Farklı temel derinliklerinde presiyometre deney yöntemi ile elde edilen taşıma gücü değerlerinin geleneksel yöntemler ile karşılaştırılması
Comparison of bearing capacity values obtained from pressuremeter tests at different foundation depths with those determined by other methods
  1. Tez No: 1016456
  2. Yazar: BURAK ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHİN ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıma gücü, Farklı temel derinlikleri, Presiyometre, Standart penetrasyon deneyi, TBDY-2018, Yüzeysel temeller, Bearing capacity, Different foundation depth, Pressuremeter test (PMT), Standard Penetration Test (SPT), TBDY-2018, Shallow foundations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gelişen teknoloji paralelinde yüzeysel temellerin taşıma gücü farklı yöntemlerle belirlenmektedir. Bu çalışmada farklı derinliklerde yapılan Pressiyometre deney sonuçları kullanılarak elde edilen taşıma gücü değerleri geleneksel yöntemler ile (Standart Penetrasyon Test, Terzaghi, Vesic ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği-2018) belirlenen taşıma gücü değerleri karşılaştırması amaçlanmıştır. Yöntem: Tez çalışması kapsamında arazide 4 adet sondaj kuyusunda farklı derinliklerde PMT ve SPT deneyleri ile bu sondaj kuyularından alınan örselenmemiş numunelerden elde edilen veriler kullanılarak Terzaghi, Vesic ve TBDY-2018 yöntemleri kullanılarak taşıma gücü değerleri belirlenmiştir. Bulgular: Temel derinliği arttıkça genel olarak taşıma gücü değerinin arttığı belirlenmiştir. PMT'den hesaplanan taşıma gücü değerleri genelde doğrusal bir artış göstermiştir. Yapılan çalışma sonucunda ortalama taşıma gücü değerine en yakın değerin PMT deneyi ile elde edildiği belirlenmiştir. Sonuç: En yüksek ortalama taşıma gücü değerleri sırası ile Vesic, TBDY-2018, PMT, Terzaghi ve SPT yöntemleri ile belirlenmiştir. Temel derinliğini belirli bir seviyesine kadar PMT en yüksek taşıma gücü değerine ulaşırken , temel derinliği arttıkça Vesic ve TBDY-2018 taşıma gücü değerleri daha yüksek taşıma gücü sonuçları vermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In parallel with the advancement of technology, the bearing capacity of shallow foundations is determined by various methods. In this study, it is aimed to compare the bearing capacity values obtained from the results of Pressuremeter Tests (PMT) conducted at different depths with the bearing capacity values determined by traditional methods (SPT, Terzaghi, Vesic, and TBDY-2018). Method: Within the scope of the thesis study, bearing capacity values were determined using PMT and SPT tests conducted at different depths in four boreholes in the field, as well as using the Terzaghi, Vesic, and TBDY-2018 methods based on the data obtained from undisturbed soil samples collected from these boreholes. Findings: It was determined that the bearing capacity generally increases as the foundation depth increases. The bearing capacity values calculated from the PMT results generally show a linear increase. As a result of the study, it was determined that the value closest to the average bearing capacity was obtained from the PMT test. Results: The highest average bearing capacity values were determined, respectively, by the Vesic, TBDY-2018, PMT, Terzaghi, and SPT methods. While the PMT method reached the highest bearing capacity values up to a certain foundation depth, the bearing capacity values calculated using the Vesic and TBDY-2018 methods yielded higher bearing capacity results as the foundation depth increased.