Okul yöneticilerinin kapsayıcı liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel adalet ve psikolojik sermaye algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between school administrators' inclusive leadership behaviors and teachers' perceptions of organizational justice and psychological capital
  1. Tez No: 1016539
  2. Yazar: ERCAN DEMİROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı liderlik, Okul yöneticileri, Psikolojik sermaye, Örgütsel adalet, Öğretmenler, Inclusive leadership, School administrators, Psychological capital, Organizational justice, Teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul yöneticilerinin kapsayıcı liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ve psikolojik sermaye düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Erzincan ilindeki 281 okulda görev yapan 3.698 öğretmenden oluşan evren üzerinde yürütülmüş; basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 422 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımına dayalı ilişkisel tarama modeli kapsamında gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde Kapsayıcı Liderlik, Örgütsel Adalet ve Psikolojik Sermaye ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin okul yöneticilerini orta-üst düzeyde kapsayıcı liderlik davranışları sergileyen yöneticiler olarak algıladıklarını göstermiştir. Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ile psikolojik sermaye düzeylerinin ise yüksek olduğu belirlenmiştir. Analiz sonuçları, kapsayıcı liderlik ile örgütsel adalet ve psikolojik sermaye arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, kapsayıcı liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ve psikolojik sermaye düzeyleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, eğitim örgütlerinde kapsayıcı liderlik uygulamalarının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, okul yöneticilerine yönelik hizmet içi eğitimler, uygulamalı liderlik çalışmaları ve mesleki gelişim etkinliklerinin artırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationships between school administrators' inclusive leadership behaviors and teachers' perceptions of organizational justice and psychological capital. The research was conducted during the 2025–2026 academic year with 422 teachers selected through simple random sampling from 3,698 teachers working in 281 schools in Erzincan. The study was carried out using a quantitative relational survey model, and data were collected through the Inclusive Leadership, Organizational Justice, and Psychological Capital scales. The findings showed that teachers perceived school administrators' inclusive leadership behaviors at a moderately high level, while their organizational justice perceptions and psychological capital levels were high. The results also revealed positive and significant relationships between inclusive leadership, organizational justice, and psychological capital. Overall, the findings indicate the importance of improving inclusive leadership practices in educational organizations through in-service training and professional development activities for school administrators.