Çiçekli (ivrindi-balıkesir) bölgesi polimetal cevherleşmenin jeolojik, mineralojik, jeokimyasal ve kökensel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of geological, mineralogical, geochemical, and genetic characteristics of polymetallic mineralization in the çi̇çekli (ivrindi-Balikesir) region
  1. Tez No: 1016325
  2. Yazar: ESRA TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİCAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maden jeolojisi, Mine geology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeokimya ve Maden Yatakları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Balıkesir ili, İvrindi ilçesi Çiçekli–Çukurlar çevresinde gözlenen polimetal cevherleşmenin jeolojik, mineralojik, jeokimyasal ve kökensel özelliklerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. İnceleme alanı, Batı Anadolu'nun önemli metalojenik kuşaklarından biri olan Biga Yarımadası içerisinde yer almakta olup, Neojen magmatizması ve buna bağlı hidrotermal sistemlerin yoğun olarak geliştiği bir bölgede bulunmaktadır. Çalışma kapsamında büro, arazi ve laboratuvar çalışmaları yürütülmüş; 1/25.000 ölçekli maden jeoloji haritası hazırlanmış, kayaç birimleri, yapısal unsurlar, alterasyon zonları ve cevherli seviyeler ayrıntılı olarak haritalanmıştır. Arazi çalışmalarında petrografik, mineralojik, jeokimyasal ve sıvı kapanım analizleri için çeşitli numuneler derlenmiştir. İnceleme alanının temelini Triyas yaşlı Karakaya Kompleksi oluşturmakta, bu birimler içerisine Oligo-Miyosen yaşlı granitoyid sokulumlar ile Erken Miyosen yaşlı volkanik kayaçlar yerleşmektedir. Çalışma alanında başlıca Karakaya Kompleksi, granodiyorit–monzodiyorit, diyoritporfir, Yuntdağ volkanitleri, Yürekli dasiti, Soma Formasyonu ve Kuvaterner alüvyon birimleri ayırtlanmıştır. Bölgenin tektonik evriminde etkili olan KD-GB doğrultulu fay sistemlerinin magmatik yerleşim ve cevherleşme üzerinde kontrol oluşturduğu belirlenmiştir. Petrografik ve cevher mikroskobik incelemeler sonucunda cevherleşmenin başlıca pirit, kalkopirit, sfalerit ve galenit gibi sülfür minerallerinden oluştuğu, gang minerali olarak ise kuvars ve karbonatların yaygın olduğu belirlenmiştir. Alterasyon tipleri arasında silisleşme, serizitleşme, kil alterasyonu ve yer yer propilitik alterasyon gözlenmiştir. Sıvı kapanım çalışmaları kuvars damarlarından alınan örnekler üzerinde gerçekleştirilmiş; birincil iki fazlı kapanımlarda homojenleşme sıcaklığı ve tuzluluk verileri kullanılarak cevher oluşturan hidrotermal akışkanların orta-düşük sıcaklıklı ve düşük-orta tuzlulukta karakter taşıdığı değerlendirilmiştir. Elde edilen tüm jeolojik, mineralojik ve jeokimyasal veriler birlikte değerlendirildiğinde, çalışma alanındaki polimetal cevherleşmenin, Neojen yaşlı magmatizma ile ilişkili, yapısal kontrollü hidrotermal süreçler sonucunda geliştiği ve bölgesel ölçekte epitermal–porfiri sistemlerle benzer özellikler gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, İvrindi ve yakın çevresindeki metalojenik potansiyelin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the geological, mineralogical, geochemical, and genetic characteristics of the polymetallic mineralization observed in the Çiçekli–Çukurlar area of İvrindi district, Balıkesir, northwestern Türkiye. The study area is located within the Biga Peninsula, one of the most important metallogenic provinces of western Anatolia, where Neogene magmatism and associated hydrothermal systems are widely developed. Within the scope of the study, office, field, and laboratory investigations were conducted. A 1:25,000 scale mining geology map was prepared, and lithological units, structural elements, alteration zones, and mineralized zones were mapped in detail. The basement of the study area is composed of the Triassic-aged Karakaya Complex, which is intruded by Oligo-Miocene granitoyids and overlain or associated with Early Miocene volcanic rocks. The main lithological units identified in the area include the Karakaya Complex, granodiorite–monzodiorite, diorite porphyry, Yuntdağ volcanics, Yürekli dacite, Soma Formation, and Quaternary alluvium. It was determined that NE–SW trending fault systems, which played an important role in the tectonic evolution of the region, also controlled magmatic emplacement and mineralization. Petrographic and ore microscopic investigations revealed that the mineralization mainly consists of sulfide minerals such as pyrite, chalcopyrite, sphalerite, and galena, while quartz and carbonate represent the principal gangue minerals. Silicification, sericitization, argillic alteration, and locally propylitic alteration were identified as the main hydrothermal alteration types. Fluid inclusion studies were carried out on quartz vein samples, and homogenization temperature and salinity data obtained from primary two-phase inclusions indicate that the ore-forming hydrothermal fluids were characterized by moderate-to-low temperatures and low-to-moderate salinity. Based on the integrated evaluation of geological, mineralogical, and geochemical data, it was concluded that the polymetallic mineralization in the study area developed as a result of structurally controlled hydrothermal processes associated with Neogene magmatism and exhibits characteristics comparable to epithermal–porphyry systems on a regional scale. This study contributes to a better understanding of the metallogenic potential of the İvrindi region and its surroundings.