Elektif sezaryen doğumda ebeveyn ve sağlık profesyonellerinin yaklaşımlarına dayalı karar verme süreci: Gömülü teori çalışması
The decision-making process based on the attitudes of parents and healthcare professionals in elective cesarean section deliveries: Grounded theory study
- Tez No: 1016726
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Elektif Sezaryen Doğum, Karar verme süreci, Gömülü Teori, Ebelik, Elective Cesarean Delivery, Decision-Making Process, Grounded Theory, Midwifery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, elektif sezaryen doğumda ebeveyn ve sağlık profesyonellerinin yaklaşımlarına dayalı olarak karar verme sürecini gömülü teori ile keşfetmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan gömülü teori ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma 01 Mart 2023 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışma üç hastanede, yedi İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde ve 11 Aile Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dokuz doktor, 24 ebe ve hemşire, dokuz anne ve 11 baba dahil edilmiştir. Çalışma verilerinin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu ve nitel veriler için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde istatistik paket programı Statistical Package for the Social Sciences Version 18,0 kullanılmıştır. Nitel veriler için MAXQDA programı kullanılmıştır. Kodlamalar ve analitik notlar birleştirilerek bir model geliştirilmiştir. Bulgular: Çalışmanın nitel bölümünde katılımcılarla olan görüşmelerdeki ifadeler sonucunda 5378 kod oluşturulmuştur. Bir adet ana kategori belirlenmiştir. Bu ana kategori“Karar Vericilerin Dönüm Noktası”şeklinde kadının izi ve doktorun varlığı olarak modelde sunulmuştur. Bu ana kategori altı temadan oluşmuştur. Bunlar;“engelleyici çevresel tetikleyiciler”,“özerklik çabası”,“ihtimalleri güvenli hale dönüştürme”,“ortamın kısıtlılığında çalışmanın ve bakımın zorluğu”,“doktorun mühendislik anlayışı”ve“yaklaşımlarda görece değişim”temalarıdır. Sonuç: Bu çalışmada annenin ve doktorun sezaryen doğuma karar verme sürecinde etkili olduğu görülmüştür. Çalışmada sezaryeni azaltmaya yönelik yaklaşımlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Purpose: The purpose of this study is to explore the decision-making process in elective cesarean delivery based on the perspectives of parents and healthcare professionals using grounded theory. Material and Methods: This study was conducted using grounded theory, one of the qualitative research methods. The study was carried out between March 1, 2023, and December 31, 2025. It was conducted in three hospitals, seven District Health Directorates, and 11 Family Health Centers. The study included nine doctors, 24 midwives and nurses, nine mothers, and 11 fathers. A demographic information form was used to collect study data, and a semi-structured interview form was used for qualitative data. The Statistical Package for the Social Sciences Version 18.0 was used to analyze the collected data. The MAXQDA program was used for qualitative data. A model was developed by combining the codes and analytical notes. Results: In the qualitative section of the study, 5,378 codes were generated based on the participants' statements during the interviews. One main category was identified. This main category was presented in the model as“The Decision-Makers' Turning Point,”representing the woman's presence and the doctor's role. This main category consists of six themes:“inhibiting environmental triggers,”“striving for autonomy,”“transforming possibilities into safety,”“the difficulty of working and providing care within a constrained environment,”“the doctor's engineering mindset,”and“relative changes in approaches.”Conclusion: This study found that both the mother and the doctor play a role in the decision-making process regarding cesarean delivery. The study presents approaches aimed at reducing the rate of cesarean deliveries.