Afganistan'da oligarşinin iyi yönetişim üzerindeki etkisi (2001- 2021 arası dönem)
The impact of oligarchy on good governance in Afghanistan (Period 2001 to 2021)
  1. Tez No: 1016659
  2. Yazar: ABDULLAH DELAWARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Oligarşi, İyi Yönetişim, Yolsuzluk, Etnikçilik, Gömülü Teori, Afganistan, Oligarchy, Good Governance, Coruption, Etnicsim, Grounded Theory, Afghanistan
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Siyasal elitler, halkın temsilcileri olarak bir ulusun kalkınmasında son derece değerli ve belirleyici bir role sahiptirler. Gerçekte, ülkenin kalkınma vizyonunu şekillendirenler bu siyasal elitlerdir. Bu araştırma, Kathy Charmaz'ın dördüncü nesil yapılandırmacı“Grounded Theory”yaklaşımı ile Robert Michels'in“Oligarşinin Demir Kanunu”teorisini birleştirerek, 2001–2021 yılları arasında Afganistan'da oligarşinin iyi yönetişim üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu çalışmanın amacı, sınırlı ve güçlü grupların (oligarşilerin) Afganistan'daki siyasal sistem, devlet kurumlarının kalitesi ve kamusal katılım üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmanın temel verileri, MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir ve farklı etnik, din, cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş ve yerleşim yeri değişkenlerine sahip 35 Afgan katılımcı ile yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlara dayanmaktadır. Araştırmanın bulguları, Afganistan'daki oligarşik yapıların, güç kaynaklarını tek elde toplayarak siyasal ve ekonomik kurumları kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde ele geçirdiklerini ve böylece iyi yönetişim göstergelerinin gerçekleşmesinin önünde ciddi engeller oluşturduklarını ortaya koymaktadır. Bu dönemde, demokratikleşme yönünde ilerleme yerine devlet kurumları merkezileşmeye, adil rekabetin ortadan kalkmasına ve kamu güveninin zayıflamasına yönlendirilmiştir. Bu sürecin sonucunda ortaya çıkan durum devletin yapısal ve idari zayıflığını, toplumun olası değişimlere karşı kırılganlığını yansıtan bir tablo olarak-şu gerçeği kanıtlamaktadır: Afgan toplumu, gerekli sosyal ve siyasal altyapıdan yoksun olması ve yapısal zayıflıkları nedeniyle demokratikleşmeye hazır değildir ve iyi yönetişime ulaşmak için uzun bir yol kat etmesi gerekmektedir. Geçmiş yıllarda Afganistan'da kök salmış yanlış ve kronik yönetişim biçimleri, ülkede bir dizi siyasal ve toplumsal soruna zemin hazırlamış; bu da Taliban'ın yeniden iktidara dönüşünü ve ülke üzerinde mutlak hakimiyet kurmasını kolaylaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
Political elites, acting as the people's representatives, hold a crucial and influential position in a nation's progress. These elites are instrumental in crafting the country's developmental vision. This study integrates Kathy Charmaz's fourth-generation constructivist“Grounded Theory”methodology with Robert Michels'“Iron Law of Oligarchy”to explore how oligarchy affects good governance in Afghanistan from 2001 to 2021. The research aims to assess the influence of limited, powerful groups (oligarchies) on Afghanistan's political framework, the quality of state institutions, and public engagement. The primary data, analyzed using the MAXQDA software, is derived from semi-structured interviews with 35 Afghan participants, varying in ethnicity, religion, gender, education, age, and residence. The study's findings indicate that oligarchic structures in Afghanistan have centralized power, commandeering political and economic institutions for their own benefit, thereby posing significant barriers to achieving good governance. During this timeframe, rather than moving towards democratization, state institutions have leaned towards centralization, stifling fair competition and eroding public trust. This situation highlighting the state's structural and administrative frailties and society's susceptibility to change demonstrates that Afghan society lacks the necessary social and political infrastructure for democratization and faces a long journey towards good governance. The entrenched flawed governance practices in Afghanistan have paved the way for numerous political and social issues, enabling the Taliban's resurgence and their establishment of absolute control over the nation.