Epilepsi hastalarında“Yetişkin Epilepsi Öz Yönetim Aracı”(AESMMI-38)'nın Türkçe kültürel uyarlaması, geçerlik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi değerlendirilmesi
Evaluation of the Turkish cultural adaptation, validity and reliability of the "Adult Epilepsy Self-Management Instrument (AESMMI-38) in patients with epilepsy
- Tez No: 1016664
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN KIRIMLIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Psikoloji, Neurology, Medical History and Ethics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, epilepsi öz yönetim, geçerlik güvenirlik, Epilepsy, epilepsy self management, validity, relability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı epilepsi hastalığında öz yönetimi değerlendiren 11 alt boyut, 38 maddeden oluşan“Yetişkin Epilepsi Öz Yönetim Aracı (AESMMI) 38”nın Türkçe Kültürel Uyarlamasını, Geçerlik ve Güvenirliğini yapmaktır. Yöntem: Çalışma, 2023–2025 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı epilepsi polikliniğinde takip edilen gönüllü hastalar ile yürütülmüştür. Ölçeğin Türkçe versiyonunun oluşturulması amacıyla kültürel uyarlama yöntemi kullanılarak dil çevirisi yapılmış ve çevrilen form dil uygunluğu ile kapsam geçerliği açısından uzmanlar tarafından değerlendirilmiştir. Kapsam geçerlik indeksi (KGİ) hesaplanmış ve ölçeğin son hali oluşturulmuştur. 50 katılımcı ile pilot uygulama yapılmış, maddelerin anlaşılırlığı değerlendirildikten ve gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra ölçeğin son formu 286 gönüllüye uygulanmıştır. Bulgular: AESMMI-38 formunun Türkçe versiyonunun doğrulayıcı faktör analizi (DFA) sonucunda, orijinalinde tanımlanan faktör yapısının Türkçe formda da iyi düzeyde uyum gösterdiği belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, AESMMI-38'in orijinal faktör yapısının Türkçe versiyonda korunduğunu ve modelin iyi uyum gösterdiğini ortaya koymuştur. Faktör yükleri 0,417 ile 0,948 arasında değişmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Cronbach alfa katsayıları alt boyutlar için 0,734–0,935 arasında, toplam ölçek için ise 0,921 olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada“Yetişkin Epilepsi Öz Yönetim Aracı (AESMMI-38)”nın Türkçe kültürel uyarlaması, geçerlik, güvenirliğinin değerlendirilmesi yapılmış ölçeğin Türk toplumunda kullanılması için geçerli, güvenilir olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to conduct the Turkish cultural adaptation and to evaluate the validity and reliability of the“Adult Epilepsy Self-Management Measurement Instrument (AESMMI-38),”which consists of 11 subdimensions and 38 items assessing self-management in patients with epilepsy. Method: The study was conducted between 2023 and 2025 with volunteer patients followed at the epilepsy outpatient clinic of the Department of Neurology, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine. For the Turkish version of the scale, language translation was performed using the cultural adaptation method, and the translated form was evaluated by experts in terms of linguistic appropriateness and content validity. The content validity index (CVI) was calculated, and the final version of the scale was created. A pilot study was conducted with 50 participants, and after evaluating item comprehensibility and making necessary revisions, the final form was administered to 286 volunteers. Results: Confirmatory factor analysis demonstrated that the original factor structure of the AESMMI-38 was preserved in the Turkish version and showed good model fit. Factor loadings ranged between 0.417 and 0.948 and were statistically significant (p<0.001). Cronbach's alpha coefficients ranged from 0.734 to 0.935 for the subdimensions and were 0.921 for the total scale. Conclusion: The Turkish version of the AESMMI-38 was found to be a valid and reliable instrument for assessing self-management in Turkish patients with epilepsy.