Sars-Cov2 Pnömonisi (Covid-19 PCR Pozitif/ BT Pozitif) ile yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarda antiviral tedavi rejimlerinin yoğun bakım mortalite ve yatış gün süresi üzerine etkisi
THE EFFECT OF ANTIVIRAL THERAPY REGIME ON ICU MORTALITY AND LASTING DAY IN PATIENTS REQUESTING INTENSIVE CARE WITH Sars-Cov-2 PNEUMONIA (Covid-19 PCR Positive/ CT Positive)
- Tez No: 793399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YAZICIOĞLU MOÇİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sars-Cov-2, Covid-19, Antiviral tedavi, Mortalite, Yoğun Bakım, Sars-Cov-2, Covid-19, Antiviral therapy, Mortality, Intensive Care
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Tüm dünyayı etkileyenCovid-19 pandemisinde çeşitli tedavi rejimleri kullanılmış ancak hala spesifik tedavi ajanı elde edilememiştir. Pandemi süreci boyunca tedavi rehberlerinde antiviral ajanların kullanım tanımlaması değişiklik göstermiştir. Bu araştırmada Sars-Cov-2 pnömonisine bağlı solunum yetmezliği ile yoğun bakım ünitesinde takip edilen olguların tedavisinde antiviral ajanların başlanması ile yoğun bakım mortalitesi ve yoğun bakım kalış gününe etkisini değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızgeriye dönük kesitsel gözlemsel olup, 1 Mart 2020- 1 Mart 2022 tarihleri arasında merkezimiz Solunumsal Yoğun Bakım Ünitesinde(YBÜ) takip edilen 18 yaş ve üzeri, Sars-Cov2 PCR (+) ve Sars-Cov2 PCR (-) ve toraks bt uyumlu hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, ek hastalıkları, yoğun bakım ağırlık skorları (APACHE II), medikal tedavileri (kullanılan antiviral ajanlar, anti-inflamatuar ajanlar), oksijen destek tedavi ihtiyaçları, mekanik ventilasyon uygulamaları (invaziv [İMV] ve noninvaziv [NIV]), YBÜ kalış süreleri ve mortaliteleri elektronik hasta kayıt sistemi ve hasta dosyalarından elde edildi. Covid-19 enfeksiyonu tanılı hastalar antiviral tedavi alan (Grup 1) ve almayan (Grup 2) hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Grup 1 ve 2'nin kaydedilen verileri karşılaştırıldı. İstatiksel analiz SPSS-22 portable versiyon ile yapıldı. Grup 1 ve Grup 2'de odds oranı hesaplandı. P değeri 0.05). Mekanik ventilatör desteği bakımından gruplar arası fark yoktur. Antiviral tedavi alan grubun yoğun bakım yatış gün sürelerinin hastalık ciddiyeti ile orantılı olarak daha uzun olduğu görüldü(p0.05). Sonuç: Sars-CoV-2 pnömoni sebebi ile yoğun bakım ünitemizde takip ettiğimiz 907 hastayı kapsayan retrospektif çalışmamızda, antiviral tedavi verilmesinin mortaliteye olumlu bir katkısı olmadığı, mortalitenin benzer olduğu görüldü. Yoğun bakım yatış gün sürelerini değerlendirdiğimizde antiviral tedavi verilen grubun yoğun bakım ünitesinde kalış sürelerinin belirgin daha uzun olduğu ve bu durumun hastalık ciddiyeti ile ilgili olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: In the Covid-19 pandemic although various treatment agents were used, until now no specific treatment agent has been specified. Throughout the pandemic, treatment guidelines have changed the use of antiviral agents. In our study, we aimed to evaluate whether the initiation of antiviral agents in the treatment of patients followed up in the intensive care unit with respiratory failure due to Sars-Cov-2 pneumonia reduced intensive care unit(ICU) mortality and intensive care unit length of stay. Materials and Methods; Our study was a retrospective cross-sectional observational one. Between March 1, 2020, and March 1, 2022, Sars-Cov2 PCR (+) and Sars-Cov2 PCR (-) and thorax CT-matched patients aged 18 years and older who were followed up in the Respiratory ICU of our center were included. Demographics, comorbidities, intensive care severity scores (APACHE II), medical treatment (antiviral agents, anti-inflammatory agents used), oxygen supportive therapy, mechanical ventilation treatment (invasive [IMV] and noninvasive [NIV]), ICU length of stay and mortality were obtained from the electronic patient record system and patient files. Covid-19 patients were divided into two groups as patients receiving antiviral treatment(Group 1) and those not(Group 2). Both groups were compared according to recorded data. Statistical analysis was performed with SPSS-22 portable version. The odds ratio was calculated for Group 1 and Group 2 patients. A P value 0.05), markers of inflammation (CRP, Procalcitonin, LDH, Ferritin, D-dimer), lymphocytes, platelets, leukocytes, NLO, AST, ALT, and blood gas parameters(p>0.05). Theuse of mechanical ventilation was similar. It was observed that the duration of ICU length of stay was longer in Group 1 due to to the severity of the disease(p0.05). Conclusion: Antiviral treatment did not have a positive contribution in terms of mortality in our retrospective study including 907 patients who were followed up in ICU due to Sars-CoV-2 pneumonia, it was similar in both Group 1 and 2 patients. Considering the length of ICU stay, Group 1 patients had a significant longer stay than Group 2 patients, which was thought to be due to severity of the clinical status of the patients.