Bazı bor içeren bileşiklerin parental ve bortezomib-dirençli prostat kanseri hücre hatlarındaki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of some boron-containing compounds on parental and bortezomib-resistant prostate cancer cell lines
  1. Tez No: 1016727
  2. Yazar: NADA AHMED KHALAF DULAIMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Prostat neoplazmları, Sitotoksik etki, Anticancer, Prostatic neoplasms, Cytotoxic effect
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser günümüzde hastalık kaynaklı insan ölümlerinin ikinci nedenidir. Prostat kanseri ise akciğer kanserinden sonra erkekleri en çok etkileyen ikinci kanser türüdür. Kemoterapi kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılmakla birlikte kanser hücrelerinin zamanla kemoterapötik ilaçlara duyarlılığını kaybetmesi ve direnç oluşturması (kemoresistans) tedavide başarı şansını azaltmaktadır. Bor elementi içeren bir bileşik olan bortezomib çeşitli kanser türlerinin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır ancak çoğu zaman kanser hücreleri bortezomib muamelesine karşı hızlı bir şekilde direnç geliştirmektedir. İleri evre ve tedaviye dirençli prostat kanseri formlarının modellenmesine yönelik araştırmalarda PC3 insan prostat kanseri hücre hattı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı bu çalışmamızda PC3 hücre hattı (PC3-Parental) ve daha önceki çalışmalarda bortezomib direnci kazandırılmış PC3 hücre hattı (PC3-Dirençli) kullanılmıştır. Çalışmamızda PC3-Parental ve PC3-Dirençli hücreler üzerinde 48 saat süreyle uygulanan diğer bazı bor içeren bileşiklerin sitotoksik etkileri; hücre morfoloji incelemeleri ve MTT analizi yapılarak araştırılmıştır. İstatistiksel yöntemler kullanılarak bileşiklerin IC50 değerleri hesaplanmıştır. 3-(2-Carboxyethyl)phenylboronic acid bileşiğinin IC50 değeri, PC3-Parental hücrelerde 702.7 µM; PC3-Dirençli hücrelerde ise 1156 µM olarak belirlenmiştir. 4-Aminocarbonylphenylboronic acid bileşiğinin IC50 değerinin, PC3-Parental hücrelerde 117.3 µM; PC3-Dirençli hücrelerde ise 226.3 µM olduğu tespit edilmiştir. Hücre morfolojisi incelemeleri ile MTT analizi sonuçları tutarlılık göstermiştir. Sonuç olarak, daha düşük bir IC50 değerine sahip olan 4-Aminocarbonylphenylboronic acid bileşiğinin etkilerinin ileri düzey ve ayrıntılı analizlerle incelenmesinin yararlı olacağı; ayrıca farklı ilaç kombinasyonlarının değerlendirilmesiyle daha düşük konsantrasyonlarda daha etkili bir kanser tedavi yaklaşımının geliştirilebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is currently the second leading cause of disease-related deaths in humans. Prostate cancer is the second most common type of cancer affecting men, after lung cancer. Although chemotherapy is widely used in cancer treatment, the fact that cancer cells lose their sensitivity to chemotherapeutic drugs over time and develop resistance (chemoresistance) reduces the chances of success in treatment. Bortezomib, a boron element-containing compound, is frequently used in the treatment of various types of cancer, but cancer cells often rapidly develop resistance to bortezomib treatment. The PC3 human prostate cancer cell line is widely used in studies aimed at modeling advanced-stage and treatment-resistant forms of prostate cancer. For these reasons, the present study utilized the PC3 cell line (PC3-Parental) and a bortezomib-resistant PC3 cell line (PC3-Resistant) developed in previous studies. In our study, the cytotoxic effects of some other boron-containing compounds applied for 48 hours on PC3-Parental and PC3-Resistant cells were investigated through cell morphology examinations and MTT analysis. IC50 values of the compounds were calculated using statistical methods. The IC50 value of 3-(2-Carboxyethyl)phenylboronic acid was determined as 702.7 µM in PC3-Parental cells and 1156 µM in PC3-Resistant cells. The IC50 value of 4-Aminocarbonylphenylboronic acid was determined to be 117.3 µM in PC3-Parental cells and 226.3 µM in PC3-Resistant cells. Cell morphology examinations and MTT analysis results were consistent. In conclusion, it is predicted that further and detailed analysis of the effects of 4-Aminocarbonylphenylboronic acid, which has a lower IC50 value, would be beneficial; and that a more effective cancer treatment approach at lower concentrations could be developed by evaluating different drug combinations.