Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında istihdam edilecek personelde aranacak kriterlerin ağırlıklarının AHP yöntemi ile belirlenmesi
Determination of the weights of the criteria required for personnel to be employed in the Ministry of Family and Social Services by using the AHP method
- Tez No: 1016536
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Sosyal Hizmet, Business Administration, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aile ve Sosyal Hizmetler, Personel Seçimi, ÇKKV, AHP, Family and Social Services, Personnel Selection, MCDM, AHP
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de Aile ve Sosyal Hizmetler (ASH) Bakanlığı bünyesinde hizmet sunan sosyal çalışmacı, psikolog, öğretmen ve bakım personelinin seçiminde dikkate alınması gereken ve uzman görüşlerine dayalı olarak belirlenen kriterlerin önem düzeylerinin Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemiyle analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 16 faklı şehirde ve Bakanlık bünyesinde aktif çalışan 106 uzman görüşü anket yöntemiyle toplanmıştır. Toplumun dezavantajlı kesimlerine doğrudan hizmet sunan bu personel grubunun etkili şekilde seçilmesi, hizmet kalitesi ve bireylerin yaşamlarına doğrudan etki etmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, personel seçim süreçlerinde bilimsel ve sistematik yöntemlerin kullanılması, kurumların insan kaynağı planlamasına katkı sağlayarak daha nitelikli hizmet sunumuna olanak tanımaktadır. Yapılan analizler genel olarak değerlendirildiğinde, faklı meslek grupları için belirlenen ana kriterlerin önem sıralamalarında bazı ortak eğilimlerin öne çıktığı görülmektedir. Özellikle psikolog ve öğretmen seçiminde motivasyon ve mesleğe bağlılık öne çıkarken, sosyal çalışmacılarda mesleki gelişim ve güncellik, bakım personellerinde ise etik sorumluluk ve güvenilirliğin en yüksek ağırlığa sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, personel seçim süreçlerinde mesleklerin gerektirdiği farklı yetkinlik alanlarının dikkate alınmasının hizmet kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the importance levels of criteria, determined based on expert opinions, that should be considered in the selection of social workers, psychologists, teachers, and care personnel serving within the Ministry of Family and Social Services (MFSS) in Turkiye by using the Analytical Hierarchy Process (AHP), one of the multi-criteria decision-making (MCDM) methods. Within this scope of the study, data were collected through a survey administered to 106 experts actively working in 16 different cities and within the Ministry. The effective selection of this group of personnel, who directly provide services to disadvantaged segments of society, is of great importance in terms of service quality and their direct impact on individuals' lives. Furthermore, the use of scientific and systematic methods in personnel selection processes contributes to institutions' human resource planning and enables the provision of higher-guality services. When the analyses conducted are evaluated as a whole, it is observed that certain common tendencies emerge in the ranking of the main criteria determined for different occupational groups. In particular, motivation and professional commitment stand out in the selection of psychologists and teachers, while professional development and up-to-dateness are emphasized for social workers. For care personnel, ethical responsibility and reliability were found to have the highest weights. The findings indicate that taking into account the different competency areas required by professions in personnel selection processes will contribute to improving service quality.