ABD ve Çin'de gelir eşitsizliklerinin Kantil üzerine Kantil yöntemi ile karşılaştırılması
Comparing income inequality in the USA and China using the Quantile-on-Quantile method
  1. Tez No: 1016517
  2. Yazar: YUSUF ZİYA EDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CUMALİ MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Beşeri sermaye, Ekonomik büyüme, Finansal gelişme, Gelir dağılımı, Gelir dağılımı politikaları, Gini katsayısı, Çin, United States of America, Human capital, Economic growth, Financial development, Income distribution, Income distribution policies, Gini coefficient, China
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde gelir eşitsizliğini etkileyen makroekonomik belirleyicileri karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Küresel ölçekte artan eşitsizlik tartışmaları doğrultusunda, dünyanın en büyük iki ekonomisinin gelir dağılımındaki dinamiklerinin analiz edilmesi hem teorik katkı hem de politika yapıcılar açısından önemli bir değer taşımaktadır. Çalışmada, özellikle ekonomik büyüme, kentleşme, finansal gelişmişlik ve beşerî sermaye gibi değişkenlerin eşitsizlik üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Böylece, ülkelerin farklı sosyoekonomik yapılarının eşitsizliğe yansıma biçimleri karşılaştırmalı bir perspektifle ortaya konmuştur. Çalışmada analiz dönemi olarak 1980–2023 dönemindeki elde edilen yıllık veriler kullanılmıştır. Bağımlı değişken olarak Gini katsayısı tercih edilmiş; bağımsız değişkenler ise kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla (GDP), kişi başına reel GDP'nin karesi, kentleşme oranı (urbanization), finansal gelişme (financial development) ve beşerî sermaye (human capital) düzeyidir. Ampirik analiz, geleneksel regresyon tekniklerinden farklı olarak hem bağımlı hem de bağımsız değişkenin farklı quantile düzeylerinde etkilerini değerlendirebilen Quantile-on-Quantile (QQR) regresyon yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Böylece, gelir eşitsizliğinin düşük, orta ve yüksek seviyelerinde değişkenlerin etkisi ayrıntılı biçimde analiz edilebilmiştir. Elde edilen bulgular, her iki ülke arasında belirgin farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Çin'de GDP'nin eşitsizlik üzerindeki etkisi ters-U şeklinde olup, ekonomik büyüme başlangıçta eşitsizliği artırmakta, ancak yüksek gelir seviyelerinde bu etki zayıflamakta veya tersine dönmektedir. ABD'de ise büyümenin genel olarak eşitsizliği derinleştirici etkide bulunduğu gözlemlenmiştir. Beşerî sermaye her iki ülkede de güçlü ve tutarlı biçimde eşitsizliği azaltıcı bir faktör olarak öne çıkarken, finansal gelişmenin Çin'de zamanla daha kapsayıcı hale geldiği, ABD'de ise daha çok yüksek gelir gruplarının lehine çalıştığı tespit edilmiştir. Kentleşmenin Çin'de başlangıçta eşitsizliği artırdığı, ancak ilerleyen aşamalarda azaltıcı etki gösterdiği; ABD'de ise genel olarak daha istikrarlı ve eşitlikçi bir etki sunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine the macroeconomic determinants of income inequality in the United States (US) and the People's Republic of China. Given the global relevance of rising inequality, analyzing the income distribution dynamics of the world's two largest economies offers both theoretical insights and policy relevance. The analysis focuses on the impacts of economic growth, urbanization, financial development, and human capital on income inequality. By adopting a comparative framework, the study sheds light on how different socioeconomic structures in each country shape the distributional effects of key macro-level indicators. The analysis covers the period from 1980 to 2023 and uses annual data. The dependent variable is the Gini coefficient, while the explanatory variables include GDP per capita, the square of GDP, the urbanization rate, financial development, and human capital. Unlike traditional econometric approaches, this study employs the Quantile-on-Quantile (QQR) regression method, which allows the estimation of the effects of independent variables across different quantiles of income inequality. This provides a more nuanced understanding of how macroeconomic indicators influence income distribution at various inequality levels. The findings reveal clear asymmetries between the two countries. In China, GDP exhibits an inverted-U relationship with inequality, where initial economic growth exacerbates inequality, but higher income levels tend to mitigate it — supporting the Kuznets hypothesis. In contrast, in the US, economic growth is generally associated with worsening inequality. Human capital is found to be a strong equalizing force in both countries. Financial development appears to become more inclusive over time in China, whereas in the US, it tends to reinforce income concentration. Furthermore, urbanization initially increases inequality in China but shows a mitigating effect in later stages, while it consistently contributes to reducing inequality in the US.