Makine öğrenmesi etkinliklerinin öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerine etkisi
The impact of machine learning applications on students computational thinking skills
  1. Tez No: 1016406
  2. Yazar: CEMİLE ALKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSAN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Artificial intelligence and machine learning course
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, makine öğrenmesi etkinliklerinin bilgi işlemsel düşünme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Bursa ilinde yer alan özel bir kodlama kursuna devam eden 8–14 yaş aralığındaki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, bu evrenden seçilen ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan öğrencilerden oluşmaktadır. Nicel veriler için ön test olarak Özmen (2020) tarafından geliştirilen Bilgi İşlemsel Düşünme Becerileri Testi, son test olarak Erdem (2018) tarafından hazırlanan Bilgi İşlemsel Düşünme Testi kullanılmıştır. Nitel veriler için ise araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme soruları kullanılmıştır. Makine öğrenmesi etkinlikleri Pictoblox platformunda uygulanmıştır. Deney grubuna makine öğrenmesi etkinlikleri uygulanmış, kontrol grubuna ise kodlama kursunun ders içeriğinde yer alan Scratch, Arduino veya Tinkercad eğitimleri uygulanmıştır. Sonuç olarak deney grubu öğrencilerinin sonuçları kontrol grubundan yüksek çıkmış ve makine öğrenmesi etkinliklerinin bilgi işlemsel düşünmeye etkisinin ön test son test farkının anlamlı olduğu görülmüştür. Alt boyutlara ayrıca bakıldığında algoritma tasarımı, parçalara ayırma ve soyutlama boyutlarının gelişiminde ön test ve son test arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Örüntü tanıma boyutunda anlamlı bir fark çıkmamıştır. Ayrıca çalışmada öğrencilerin yaşlarının ve daha önce aldıkları eğitim konularının bilgi işlemsel düşünme becerileri sonuçlarını etkilemediği gözlemlenmiştir. Nitel sonuçlara bakıldığında ise öğrenciler makine öğrenmesi etkinliklerinin sadece bilgi işlemsel düşünme becerilerini geliştirmekle kalmadığını, aynı zamanda gelecekteki eğitim ve kariyer yaşamlarında da fayda sağlayacağını düşündüklerini ifade etmiştir. Öğrenciler ayrıca bu eğitimin problem çözme, mantık yürütme ve işbirliği becerilerinin gelişmesinde katkısı olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of machine learning activities on computational thinking skills. In the study, an explanatory sequential design, one of the mixed research methods, was used. The population of the study consists of students aged 8–14 who attend a private coding course in Bursa. The sample consists of students selected from this population who volunteered to participate in the study. For quantitative data, the Computational Thinking Skills Test developed by Özmen (2020) was used as a pre-test, and the Computational Thinking Test prepared by Erdem (2018) was used as a post-test. For qualitative data, interview questions prepared by the researcher were used. Machine learning activities were implemented on the Pictoblox platform. While the experimental group received machine learning activities, the control group was given training based on the course content of the coding program, including Scratch, Arduino, or Tinkercad. As a result, the scores of the students in the experimental group were higher than those of the control group, and it was found that the difference between the pre-test and post-test scores regarding the effect of machine learning activities on computational thinking was statistically significant. When the sub-dimensions were examined, it was revealed that there were significant differences between the pre-test and post-test in the dimensions of algorithm design, decomposition, and abstraction. However, no significant difference was found in the pattern recognition dimension. Additionally, it was observed that students' ages and their prior educational backgrounds did not affect their computational thinking skills. According to the qualitative findings, students stated that machine learning activities not only improved their computational thinking skills but also would be beneficial for their future education and career. They also indicated that this training contributed to the development of their problem-solving, logical reasoning, and collaboration skills.