Rekombinant katfo enziminin bazı kanser hücre hatlarında in vitro incelenmesi
In vitro study of recombinant catfo enzyme in some cancer cell lines
  1. Tez No: 1016515
  2. Yazar: TUĞÇE KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA YÜZÜGÜLLÜ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biyokimya, Biology, Biotechnology, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Mikrobiyoloji, Anticancer, Microbiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Katalaz (EC 1.11.1.6) enzimi, hidrojen peroksiti (H₂O₂) su ve oksijene parçalayarak hücreleri oksidatif strese karşı koruyan temel bir antioksidan savunma bileşeni olup, son yıllarda özellikle kanser tedavisinde biyoterapötik ajan olarak değerlendirilmesi dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, hem H₂O₂ detoksifikasyonu hem de fenolik bileşiklerin oksidasyonu gibi çift fonksiyonlu aktiviteye sahip olan Mycothermus thermophilus kaynaklı katalaz-fenol oksidaz (KATFO) enzimi önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Çalışma kapsamında, bölge yönelimli mutagenez yöntemi kullanılarak katalaz ve fenol oksidaz aktivitelerini modüle edebilecek farklı rekombinant KATFO varyantları tasarlandı ve üretildi. Elde edilen enzimler afinite kromatografisi ile saflaştırıldı ve katalitik özellikleri analiz edildi. Yapılan analizler sonucunda katalitik aktivitesi en yüksek varyant (G227A) belirlendi ve bu varyant rekombinant yabanıl tip enzim (rKATFO) ile meme kanseri hücre hatlarında (MCF-7 ve MDA-MB-231) in vitro koşullarda değerlendirildi. Hücre canlılık ve apoptotik analizler, enzimlerin biyolojik etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesinde kullanıldı. Elde edilen bulgular, rKATFO ve G227A varyantının oksidatif stresin modülasyonu yoluyla kanser hücrelerinde seçici sitotoksisite oluşturabildiğini göstermektedir. Sonuçlar, KATFO enziminin ve özellikle G227A varyantının antikanser biyoterapötik aday olarak potansiyel taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Catalase (EC 1.11.1.6) is a key antioxidant defense component that protects cells from oxidative stress by breaking down hydrogen peroxide (H₂O₂) into water and oxygen. In recent years, it has attracted attention as a potential biotherapeutic agent, particularly for cancer treatment. In this context, the catalase-phenol oxidase (KATFO) enzyme derived from Mycothermus thermophilus, which has dual activity – both H₂O₂ detoxification and oxidation of phenolic compounds – has become an important research focus. In this study, different recombinant KATFO variants capable of modulating catalase and phenol oxidase activities were designed and produced using site-directed mutagenesis. The resulting enzymes were purified by affinity chromatography, and their catalytic properties were analyzed. The analysis identified the variant with the highest catalytic activity (G227A), which was evaluated in vitro in breast cancer cell lines (MCF-7 and MDA-MB 231) along with the recombinant wild-type enzyme (rKATFO). Cell viability and apoptosis assays were used to comparatively examine the biological effects of enzymes. The findings indicate that rKATFO and the G227A variant can induce selective cytotoxicity in cancer cells by modulating oxidative stress. The results show that the KATFO enzyme, particularly the G227A variant, holds potential as an anticancer biotherapeutic candidate.