Hortikültürel terapinin yaşlı bireylerde anksiyete ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of horticultural therapy on anxiety and quality of life in older adults
- Tez No: 1016646
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, Yaşlanma, Yaşlılar, Geriatrics, Aging, Elderly
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma hortikültürel terapinin yaşlı bireylerde anksiyete ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla ön test-son test randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini Mart 2025 ile Haziran 2025 tarihleri arasında Malatya Turgut Özal Üniversitesi'ne bağlı Tazelenme Üniversitesi'ne kayıtlı; 60 yaş ve üzeri bireyler oluşturdu. Gruplar basit randomizasyon yöntemiyle girişim grubu (n=25) ve kontrol grubu (n=25) olarak ikiye ayrılarak 50 katılımcıyla araştırma tamamlandı. Araştırmada ön-test kapsamında her iki gruba Tanıtıcı Bilgiler Formu, Geriatrik Anksiyete Ölçeği (GAÖ) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu Türkçe Versiyonu (WHOQOL-BREF-TR) anketleri uygulanarak toplandı. Girişim grubundaki katılımcılara 12 hafta boyunca haftada bir gün hortikültürel terapi kapsamında bahçecilik aktiviteleri uygulandı. Kontrol grubundaki bireylere herhangi bir müdahale uygulanmadı. 12 haftalık uygulama sonrasında kontrol grubundaki katılımcıların anksiyete düzeylerinde bir fark gözlenmezken, girişim grubundaki katılımcıların terapi sonrası anksiyete düzeylerinin azaldığı bulundu. Çalışma sonunda kontrol grubundaki katılımcıların yaşam kalitelerinde azalma olduğu görülürken, girişim grubunun yaşam kalitesinde anlamlı derecede artış olduğu görüldü. Çalışma sonuçlarımız doğrultusunda yaşlı bireylerde anksiyete seviyelerini azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla hortikültürel terapi uygulamaları önerilmektedir
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a pre-test-post-test randomized controlled experimental study to evaluate the effects of horticultural therapy on anxiety and quality of life in older adults. The study sample consisted of individuals aged 60 and older enrolled at Tazelenme University, affiliated with Malatya Turgut Özal University, between March 2025 and June 2025. The participants were divided into an intervention group (n=25) and a control group (n=25) using simple randomization, and the study was completed with 50 participants. As part of the pre-test, the Informational Data Form, the Geriatric Anxiety Scale (GAS), and the Turkish version of the World Health Organization Quality of Life Short Form (WHOQOL-BREF-TR) were administered to both groups. Participants in the intervention group underwent gardening activities as part of horticultural therapy once a week for 12 weeks. No intervention was applied to the individuals in the control group. After the 12-week intervention, while no difference was observed in anxiety levels among participants in the control group, it was found that anxiety levels decreased in participants in the intervention group following the therapy. At the conclusion of the study, a decrease in quality of life was observed among participants in the control group, whereas a significant increase in quality of life was observed in the intervention group. Based on our study results, horticultural therapy interventions are recommended to reduce anxiety levels and improve quality of life in older adults.