Türkiye çocuk refah sisteminde koruyucu aile hizmeti ve çocuk evleri hizmetinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
A comparative evaluation of foster care and small group homes services in the Turkish child welfare system
  1. Tez No: 1016650
  2. Yazar: SAVAŞ MIZRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BAYDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırma, Korunmaya muhtaç çocuklar, Koruyucu aile, Çocuk evleri, Comparison, Children who are in need protection, Foster family, Children's homes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Toplumsal refah düzeni içerisinde korunma ihtiyacı olan çocuklar, karar alma sürecindeki kısıtlılıkları ve incinebilirlikleri nedeniyle en hassas gruplardan birini oluşturmaktadır. Çocukların ihmal ve istismardan korunması sosyal devletin temel sorumluluğu olup bu doğrultuda çeşitli çocuk koruma sistemleri geliştirilmektedir. Bu araştırma, Türkiye'de koruma altındaki çocuklara sunulan kurum bakımı alternatiflerinden olan çocuk evleri ile aile odaklı bakım alternatiflerinden olan koruyucu aile hizmetini karşılaştırmalı olarak ele almaktadır. Araştırma, nitel araştırma deseninde tasarlanmış olup veriler; deneyimli sosyal çalışma görevlileri, idareciler, bakım personelleri ve koruyucu ailelerle gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Toplanan veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve literatür bulgularıyla karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda koruyucu aile modelinin çocukların duygusal aidiyeti ve bireysel gelişimi üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip olduğu; buna karşın biyolojik aile bağlarının sürdürülmesinde çocuk evlerinin daha yapılandırılmış bir sistem sunduğu görülmüştür. Ayrıca koruyucu ailelerin profesyonel destek ihtiyacının yüksek olduğu, çocuk evlerinde ise personel sirkülasyonunun hizmet sürekliliğini olumsuz etkilediği saptanmıştır. Çalışma kapsamında, çocukların üstün yararı odağında bakım standartlarının ve müdahale araçlarının iyileştirilmesine yönelik model bazlı ve ortak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the social welfare system, children in need of protection constitute one of the most vulnerable groups due to their limited capacity to participate in decision-making processes and their vulnerability. Protecting children from neglect and abuse is a fundamental responsibility of the welfare state, and various child protection systems are being developed accordingly. This study comparatively examines small group homes—an institutional care alternative—and foster care services—a family-based care alternative—provided to children under protection in Turkey. The study was designed as a qualitative research study, and data were collected through in-depth interviews with experienced social service professionals, administrators, residential child care workers, and foster families. The collected data were analyzed using thematic analysis and interpreted in comparison with findings from the literature. The results indicate that the foster care model has a stronger impact on children's emotional attachment and individual development; conversely, small group homes offer a more structured system for maintaining biological family ties. Additionally, it was determined that foster families have a high need for professional support, while staff turnover in small group homes negatively impacts service continuity. Within the scope of the study, model-specific recommendations as well as recommendations common to both models were presented, aimed at improving care standards and intervention tools with a focus on the best interests of the children.