Avrasya enerji kaynaklarının 1990 - 2015 yılları arasında Avrasya ülkeleri ve Türkiye açısından ekonomik olarak incelenmesi ve araştırılması
Eurasian energy resources 1990 - 2015 CİS countries and Turkey between the years of pain and investigation of economic investigation
- Tez No: 425039
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ABD, Avrasya, Çin, Rusya, Küresel Güç, Politika, enerji, strateji, Eurasia, China, Russia, Global Power, Politics, power, strategy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
1995'den 2015 yılları Avrasya enerjisi, ülkeler açısından Sovyetler Birliği 11 Eylül 2001 yılında ABD hedef alan terörist saldırıların dağılmasından sonra Avrasya bölgesi üzerinde Sovyet hegemonyası sonu enerji transferi için bir tehdit oluşturuyordu. Bunlara ek olarak, Orta Doğu'daki istikrarsız durum alternatif enerji kaynaklarını araştırmayı ön plana getiriyor. Enerji, faiz ve dava Ortadoğu'dan Avrasya'ya yönlendirilmiştir denilir. Böylece Avrasya, bölge ülkeleri arasındaki enerji dernek olarak uyum girişimleri ön plana çıkmıştır. Büyüyen Küresel rekabette bölgedeki sorunlar ve yaşam girişimleri, Avrasya'daki ülkeleri çözüm arayışına yönlendirirken; bölge ülkeleri arasında ise bölgesel işbirliği anlaşmaları yapmak gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Avrasya Bölgesi hem bulunduğu coğrafya olarak hem de yer altı kaynakları olarak çok önemli Jeo Stratejik ve Jeo Ekonomik konuma sahiptir. Avrasya bölgesi bu özelliklerinden dolayı küresel güç olan ABD, Rusya, Çin, AB gibi devletlerin gelir kaynaklarıyla Avrasya bölgesi ile izlemiş oldukları politikalar, enerji kaynakları ve bu bölgelerde ki enerji kaynaklarına yönelik yatırım stratejileri ele alınmıştır. Ayrıca Türkiye'nin, Avrasya bölgesinde bulunan devletlerin petrol ve doğal gaz gibi yer altı kaynaklarının boru hatlarıyla, başta AB ve diğer ülkelere aktarılması için Türkiye'nin nasıl enerji koridoru haline geleceğine değinilmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı siyasi ve ekonomik anlamda bölgenin uyum girişimlerinin olasılığını tartışarak Avrasya Enerji birliği kurulması için bir bakış açısı geliştirilmelidir. Çözümleri Avrasya Enerji Derneğinin kurulması için gerekli siyasi ve ekonomik koşulların bir durum analizi ile aşağıdaki adımlarda sunulacak engeller, Avrasya bölgesinde istenen enerji hattını kurmak ve teşvik edici gerçeklere ihtiyacı doğurdu. Bu da özellikle daha titiz bir şekilde Asya Enerjisi'ni ülkeler açısından nasıl bir önem taşıdığını gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
1995's and 2015 Eurasian energy, and countries of the Union spesef the Soviet terms and 11 September in 2001 after the collapse of the US terrorist attacks on the Eurasian region Soviet hegemony end, posed a threat to the energy transfer. In addition, the unstable situation in the Middle East brings to the forefront of research for alternative energy sources. Interest litigation has been directed at energy from the Middle East are called Eurasia. Eurasian integration initiatives such as the energy of association between the two countries, a growing problem in the region in the küresel competition and living initiatives, the search for solutions of the countries in Eurasia; region make regional cooperation agreements between countries reveals the reason for the requirement. Groundwater resources as well as geography of the Eurasian region and found it very important geo - strategic and geo - has economic position. Eurasian region of the United States is a dünya çapında power because of these features - Russia - China - followed will be their policy with the Eurasian region with the state of revenue sources such as the EU, energy sources and investment in energy resources in this region strategy are discussed. In addition, the government of Turkey in Eurasia with yeraltı resources such as oil and natural gas pipelines, especially on how to become an energy corridor has been referred to by the transfer to the EU and other countries. In this context, the purpose of the study of political and economic integration initiatives in discussing the possibility of Eurasian Energy Union is to develop a perspective for the establishment. Solutions Eurasia with a situation analysis of the political and economic conditions for the establishment of the Energy Association will be presented in the following steps to establish the desired power line blocks in the Eurasian region and gave rise to the need for encouraging facts. This is especially a more rigorous in how to carry a significance for Asian Eyes illustrates Energy Agency in the country.