µM) were found to exhibit remarkable COX-2 inhibitory activity. In addition, compounds 5a5 (selectivity index >100) and 5a15 (selectivity index >100) demonstrated strong selectivity profiles toward the COX-2 enzyme. Furthermore, the antiproliferative activities of the target compounds were evaluated by the MTT assay using MCF-7, HT29, HepG2, C6, and NIH3T3 cell lines. The obtained results revealed that compounds 5a5, 5a15, and 5a26 exhibited cytotoxic activities comparable to doxorubicin in cancer cell lines, while showing lower cytotoxicity against the healthy NIH3T3 cell line. Notably, the significant antiproliferative effects of these selective COX-2 inhibitory compounds against various cancer cell lines suggest that these structures may be considered promising dual-acting candidate molecules possessing both antiinflammatory and anticancer properties.