Kansu Gavrî Dîvânı'nda dinî muhteva
Religious content in Kansu Gavri's Divan
  1. Tez No: 1016416
  2. Yazar: MELİKE OKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-İslam edebiyatı, tasavvuf, Memlûkler, Kansu Gavrî Dîvânı, tasnif ve tahlil, Din, Memlük Türkçesi, Memlükler, İslami edebiyat, Turkish-Islamic literature, sufism, Mamluk, Kansu Gavri's Divan, classification and analysis, Religion, Mamluk Turkish, Mamluks, Mystic, Islamic literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Memlûk Devleti'nin ilim ve kültür havzası içerisinde varlık gösteren Kansu Gavrî, XV. yüzyılın önemli sultan şairlerinden biridir. Birçok görevle şereflenmiş, yazdığı ve yazdırdığı eserlerle ilme ve edebiyata olan ilgisini ortaya koymuştur. Yapılan bu tez çalışmasında Kansu Gavrî Dîvânı'nın dinî muhteva açısından incelemesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma iki bölümden müteşekkil olup birinci bölümde Memlûk Devleti ve Kansu Gavrî'nin yaşadığı dönem hakkında bilgi verilmiş, şairin hayatı, saltanatı ve edebî kişiliği konu edilmiştir. Ardından Memlûk-Kıpçak Türkçesi açıklanarak, bu Türkçe ile kaleme alınan eserlere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Kansu Gavrî Dîvânı'na dair bilgiler sunulmuş ve dîvânda kendisine ait olan şiirlerin tümü incelenerek çeşitli başlıklar altında ilgili örnek şiirlerle değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla şairin dinî anlayışının ortaya konulması ve dîvânla ilgili daha önce yapılan çalışmalardaki az da olsa eksikliklerin giderilerek ilim dünyasına mütevazı bir katkı sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kansu Gavrî, who flourished within the intellectual and cultural sphere of the Mamluk State, was one of the prominent sultan-poets of the 15th century. He held numerous positions of honor and demonstrated his interest in scholarship and literature through the works he authored and commissioned. This thesis examines the Kansu Gavrî Divan from the perspective of its religious content. The study consists of two sections. The first section provides information about the Mamluk State and the period in which Kansu Gavrî lived, focusing on the poet's life, reign, and literary personality. This is followed by an explanation of the Mamluk-Kipchak Turkish language, with examples of works written in this dialect. In the second section of the study, information regarding the Kansu Gavrî Divan is presented, and all of the poems attributed to him in the divan are examined and evaluated under various headings with relevant sample poems. The aim of this study is to elucidate the poet's religious understanding and to make a modest contribution to the academic world by addressing the minor shortcomings in previous studies on the divan.