Hybrid genetic algorithm approach for multi-manned assembly line balancing problem
Çok işçili montaj hattı dengeleme problemi için hibrit genetik algoritma yaklaşımı
- Tez No: 1016617
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KILINÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arama algoritmaları, Genetik algoritma tekniği, Metasezgiseller, Search algorithms, Genetic algorithm technique, Metaheuristics
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çok işçili montaj hattı dengeleme problemi (MM-ALBP) ele alınmış ve problem için hibrit bir genetik algoritma çözüm yaklaşımı geliştirilmiştir. MM-ALBP, güçlü NP-zor bir problem sınıfına ait olması nedeniyle, gerçekçi problem boyutlarında kesin çözüm yöntemleriyle etkin biçimde çözülememektedir. Bu durum, çözüm uzayının hızla büyümesine ve karmaşık bir yapı kazanmasına yol açmakta; dolayısıyla problem, sezgisel ve meta-sezgisel çözüm yaklaşımlarını gerekli kılmaktadır. Bu nedenle önerilen yöntemde, çözüm uzayının etkin biçimde taranabilmesi ve yüksek kaliteli çözümlerin iyileştirilebilmesi amacıyla keşif ve sömürü dengesi gözetilmiştir. Genetik algoritma yapısı, çözüm uzayında çeşitlilik sağlayarak küresel keşfi desteklerken, yerel arama mekanizmaları iyi çözümler etrafında yoğunlaşarak sömürü kapasitesini artırmaktadır. Buna ek olarak, arama sürecinin belirli bölgelerde sıkışmasını önlemek ve çeşitliliği yeniden sağlamak amacıyla bir yeniden başlatma mekanizması kullanılmıştır. Önerilen hibrit genetik algoritma, literatürde yaygın olarak kullanılan test problemleri üzerinde test edilmiş ve sonuçlar mevcut yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular, yöntemin çeşitli problem ölçeklerinde rekabetçi çözümler üretebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study addresses the multi-manned assembly line balancing problem (MM-ALBP) and proposes a hybrid genetic algorithm solution approach for the problem. Since MM-ALBP belongs to the class of strongly NP-hard problems, it cannot be efficiently solved by exact solution methods for realistic problem sizes. This leads to a rapid growth of the solution space and results in a highly complex structure. Therefore, the problem requires heuristic and metaheuristic solution approaches. For this reason, the proposed method is designed by considering the balance between exploration and exploitation in order to effectively search the solution space and improve high-quality solutions. The genetic algorithm structure supports global exploration by maintaining diversity in the solution space, while local search mechanisms increase exploitation capability by intensifying the search around promising solutions. In addition, a restart mechanism is employed to prevent the search process from being trapped in limited regions and to restore diversity when stagnation occurs. The proposed hybrid genetic algorithm is tested on benchmark problems widely used in the literature, and the obtained results are compared with existing methods. The computational findings indicate that the proposed approach is able to produce competitive solutions across different problem scales.