Belediyelerde sendikacılık: Erzurum örneği
Trade unionism in municipalities: The Erzurum example
  1. Tez No: 1016411
  2. Yazar: MUHAMMED İKBAL EMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN SERÇEMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: belediyelerde sendikacılık, kamu görevlileri sendikaları, sendikal algı, kurumsal aidiyet, dijital sendikacılık, municipal unionism, public servants' trade unions, union perception, corporate belonging, digital unionis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ BELEDİYELERDE SENDİKACILIK: ERZURUM ÖRNEĞİ Muhammed İkbal EMER Erzurum 2025, 97 Sayfa Bu tez çalışmasının amacı, Erzurum ili özelinde belediyelerde sendikal örgütlenmenin mevcut durumunu, çalışanların sendikalara yönelik algılarını ve bu süreçte karşılaşılan yapısal sorunları incelemektir. Çalışma, sendikal örgütlenmenin yalnızca ekonomik kazanımlara odaklanmak yerine, çalışan motivasyonu, kurumsal aidiyet ve yerel demokrasiyi güçlendiren bir yapıya dönüşmesi gerektiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırmanın kapsamı, Türkiye'de kamu sendikacılığının tarihsel gelişimi, yasal dayanakları ve toplumsal etkilerini ele almakla birlikte, Erzurum'daki belediyeler özelinde sendikal faaliyetlerin işleyişini ve çalışanlar üzerindeki etkilerini içermektedir. Özellikle 1980 sonrası dönemde kamu çalışanlarının örgütlenme süreçleri ve 2001'de yürürlüğe giren 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, bu bağlamda kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Erzurum'daki farklı belediyelerde görev yapan personel oluşturmaktadır. Katılımcılar, sendikal faaliyetlere katılım düzeyleri, sendikalara yönelik algıları ve hak arama süreçlerindeki tutumları açısından çeşitlilik göstermektedir. Bu örneklem, yerel düzeyde sendikal örgütlenmenin dinamiklerini anlamak için seçilmiştir. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş, durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde belediye çalışanlarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Güvenirlik ve geçerlilik, etik kurul onayı, onam formları ve resmi izin belgeleriyle desteklenmiştir. Araştırmanın bulguları, Erzurum'daki sendikal yapının Türkiye'nin diğer bölgelerindeki“mücadele ve pazarlık”odaklı modelden farklı olarak daha çok“dayanışma ve sosyal destek”temelli bir karakter sergilediğini göstermektedir. Şehir ölçeği sayesinde çalışanlar sendika yönetimlerine doğrudan ve hızlı erişim sağlayabilmekte, bu da sorunların çözümünde verimlilik yaratmaktadır. Bununla birlikte, sendikaların dijitalleşme ve yapay zekâ entegrasyonuna uyum sağlaması gelecekte hak savunuculuğu açısından kritik bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Siyasal yakınlıkların sendikal özerklik üzerinde baskı oluşturduğu görülmüş, çalışanların sendikal faaliyetlere katılımını etkileyen faktörler arasında güven, aidiyet duygusu ve yerel siyasi dinamikler öne çıkmıştır. Sonuç olarak, belediye sendikalarının yalnızca ekonomik kazanımlara odaklanmak yerine, şeffaf yönetim anlayışı, dijital araçların etkin kullanımı ve süreklilik arz eden faaliyetlerle kurumsal aidiyet ve yerel demokrasiyi güçlendirmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS TRADE UNIONISM IN MUNICIPALITIES: THE ERZURUM EXAMPLE Muhammed İkbal EMER Erzurum 2025, 97 Pages The aim of this thesis is to examine the current state of unionization in municipalities specifically within the province of Erzurum, the perceptions of employees toward unions, and the structural challenges encountered during this process. The study intends to demonstrate that union organization should evolve into a structure that strengthens employee motivation, corporate belonging, and local democracy, rather than focusing solely on economic gains. The scope of the research encompasses the historical development, legal foundations, and social impacts of public sector unionism in Turkey, while also including the functioning of union activities and their effects on employees within Erzurum's municipalities. In this context, the post-1980 period of public employee organization and the Law No. 4688 on Public Servants' Trade Unions, which came into effect in 2001, are evaluated as critical milestones. The sample of the study consists of personnel working in various municipalities in Erzurum. Participants exhibit diversity in terms of their level of participation in union activities, their perceptions of unions, and their attitudes toward rights-seeking processes. This sample was selected to understand the dynamics of union organization at the local level. A qualitative method was adopted for the research, utilizing a case study design. In the data collection process, semi-structured interviews were conducted with municipal employees, and the data obtained were analyzed using descriptive analysis. Reliability and validity were supported by ethics committee approval, consent forms, and official permits. The research findings indicate that the union structure in Erzurum exhibits a character based more on“solidarity and social support,”in contrast to the“struggle and bargaining”oriented model prevalent in other regions of Turkey. Due to the city's scale, employees can achieve direct and rapid access to union management, which creates efficiency in problem-solving. Nevertheless, the adaptation of unions to digitalization and artificial intelligence integration emerges as a critical future need for advocacy. It was observed that political affiliations exert pressure on union autonomy, and factors such as trust, sense of belonging, and local political dynamics stand out among the elements affecting employee participation in union activities. Consequently, it is emphasized that municipal unions should strengthen corporate belonging and local democracy through transparent management, effective use of digital tools, and continuous activities, rather than focusing exclusively on economic gains.