Yoğun bakım ünitesinde takip edilen nonınvaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hastaların prospektif olarak incelenmesi
Prospective review of patients requiring non-invasive mechanical ventilation monitored in the intensive care unit
  1. Tez No: 1016725
  2. Yazar: TURGUT SOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP CİVAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Noninvaziv mekanik ventilasyon, yüksek akımlı nazal oksijen, yoğun bakım, akut solunum yetmezliği, mortalite, Noninvasive mechanical ventilation, high-flow nasal oxygen, intensive care unit, acute respiratory failure, mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE TAKİP EDİLEN NONINVAZİV MEKANİK VENTİLASYON İHTİYACI OLAN HASTALARIN PROSPEKTİF OLARAK İNCELENMESİ ÖZET Giriş ve Amaç: Akut solunum yetmezliği olan hastaların tedavisinde noninvaziv yöntemler günümüzde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde (YBÜ) takip edilen ve noninvaziv solunum desteği ihtiyacı olan hastaların tedavi süreçlerinin ve sonuçlarının prospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif olarak Erciyes Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Kasım 2023 – 1 Ocak 2026 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya akut solunum yetmezliği nedeniyle NIMV veya HFNO desteği alan, 18 yaş ve üzeri, 24 saat ve üzeri yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar alındı. Hastaların verileri hasta dosyalarından ve hastane elektronik bilgi sisteminden elde edildi. Bulgular: Bu çalışmaya 138 hasta dahil edildi. Hastaların yaş medyan değeri 69 (IQR: 60-76) yıl olup olguların %59,4'ü erkekti. Medyan APACHE II skoru 11,50 idi. Hastaların yoğun bakım yatış nedenleri değerlendirildiğinde en sık akut solunum yetmezliği ve şok saptandı. NIMV endikasyonları arasında solunum yetmezlikleri ilk sırada yer alırken, KOAH alevlenmesi ve akut pulmoner ödem daha düşük oranlarda izlendi. En sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon, diabetes mellitus, koroner arter hastalığı idi. Hastaların %52,2'sinde entübasyon gelişti. En sık entübasyon nedenleri solunum yetmezliğinde artış ve Glasgow Koma Skalası gerilemesi olarak saptandı. Yoğun bakım sürecinde hastaların %59,4'ünde vazopressör, %27,5'inde renal replasman tedavisi gereksinimi gelişti. Genel mortalite oranı %57,2 olarak bulundu. Çalışmada hastaların 51'i HFNO, 87'si NIMV grubunda yer aldı. NIMV grubunda akut solunum yetmezliği, KOAH ve konjestif kalp yetmezliği anlamlı olarak daha yüksek bulundu sırasıyla; p=0,019, p=0,002 ve p=0,011. SOFA skoru NIMV grubunda HFNO grubuna göre anlamlı düzeyde yüksekti (p=0,030). NIMV grubunda noninvaziv mekanik ventilasyon daha erken başlatıldı (p=0,018). Bununla birlikte entübasyon oranı, yoğun bakımda kalış süresi, invaziv mekanik ventilasyon süresi ve mortalite açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Multivaryant lojistik regresyon analizinde yaş, Charlson Komorbidite İndeksi ve entübasyon durumu yoğun bakım mortalitesi ile bağımsız ilişkili faktörler olarak bulundu. HFNO ve NIMV grupları arasında mortalite açısından bağımsız fark saptanmadı. Sonuç: Hem NIMV hem de HFNO, uygun hasta seçimi yapıldığında akut solunum yetmezliği yönetiminde etkili yöntemlerdir. Yoğun bakım ünitesinde NIMV ve HFNO uygulanan hastalar ileri yaşta ve yüksek komorbidite yüküne sahip hastalardan oluşmaktadır. NIMV grubunda hastalık şiddeti ve organ disfonksiyon yükü daha yüksek olmasına rağmen mortalite açısından HFNO ile benzer sonuçlar elde edilmiştir. Yaş, komorbidite yükü ve entübasyon gereksinimi mortalitenin bağımsız belirleyicileri olarak öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
PROSPECTIVE REVIEW OF PATIENTS REQUIRING NON-INVASIVE MECHANICAL VENTILATION MONITORED IN THE INTENSIVE CARE UNIT ABSTRACT Introduction and Aim: Noninvasive methods are increasingly used in the treatment of patients with acute respiratory failure. This study aimed to prospectively evaluate the treatment processes and clinical outcomes of patients who were followed in the Internal Medicine Intensive Care Unit (ICU) and required noninvasive respiratory support. Materials and Methods: This prospective study was conducted in the Internal Medicine Intensive Care Unit of Erciyes University between November 1, 2023, and January 1, 2026. Patients aged 18 years or older who required ICU care for at least 24 hours and received NIMV or HFNO support due to acute respiratory failure were included. Data were obtained from patient files and the hospital electronic information system. Results: A total of 138 patients were included in the study. The median age of the patients was 69 years (IQR: 60–76), and 59.4% of the patients were male. The median APACHE II score was 11.50. The most common reasons for ICU admission were acute respiratory failure and shock. Among NIMV indications, respiratory failure was the most frequent, followed by COPD exacerbation and acute pulmonary edema at lower rates. The most common comorbidities were hypertension, diabetes mellitus, and coronary artery disease. Intubation developed in 52.2% of the patients. The most common causes of intubation were worsening respiratory failure and deterioration in Glasgow Coma Scale score. During the ICU stay, 59.4% of the patients required vasopressor support and 27.5% required renal replacement therapy. The overall mortality rate was 57.2%. Of the patients, 51 were in the HFNO group and 87 were in the NIMV group. Acute respiratory failure, COPD, and congestive heart failure were significantly more frequent in the NIMV group; p=0.019, p=0.002, and p=0.011, respectively. The SOFA score was significantly higher in the NIMV group compared with the HFNO group (p=0.030). Noninvasive mechanical ventilation was initiated earlier in the NIMV group (p=0.018). However, no significant difference was found between the groups in terms of intubation rate, length of ICU stay, duration of invasive mechanical ventilation, or mortality. In multivariate logistic regression analysis, age, Charlson Comorbidity Index, and intubation status were found to be independently associated with ICU mortality. No independent difference in mortality was detected between the HFNO and NIMV groups. Conclusion: Both NIMV and HFNO are effective methods in the management of acute respiratory failure when appropriate patient selection is performed. Patients receiving NIMV and HFNO in the ICU consisted of an elderly population with a high comorbidity burden. Although disease severity and organ dysfunction burden were higher in the NIMV group, mortality outcomes were similar to those of the HFNO group. Age, comorbidity burden, and need for intubation emerged as independent predictors of mortality.