Yetişkinlerde ilişki doyumu, duygu düzenleme becerileri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiler
Relationships between relationship satisfaction, emotion regulation skills, and attachment styles in adults
- Tez No: 1016393
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki Doyumu, Duygu Düzenleme Becerileri, Bağlanma Stilleri, Relationship Satisfaction, Emotion Regulation Skills, Attachment Styles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
ALBAYRAK, Hatice, Yetişkinlerde İlişki Doyumu, Duygu Düzenleme Becerileri ve Bağlanma Stilleri Arasındaki İlişkiler, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2026. Bu çalışmanın amacı yetişkin bireylerin ilişki doyumu ile duygu düzenleme becerileri ve bağlanma stilleri ilişkisini anlamaktır. Bununla birlikte yetişkin bireylerin ilişki doyumunda; duygu düzenleme becerileri ve bağlanma stillerinin yordayıcı rolü incelenmiştir. Ayrıca ilişki doyumu ile duygu düzenleme becerileri ve bağlanma stillerinin katılımcıların demografik özelliklerine göre nasıl değiştiği araştırılmıştır. Araştırmaya toplamda 419 birey katılmıştır. Çalışmada genel tarama modelleri içinde yer alan ilişkisel (korelasyonel) araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ), Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ)ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ) kullanılmıştır. Veri analizinde veriler normal bir dağılım sergilediği için parametrik analizler olan t-testi, tek yönlü varyans analizleri (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulguların sonuçlarına göre, yetişkin bireylerin ilişki doyumu ölçeği puanları ile duygu düzenleme ve üç boyutlu bağlanma stilleri alt boyutu olan güvenli bağlanma ile pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Bununla birlikte ilişki doyumu ölçeğinden alınan puanlar ile üç boyutlu bağlanma stilleri alt boyutları olan kaygılı ve kaçınmacı bağlanma arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucuna göre ise duygu düzenleme becerileri ölçeğinden alınan puanlar ve bağlanma stilleri ölçeğinden alınan puanlar ilişki doyumunu anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Araştırma sonuçları, mevcut araştırmalarla tutarlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ALBAYRAK, Hatice, Relationship Between Relationship Satisfaction, Emotion Regulation Skills, and Attachment Styles in Adults, Master Thesis, Sivas, 2026. The aim of this study is to understand the relationship between adult individuals' relationship satisfaction, emotion regulation skills and attachment styles. However, the predictive role of emotion regulation skills and attachment styles in relationship satisfaction of adult individuals has been investigated. The predictive role of emotion regulation skills and attachment styles was examined. In addition, it was investigated how relationship satisfaction, emotional regulation skills and attachment styles changed according to the demographic characteristics of the participants. A total of 419 individuals participated in the research. The relational screening model, which is among the general screening models, was used in the study. Personal Information Form, Relationship Satisfaction Scale (RES), Emotion Regulation Skills Scale (ERDS) and Three-Dimensional Attachment Styles Scale (UBBSS) were used in the research. Since the data exhibited a normal distribution, parametric analyzes such as t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation and regression analysis were used in data analysis. According to the results of the findings, there is a positive significant relationship between adult individuals' relationship satisfaction scale scores and secure attachment, which is the sub-dimension of emotion regulation and three-dimensional attachment styles. However, there is a significant negative relationship between the scores obtained from the relationship satisfaction scale and the sub-dimensions of three-dimensional attachment styles, anxious and avoidant attachment. According to the results of the regression analysis, scores obtained from the emotion regulation skills scale and scores obtained from the attachment styles scale significantly predict relationship satisfaction. The research results are consistent with existing research.