Özel askeri şirketler ve rejim güvenliği: Wagner ve Libya örneği
Private military companies and regime security: The case of Wagner and Libya
  1. Tez No: 1016427
  2. Yazar: İREM OK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Askeri Şirketler, Rejim Güvenliği, Wagner, Libya, Hafter, Private Military Companies, Regime Security, Wagner, Libya, Haftar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Özel askeri şirketler Soğuk Savaş'ın ardından artan küreselleşme ve özleştirme hareketleri ile etkinlik alanlarını genişleten, günümüz çatışmalarındaki önemli aktörlerdir. Özel askeri şirketler üzerine çalışan araştırmacılar, bu alanı verilen hizmet biçimlerine göre sınıflandırmıştır. Bu şirketler, geçmişin paralı askerlik geleneğinin devamı biçimde kurumsallaşan ya da daha özgün ve gayri resmî yapılar altında faaliyet göstermektedir. Özel askeri şirketlerin varlıkları uluslararası hukuk düzeyinde tartışmalı olmakla birlikte, bu şirketler bugün güçlü ve zayıf devletler tarafından devlet dışı aktör olarak yoğunlukla kullanılmaktadır. Bu çalışma, adından sıklıkla söz edilen Rus özel askeri şirketi Wagner'in Libya'daki faaliyetlerini rejim güvenliği yaklaşımı çerçevesinde analiz etmektedir. Wagner Libya'da General Hafter rejiminin var olma siyasetine güç maksimizasyonu oluşturan bir aktör olmuştur. Wagner'in Libya'da Hafter'e destek olmak için konuşlanması, Rus dış politikasının Akdeniz'de kalıcı nüfuz genişletme politikalarıyla örtüşmektedir. Batılı örneklerinin aksine Wagner'in Libya'daki faaliyetlerinde Rus dış politikasının bir uzantısı olarak hareket etmesi, kalıcı bir devlet aktörü olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda çalışmanın teorik çerçevesi olan rejim güvenliği yaklaşımı, Hafter'in kendi meşruiyetini kurma ve hükmetme gayesine bir güç kapasitesi oluşturan Wagner'in Hafter ile kurduğu ilişkinin rolünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's conflicts, the private military companies are important actors which are having expanded their spheres of influence with the increasing globalization and privatization movements after the Cold War. Researchers studying private military companies have classified this field according to the types of services they provide. These companies either institutionalize as a continuation of the mercenary tradition of the past and operate under more flexible or informal structures. While the existence of private military companies is controversial at the level of international law, these companies are today frequently used as a non-state actor by both strong and weak states. This study analyses the activities of Wagner, a frequently mentioned Russian private military company, in Libya within the framework of a regime security approach. Wagner has been a power-maximizing actor in Libya, contributing to the survival of General Haftar's regime. Wagner's operations in Libya to support Haftar aligns with Russian foreign policy's persistent efforts to expand its influence in the Mediterranean. Unlike Western examples, Wagner's activities in Libya act as an extension of Russian foreign policy, demonstrating its status as a persistent state actor. In this context, the regime security approach, which is the theoretical framework of the study, explains the role of Wagner's relationship with Haftar, which creates a power capacity for Haftar's aim to establish his own legitimacy and rule.