Bir üniversitede öğrenim gören hemşirelik öğrencilerinin dijital sağlık okuryazarlık düzeyinin yapay zeka kaygı düzeyine etkisi
The effect of digital health literacy level on artificial intelligence anxiety level among nursing students studying at a university
  1. Tez No: 1016692
  2. Yazar: SENANUR KURBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN BABAOĞLU GÜLSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hemşirelik, Öğrenciler-hemşirelik, Psychiatric nursing, Students-nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören hemşirelik öğrencilerinin dijital sağlık okuryazarlığı düzeylerinin yapay zekâ kaygı düzeylerine etkisini incelemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmada hesaplanan örneklem sayısı 220 olmakla birlikte, bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 264 hemşirelik öğrencisine ulaşılmıştır. Veriler Tanımlayıcı Bilgi Formu, Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Analizler IBM SPSS Statistics 27 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada öğrencilerin Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği toplam puan ortalamasının 3,09±0,42, Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği toplam puan ortalamasının ise 41,22±13,54 olduğu belirlenmiştir. Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ile Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği puanları arasında negatif yönlü ve orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (r=-0,457; p<0,001). Regresyon analizi sonucunda dijital sağlık okuryazarlığının yapay zekâ kaygısının anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve modelin yapay zekâ kaygısındaki varyansın %20,9'unu açıkladığı belirlenmiştir (R²=0,209; p<0,001). Araştırma bulguları doğrultusunda, hemşirelik öğrencilerinin dijital sağlık okuryazarlığı düzeyi arttıkça yapay zekâ kaygı düzeylerinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Hemşirelik eğitim programlarında dijital sağlık teknolojileri ve yapay zekâya yönelik eğitim içeriklerinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a cross-sectional study to examine the effect of digital health literacy levels on artificial intelligence anxiety levels among nursing students attending a foundation (private) university. Although the calculated sample size was 220, a total of 264 nursing students attending a foundation university were reached. Data were collected using a Descriptive Information Form, the Digital Health Literacy Scale, and the Artificial Intelligence Anxiety Scale. Analyses were performed using IBM SPSS Statistics 27. The study determined that the mean total score of the Digital Health Literacy Scale was 3.09±0.42, while the mean total score of the Artificial Intelligence Anxiety Scale was 41.22±13.54. A moderate and statistically significant negative correlation was found between the Digital Health Literacy Scale and the Artificial Intelligence Anxiety Scale scores (r = -0.457; p < 0.001). Regression analysis revealed that digital health literacy was a significant predictor of artificial intelligence anxiety and explained 20.9% of the variance in artificial intelligence anxiety (R² = 0.209; p < 0.001). Based on the findings of the study, it was concluded that as nursing students' digital health literacy levels increased, their artificial intelligence anxiety levels decreased. It is recommended that nursing education programs include more educational content related to digital health technologies and artificial intelligence.